Dodaj do ulubionych

Wedzona szynka, do gotowania

IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 13.12.05, 18:06
i odwieczny mam problem, wrzucam ja do zimnej czy do wrzacej wody z
przyprawami, jakos nijak to nie chce sie mi zakodowac w tej mojej glowie,
dziekuje za wspomozenie
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Wedzona szynka, do gotowania 13.12.05, 18:59
      jeśli wrzucisz do wrzątku, to z wierzchu białko sie zetnie i szynka bedzie soczysta
      wkładając do zimnej-masz jak w banku suchy wiór
      • Gość: bagatella Re: Wedzona szynka, do gotowania IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 13.12.05, 19:03
        czekalam na dobre slowo i sie doczekalam, pedze do kuchni podpalac pod garem,
        bo mi szynke szl.g trafi, dziekuje bardzo invikto
        • invicta1 Re: Wedzona szynka, do gotowania 13.12.05, 19:05
          powodzenia
        • wrzos_wrzos Re: Wedzona szynka, do gotowania 13.12.05, 20:43
          A przed wrzuceniem szynki, wrzuc do wrzatku przyprawy (ziele angielskie, pieprz
          czarny, listek laurowy, ew. jalowiec) - bedzie jeszcze lepsza :) I nie wyciagaj
          po ugotowaniu zanim woda ostygnie :)
          Smacznego :)
          • Gość: bagatella Re: Wedzona szynka, do gotowania IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 13.12.05, 21:06
            tak wlasnie robie, czeka sobie juz w wywarze do wystudzenia taaaka piekna i
            duza, a zapach w calym domu ze szkoda mowic, miodzio bedzie na sto dwa.
            dziekuje bardzo wrzosie za pomocna dlon, ktorej nigdy nie za wiele, pozdr
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Wedzona szynka, do gotowania 14.12.05, 13:39
              szynkę wędzoną nie gotujemy tylko parzymy. do gotującej wody wkładamy szynkę i
              doprowadzamy do wrzenia. gotujemy na wolnym ogniu 15 minm następnie obniżamy
              temperaturę do 80-85 st i w tej temperaturze parzymy. czas parzenia przyjmujemy
              na każdy kilogram szynki 50 min parzenia (LAcznie z czasem gotowania. Potym
              czasie wyjmujemy z wrzątku i szybko studzimy. ja wrzucam do naczynia z wodą i
              pokruszonym lodem. po wystudzeniu do temp. 6-8 st. chowam do lodówki. pozdrawiam
    • patyska do wrzacej!!! 14.12.05, 13:46

• jarek_zielona_pietruszka Re:Tak do wrzacej!!! n/t 14.12.05, 13:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka