Dodaj do ulubionych

& pound;40,000 rocznie - UK??

16.11.04, 11:43
Drogie Mamy z UK,
mam pytanko - jak ocenicie powyzsza roczna pensje w UK? Jaki standard ona
zapewnia? Dodam, ze nie jest to w Londynie. Gdybym miala za takie pieniazki
utrzymac siebie, meza i dziecko, wynajac mieszkanie, poslac dziecko do
zlobka, oplacic ubezpieczenia zdrowotne - jak by to wygladalo?

dziekuje bardzo za przyblizenie mi realiow smile
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 12:35
      Trzeba odjac podatek,czyli zalozmy ze zostanie netto 31,000 czyli 2,500 na
      miesiac, zalezy co wynajmiecie, zalozmy ze za 1000 na miesiac, zlobek full-time
      u nas to 1000 miesiecznie, childminder taniej, okolo 700. Plus oplaty, czyli
      council tax ok 150 na miesiac, plus gaz, prad, zalezy czy bedziecie utrzymywac
      samochod, i na jakiej stopie chcecie zyc.
      Zobacz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=15377473
      • merlott Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 12:53
        hej basiak, dzieki za link. z pobieznego przeczytania widze, ze to nie kolosy,
        ale i nie tak malo? smile)

pozdrawiam
        • aniaheasley Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 13:45
          Taka pensja to swietny start, zwlaszcza dla obcokrajowca dopiero tu
          zaczynajacego, ale zeby mowic o normalnym zyciu dla 3-osobowej rodziny to
          niestety, ale przydalaby sie druga pensja (meza?) minimum jakies 20 tysiecy
          rocznie.
          • merlott Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 15:42
            dzieki Ania. Ja obecnie jestem na kontrakcie w NL i mam juz za soba
            taki "swietny" start smile) Teraz szukam solidnej poprawy i widze, ze to raczej
            nie to smile)

dziekuje serdecznie za informacje
            • jagienkaa Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 17:56
              u mnie w Derbyshire to tak jak ujęłaś - nie są to kokosy ale też nie mało.
              Wystarczająco na życie, ale nie wiem ile byłabys w stanie coś odłożyć.
              Jak coś to pisz na priv.
    • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 23:15
      uwazam ze 40tys rocznie to jest duzo, a szczegolie jesli jest to poza londynem.
      ja splacam kredyt za 3bed house, ubezpieczenie na dwa samochody, zyjemy na
      dobrym poziomie. fakt, dziecko jeszcze nie chodzi do przedszkola ale wydaje mi
      sie ze jak sie postara to zawsze mozna znalezc jakies tansze opcje. dodam ze ja
      pracuje na pol etatu, maz jest self employed i razem mamy gdzies 47 rocznie i
      spokojnie dajemy rade co miesiac cos odlozyc i pokupowac sobie
      drozsze 'zabawki'smile
      pozdrawiam
      • jagienkaa Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 23:20
        no właśnie - dopóki nie poszłam na studia i nie zaczęłam płacić za opiekunkę
        dla Dominika to też mieliśmy lepiej (a ja nie pracuję) - dlatego u mnie te
        pieniądze które moglibyśmy odłożyć idą na childminder....wszystko też zależy do
        jakiego komfortu życiowego jesteśmy przyzwyczajeni - jednemu wystarcza
        mieszkanko z dwoma pokoikami, a niektórzy wolą domek z ogródkiemsmile
        • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 23:43
          domek z ogrodkiem mamsmile ale nie chodzi o to. jesli ona chce tu przyjechac i
          dostac na poczatek 40 tys to uwazam ze jest to duzo i jestem pewna ze spokojnie
          da rade sie za to utrzymac na DOBRYM poziomie.
          • jagienkaa Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 16.11.04, 23:51
            oczywiście pod warunkiem że ma jakieś oszczędności, bo za 40K będzie jej trudno
            kupić samochód, umeblować mieszkanie, wpłacić depozyt...
            do zrobienia oczywiście - ale wydaje mi się że merlott nie o to chodzi.
            • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 00:10
              ale kazdy wie ze poczatki sa ciezkiesmilea dziewczyna sie pyta jak oceniamy
              wysokosc rocznej pensji tak wiec ja jej odpowiadam ze jest ok i ze przecietny
              angol tyle nie zarabia- (spojrz na oferty pracy+zarobki to sie przekonasz)
              jasne ze mozna zyc za wiecej niz to 40tys rocznie ale mozna i za mniej- jestem
              tego przykladem. tylko o to mi chodzi
              pozdrawiam
              • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 00:45
                No oczywiscie, 40,000 jest ok, ale jesli ktos ma zamiar z taka pensja sie
                dorabiac to juz bedzie trudniej,stad dobrze wiedziec jaki sie ma celsmile
                U nas same koszty kupna domu (prawnik, podatek) to bylo ponad 10,000, wiec
                trudno mowic aby taka pensja miala wystarczyc. Gdyby chciec cos kupic majac
                pensje 40,000, maksymalnie mozna dostac kredyt na 140,00-160,000, u nas w
                miasteczku w Hertfordshire za to sie tylko niewielkie mieszkanie kupi, a splaty
                miesieczne beda ponad 1000 funtow jesli nie wiecej.
                Wydaje mi sie ze wynajmujac, nie jakos drogo,mozna zyc sobie za taka pensje dobrze.
                Jesli chce sie czegos wiecej,np wlasnego domu itp to moze byc malo.
                • merlott Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 09:24
                  hej dziewczyny,
                  dziekuje za dyskusje smile)
                  poki co postanowilismy zostac w Holandii. Wyglada na to, ze jestem wybredna,
                  skoro taka pensja na poczatek jak piszecie jest bardzo dobra, a ja ja
                  odrzucam.. byc moze, ale wydaje mi sie, ze czas zdobywania doswiadczen
                  zawodowych mam juz za soba (tzn to sie nigdy nie konczy, ale jakis tam poziom
                  juz osiagnelam) i obecnie moge troszke sie cenic smile) A poza tym, tak jak
                  pisalam, na podobnym poziomie zyje obecnie w NL, wiec jesli mialabym
                  przebudowywac swoje zycie i ruszac do pieknej Brytanii, to tylko gdyby to
                  oznaczalo poprawe mego obecnego statusu finansowego, albo rozwoj zawodowy. Ta
                  oferta taka nie jest, zatem dla samej zmiany krajobrazu sie nie wybiore smile)

no to wyszlam na materialistke smile)
                  pozdrawiam serdecznie
                • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 09:56
                  gratuluje wielkiej posiadlosci
                  no wiesz basiak6 nam koszty kupna domu zamknely sie w 3tys.( 1600 za podatek i
                  reszta prawnicy) a mamy 5 pokoi,duza kuchnie,dwie lazienki i ogrodek, mieszkamy
                  na obrzezach londynu.
                  sorry dziewczyny ale od dluzszego czasu czytam wasze posty na
                  temat 'normalnego' zycia i wydaje mi sie ze troche przesadzacie... ale to moja
                  prywatna opiniasmile
                  zycze milego dnia
                  • izabelski Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 13:03
                    jesli kupilas dom za £160000 to twoj podatek byl £1600
                    jeslibys kupila za £300000 - zamknalby sie w £7500

czyli za prawnikow w obu wypadkach placi sie podobnie

tu gdzie ja mieszkam nie kupisz za £160000 wiecej niz nieduzy dom 3 pokojowy -
                    ludzie do mojej dzielnic ysie sprowadzaja ze wzgledu na b.dobre szkoly
                    podstawowe i srednie i dlatego za 5 pokojowy dom musza placic ~400K

a wtedy pozyczka jest ogromna i prawde powiedziawszy osoby na niekierowniczych
                    (lub kontraktowcy w IT) nie maja nawet szans o nich pomarzyc

nie wiem ile lat ma twoje dziecko, ale w momencie jak masz 5-7 latka to na same
                    zajecia dodatkowe placisz na rok ok £1000
                    u nas podatek do gminy £120/mies + oplaty za dom £200 (bez pozyczki)
                    pomoc w odbieraniu dzieci ze szkoly ~200/mies
                    jedzenie jest jak kto lubi - ale powiedzmy, ze £100/tydz
                    czyli zanim cokolwiek zrobisz placisz ponad £1K
                    jesli zarobisz 2500 na reke na pozyczke i przyjemnosci zostaje ci £1500
                    powiedzmy,ze kupisz dom za £160K - pozyczka + splaty beda lekko £800
                    zostaje ci 700 na wszystko reszte - wakacje, przyjemnosci, naprawy ubrania etc
                    i nagle okazuje sie (a nie wliczylam zajec dodatkowych dzieci w ta kalkulacje),
                    ze za 40K nie ma co szalec i takie sa realia
                    a gdzie samochod i jego ubezpieczenie?
                    wiem - znam ludzi,ktorzy zarabiaja mniej, ale musza sie bardzo dobrze
                    gospodarowac coby im starczylo od pierwszego do pierwszego
                    • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 13:13
                      Iza, sprostuje tylko, 300,000 za dom to podatek 9,000 funtow. Od 250,000
                      wartosci domu podatek wynosi 3%. Pozniej od 500,000 wynosi 4%smile

Co do reszty zgadzam sie w zupelnosci. Samo utrzymanie dwoch aut to koszt spory.
                  • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 13:10
                    Jesli zaplacilas 1600 za podatek to dlatego ze kupilas dom za 160,000. Mysmy
                    sprzedali nasz dom (malutki, 2 sypialnie, jadalnia i salon, ogrodek) za 170,000.
                    Kupujac nowy wskoczylismy na wyzszy pulap podatku (podatek jest kalkulowany tak
                    ze do 250,000 jest 1%, a miedzy 250,000-500,000 jest juz 3%), stad nasz podatek
                    wyniosl grubo ponad 8,000, plus prawnicy, i koszty i sprzedazy i kupna domu. Nie
                    wiem ile musialabym zarabiac aby sfinansowac to nie majac oszczednosci.

Moze i przesadzamy, ale nie zmyslam ze koszt opieki nad dzieckiem w przedszkolu,
                    part-time, to u nas 400-500 na miesiac, a council tax to ok 150. Mieszkamy w
                    Hertfodshire.
                    Nie moge przesadzac jesli widze jakie oplaty ida z konta, a jesli ktos pyta to
                    odpowiadamsmile
                  • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 13:34
                    sppoko dziewczyny
                    ale ona sie pytala o pojedyncza pensje w wysokosci 40 tys! dlaczego od razu
                    wszystkich tak straszycie i wyjezdzacie z niewiadomo jakimi sumami. znam ludzi
                    ktorzy lacznie nie zarabiaja nawet tych 40 , a maja pozyczke na mieszkanie,
                    samochod i dziecko i zyja na prawde dobrze.
                    co to tej dziewczyny to zakladajac ze druga osoba tez bedzie pracowac to bez
                    jaj...beda miec conajmniej 60 na rok wiec chyba bedzie ich stac na dobre zycie
                    co do councilu to ja place 130 i jakos jest ok i mamy extra oszczednosci.
                    sorry tu nie chozilo o jakies klotnie tylko o pokazanie ze niektorzy potrafia
                    wyzyc za mniej, co wcale nie znaczy ze ich standard zycia jest gorszysmile
                    pozdrawiam
                    • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 13:43
                      Oczywiscie ze mozna za mniej, wydaje mi sie ze sie nie zrozumialysmysmile

Mi chodzi o to ze to zalezy od tego co sie chce robic. Jesli ktos ma 40k i chce
                      prowadzic zycie raczej drogie, kupic dom, urlopy, dwa auta, drogie wakacje, to
                      nie wystarczy. Jesli ktos chce miec cos malego, i zyc w miare skromnie - to jak
                      najbardziej wystarczy i moze jeszcze zostaniesmile

My kiedys tez zylismy razem majac niewiele i bylo ok, teraz mamy dziecko,
                      wiekszy dom, inna praca spowodowala ze oboje musimy miec auta i od razu koszty
                      ida w goresad
                      Osobiscie tylko to chcialam przekazac - ze to zalezy jakie sie ma oczekiwania od
                      tych 40,000 roczniesmile
                      • jagienkaa Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 14:00
                        chciałam dokładnie napisać to co Basia.
                        Przecież wszystkie napisałyśmy że 40k to na pewno wystarczy na przeżycie,i to z
                        małym zapasem, ale żadnych kokosów z tego nie będzie.
                        • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 17.11.04, 16:56
                          hej jagienka a o czym ja przez caly czas mowie??? da sie dobrze zyc( 2sam + dom
                          + dziecko) i odlozyc a o wielkich kokosach nikt nie mowilsmile
                          koniec kropka bo zrobila sie afera
                          pozdrawiam
    • pati.zop78 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 04.12.04, 00:14
      czesc.
      mysle ze L40,000 to duzo. mieszkam z mezem i 2,5 mies synkiem w luton, ok 35 mil
      od londynu. po podatkach mamy ok L25,000 i swietnie sobie radzimy.
      zycze powodzenia w anglii.
      pozdrowienia
      patrycja
      • lillap Re: Luton 04.12.04, 18:34
        Ja tez mieszkam w Luton.
        Pozdrowienia
        -
        Attitude is a little thing that makes a big difference.

Lila & Jas
    • kancerekgosia Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 04.12.04, 01:46
      mysle,ze jest to wystarczajaco
      • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 05.12.04, 20:54
        No tak, ale cala dyskusja byla na temat ze to zalezy od tego co sie chce miec.
        Nie dla kazdego to bedzie wystarczajace i tyle.
        • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 05.12.04, 21:53
          bez komentarza... jak sie znowu odezwe to mnie tu pozra zywcemsmile ha ha
          pozdrawiam
          • aniaheasley Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 05.12.04, 22:05
            2 tysiace funtow miesiecznie z malym hakiem w UK to chyba pozwala na takie samo
            zycie jak 2000 zlotych w Polsce. Pewnie ze mozna sobie poradzic, ale moim
            zdaniem jezeli cala rodzina zdecydowala sie zostawic wszystko, rodzine,
            przyjaciol i kraj, i zaczynac wszystko od nowa, to chyba to troche za malo zeby
            takie wyrzeczenia wynagrodzic czy nawet usprawiedliwic.
            • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 05.12.04, 23:06
              Bura, niby dlaczego, przeciez mozesz miec inne zdanie? Nikt nikogo tutaj nie
              bije za to. Poza tym na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Ania, tez mi sie tak wydaje, jesli podliczy sie koszty zycia w UK.
            • bura2 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 06.12.04, 00:09
              Aniu ale jesli ja dobrze zrozumialam temat to tu chodzi o roczny zarobek jednej
              osoby. jesli doda sie zarobki partnera to przeciez wyjdzie calkiem niezla
              sumka, mysle ze minimum te 60k jesli nie wiecej.
              a to przeciez duzo!
              • basiak6 Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 06.12.04, 00:57
                A to co innegosmile) Ja caly czas mysle o dochodzie na cala rodzine 40,000smile)) Juz
                sie wycofujesmile))
                • aniaheasley Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 06.12.04, 11:08
                  Ja tez myslalam ze chodzi o dochod na rodzine.
                  A tak w ogole to cos mi sie wydaje ze autorka postu juz dawno sie zdecydowala
                  jednak nie przyjechac do UK!
                  • merlott Re: & pound;40,000 rocznie - UK?? 06.12.04, 17:31
                    hello, tu autorka postu smile)
                    no, zdecydowalam sie juz dawno i zostajemy poki co w Holandii smile)
                    Natomiast co do dochodu to Aniu masz racje - mialam na mysli 40000 na cala
                    rodzine, moj niemaz nie pracuje (ale odchodza wowczas koszty na opieke nad
                    dzieckiem). generalnie jednak stwierdzilismy, ze ta zmiana nie oznaczalaby
                    znacznej (o ile w ogole) poprawy w naszych finansach, wiec zostalismy tutaj.

pozdrawiam cieplutko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka