Dodaj do ulubionych

Czy labki gubią sierść?

12.02.07, 11:42
Rozważamy kupno labka ale ponieważ chcemy sie do tego dobrze przygotować,
rozpoczęłam od czytania Waszego forum aby zebrać możliwie jak najwięcej
informacji. Nie znalazłam informacji na temat pielęgnacji sierści u
labradorów. Na czym ona polega? Jak często kąpiecie Wasze pieski?
No i jak w tytule: "Czy gubią sierść?" Spotkałam się z opinią właściciela
labka, że owszem, gubi sierść, a do tego są to krótkie i sztywne włosy, które
trudno posprzątać, np. z dywanu, czy kanapy.
Jak to jest, możecie wypowiedzieć się na ten temat. Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mekej Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 12:05
      gubią... ostatnio mój troszeczkę chorował i gubił wręcz garściami (na co też
      miała pewnie wpływ aura)... a kąpać jak najrzadziej (jak każdego psa), tylko
      wtedy gdy naprawdę trzeba... zaleca się, żeby do ok. 6 miesiąca w ogóle nie
      kąpać... poza tym sierść jest łatwa w pielęgnacji, ja czasami po prostu wycieram
      zwilżoną gąbką i już... sierść jest rzeczywiście sztywna i dosyć ciężka w
      sprzątaniu...
    • agaaga001 Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 12:13
      podobno gubia przez caly rok, a dwa razy do roku mocniej (jak dobrze pamietam
      to na wiosne, i na zime)

zaopatrz sie w grzebien, szczetoke czy tez w rekawice do krotkiej siersci o
      bardzo gesto rozstawionych zabkach ze wzgledu na to iz labradorom trzeba
      wyczesywac podszerstek (chyba tak to sie nazywalo), pielegnacja siersci to
      czesanie, szczotkowanie raz na tydzien.

takim znawca nei jestem, wyczytalam takie rozne informacje na roznych forach i
      stronach internetowych

ogolnie siersc nei wymaga specjalnych zabiegow pielegnacyjnychsmile

• mrocznamaga Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 12:15
      Delikatnie mówiąc gubią sierść z prędkością światła w ilosci milion włosów na
      minutę!! I to przez cały rok! Zastanawiam się jakim cudem nasz labcio ma
      jeszcze włosy na swym ciele, bo chyba zgubił już za trzy psy smile Niestety to
      dość kłopotliwe, odkurzamy co 2-gi dzień a dywanów się pozbylismy aby nas szlag
      jasny nie trafił. Aby naprawdę świadomie podjąć decyzję o posiadaniu laba
      przeczytaj książkę "Marley i ja" - dokładnie zapoznasz się ze zwyczajami
      większości osobników tej rasysmile. Nasz labrador jest nieźle wykręcony (na
      szczęście nie aż tak jak bohater tej książki), sprawia czasem kłopoty ale za
      nic bym go nie oddała!!!! Myśle że jest to rasa dla osób o dużych zasobach
      cierpliwości... Pozdrawiam!
      • mekej Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 14:47
        książkę warto przeczytać, ale myślę, że jednak Marley to pod wieloma względami
        ekstremalny przypadekwink, także nie do końca bym się sugerowała, choć warto mieć
        świadomość... oczywiście naszmu labkowi daleko do ideału, ale nie jest głupi
        (mam nadzieję) jak glon (takie zdanie mieli właściciele o Marley'u)... piesek
        oprócz kłopotu (niewątpliwie) to przede wszystkim wielka radośćsmile
    • agaaga001 Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 12:26
      co do kapieli bo zapomnialam ujac to w poprzedniej odpowiedzi ja chcialam
      wykapac psiaka dopiero jak skonczy pol roku, ale weterynarz powiedzial zebym go
      teraz wykapala (ze wzgledu na to iz pojawil mu sie lupiez), ogolnie bardzo
      rzadko kapie sie labradora tak jak i inne psiaki ze wzgledu iz przez mycie
      niszczy mu sie jego flore bakteryjna ktora chroni psiaka przed roznymi
      chorobami skory....

co do siersci czy jest uciazliwa hmm.... moj gubi siersc ale nie zauwazylam jej
      na tapczanach, fotelach, na ziemi owszem jest pare krotkich sztywnych czarnych
      wlosow, ale ze w domu ni emam dywanow wystarczy umyc podloge i znikajasmile, jesli
      ktos posiada dywany to wydaje mi sie ze posprzatanie ich jest trudniejsze
      poniewaz siersc sztywna ma tendencje do wbijania sie... moge sie mylic, ale
      jak juz napisalam nie posiadam dywanow (zbedna rzecz w ktorej jest mnostwo
      roztoczy, kurzu fee)

• mawgocha Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 13:55
        Gubia gubia i maja jej bardzo duzo. Gubia raz mniej raz wiecej, zalezy od pory
        roku. Im czesciej szczotkujesz tym mniej masz do sprzatania (czyli
        codziennie smile) Co do kapania, to laby lubia wode, ale nie w wannie. Moj boi sie
        w wannie i chce z niej jak najszybciej uciec. Za to uwielbia sie kapac w rzece,
        jeziorze, stawie. Wydaje mi sie ze kapac psa w zaleznosci od potrzeb, czyli jak
        nie smierdzi, nie ma luperzu, szczotkujesz go czesto, to kapac mozna go nawet
        raz na pol roku. Mozna tez przemywac go wilkotna szmatka. Jezeli chodzi o
        siersc na lozku i sofie, to dopóki go tam nie ma to bedzie czysto smile
        Nie kąp psa gdy najwiecej gubi siersc - to otwarcie puszki pandory. Wtedy po
        kapieli siersc jest wszedzie!!!!
        • ddb2 Re: Czy labki gubią sierść? 12.02.07, 15:57
          Wlasnie musialam Bore - lobuzice wykapac, bo postanowila sie wyperfumowac w
          jakims smierdzielu na spacerze. Nawet nie chce dociekac, co to bylo. Smrod na
          kilometr, ludzie od nas z krzykiem uciekali. Bora byla szczesliwa. Ale do
          czasu. Wynioslam ciepla wode w konewce do ogrodu, splukalam ja, umylam wstepnie
          szamponem. Wytarlam recznikiem do sucha. Potem moj maz wsadzil ja do wanny.
          Zrobila sie bardzo malutka. 2x wyszorowalam ja szamponem, wyszczotkowalam na
          mokro, wytarlam recznikiem i wysuszylam suszarka. I zaprosilam pania do
          sprzatania, bo wlosy psie byly wszedzie, nawet na meblach, w calym domu, choc
          operacja odbyla sie w jednej z lazienek i jednym pokoju. Tragedia.
          • zielona56 Re: Czy labki gubią sierść? 13.02.07, 12:28
            No niestety , te co mieszkają w mieście będą gubily sierśc szczególnie zimą bo
            grzeją kaloryfery.
            • paenka Re: Czy labki gubią sierść? 13.02.07, 14:17
              A te na wsi nie gubia? CHyba chodzilo ci generalnie o to ze kazdy pies ktory
              mieszka w mieszkaniu gubi intensywniej niz te podworzowe smile

Super sposob na wbijajace sie wlosy w tapicerke to gumowa rekawica.
              Generalnie siersc labradora powinno sie wyczesywac wlasnie gumowymi
              przemdiotami bo te szczotki z metalowymi iglami strasznie kalecza delikatna
              skore labow (nawet jesli sa zakonczone gumowyymi kuleczkami) a przy okazji
              swietnie zbioera nadmiar nagromadzonego łoju na siersci. Na szczotce zbiera sie
              i wyglada to po prostu jak bialy tlusty osad, który meidzy innymi odpowiada za
              brzydki zapach siersci psiej.
    • joanna_poz Re: Czy labki gubią sierść? 13.02.07, 12:57
      gubią i to duzo.
      w dywam wbijają się fatalnie, czasem odkurzacz nie daje rady, my kupilismy
      specjalną szczotkę. po kątach snuja się cale tumany...
      szczescie w nieszczesciu że przy jasnej podłodze jak u mnie i przy siersci
      biszkoptowej nie jest to jakoś fatalnie widoczne. jak poszliśmy "w gości" do
      znajomych na ich ciemnej podłodze wyglądało to wyjatkowo paskudnie.

co do kąpieli - my naszego labradora kąpiemy stosunkowo często, niestety przy
      jego słonnościach do upaprania się w błocie i czort wie czym (i jasnej siersci)
      żadna mokra szmatka nie pomaga.
      • gabi683 Re: Czy labki gubią sierść? 13.02.07, 13:51
        Gubi.
    • juka_2 Re: Czy labki gubią sierść? 13.02.07, 14:21
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi, będę je brać pod uwagę przed przygotowaniem
      domu dla nowego domownika smile)

Pozdrawiam Wszystkich
      • paenka Re: Czy labki gubią sierść? 13.02.07, 14:24
        a propos bylo juz kilka razy na ten temat na forum smile
        w wyszukiwarke wpisz "linienie" "siersc" i w kazdym roku sprawdzaj tu masz
        niektore z nich
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24053&w=29300085&a=33493317
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24053&w=28199647&a=28199647
        w ostatnich dwoch latach jest naprawde sporo w tym temaciesmile milej lekturysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka