czarne

(107 wyników)
  • Czy ktoś próbował, albo wie coś na temat takiego sposobu uprawy? Planuję kupić 2 sadzonki i rozpinać pędy owocujące na drucie. Spodziewam się, że będą lepiej wybarwione, lepszy dostęp światła, łatwiejszy zbiór. Co sądzicie?
  • ...siedzi i wpierdziela listki; wszystkie juz mam podziurkowane :( to ma kształt troche jak larwa biedronki, tylko, ze jest całe czarne; tym co znalazlam zrobiłam jesień średniowiecza, ale reszta ciągle aktywnie wygryza; co to może być?
  • Czy posadzenie sosny czarnej (Pinus nigra) w niedużym ogrodzie to dobry pomysł? Wiem, że z czasem drzewo się rozrośnie, czy powinnam z niej zrezygnować? To jedno z moich ulubionych drzew.
  • Zna ktoś może solidny sposób na pozbycie się czarnych leśnych mrówek?Właśnie zauważyłem że zaczynają od sąsiada przechodzić swoimi "ścieżkami" i nie idzie się ich pozbyć. To niestety nie małe czarne czy czerwone, ale leśne czarne mrówki bo niestety przywiózł sobie ziemię z lasu bo mu taka pasowała
  • Właśnie zakupiłam takową i mam problem bo woda na niej stoi a nie przesiąka w glebę... miała być taka do ogrodu tak mówili sprzedający a tu klops... może tonie taka??? wygląda jak fizelina...pomocy...
  • tak w skrócie można opisać robaki, które znalazłam na mojej irdze błyszczącej; przypominają malutkie pijawki, maja nie więcej niż 5-6 mm długości; w pierwszej chwili myślałam, ze to ślimacze kupy, ale były zbyt czarne i z jednej strony miały jakby taki zaokrąglony kształt, podczas gdy z drugiej były w kształcie zwykłego długiego robala-gąsiennicy; wzięte w paluchi brudziły owe na czarno, a powąchane cuchnęły wręcz straszliwie - zapach nieporównywalny z niczym; w miejscu żerowania zostawiały ...
  • Już o tym pytałam ale chciałabym o tym dowiedziec się więcej. Chcę ja dać na rabatę pod korę. Czy ma ktoś w tym temacie doświadczenie. Są różne grubości i różne ceny może ktoś udzieliłby mi porady Jaką zakupić grubość? Koszt chyba jest dość duży więc oglądam w internecie ale nie mam na ten temat zdania. Pomóżcie
  • w moim ogrodzie pojawiło się mnóstwo czarnych glist wielkości ok.2 cm. wyglądają jak małe dżdżownice tylko są czarne. najgorsze jest to że rano i wieczorem wypełzają z ziemi i wspinają się po ścianach domu. nie mam pojęcia co to może być bo nigdy wcześniej nie widziałam czegoś takiego ale są obrzydliwe. obawiam się że wspinają się żeby robić kokony czy coś podobnego. boje się nawet otworzyć okno żeby nie wpełzły do środka. jest ich naprawdę dużo. może mieliście podobny przypadek.jak to ...
  • Posadzilem juz pierwsze 20 drzewek owocowych w moim przyszlym ogrodzie pomologicznym. Teren jest ogrodzony dwumetrowa siatka 'lesna'. Jednak oprocz tego chcialem zapewnic dodatkowe zabezpieczenie przed zwierzyna. Kupilem specjalna siatke z polipropylenu. Oczka maja ok. 2 mm, siatka jest sztywna i fabrycznie skrecona, co powoduje, ze sama owija sie wokol pienka i nie wymaga stosowania palikow. Problem jest jednak taki, ze siatka jest tylko w kolorze czarnym. Probowalem nawet poma...
  • Zauważyłem na lisciach noliny malutkie, czarne kropki - coś jakby malutkie mszyce. Niestety liście mocno schną od dołu. Proszę o radę
  • ...to jest normalne przed zimą, czy dopadła ją jakaś pleśń?
  • Witam wszystkich na forum :)) Może się ktoś ze mną podzielić opinią na temat stosowania w ogrodach pod rośliny ozdobne czarnej workowej folii, czy ten sposób sciółkowania oprócz oczywiscie kory i żwirku jest nadal modny i przez Was stosowany? Jak pod tym rosną rośliny i czy im to nie szkodzi, bo rozwój chwastów napewno skutecznie hamuje, ale co dalej ze wzrostem krzewów i drzewek ozdobnych. Pozdrawiam i czekam na informacje
  • Ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi na forum "kwiaty w domu",ponawiam prośbę o pomoc w tym miejscu, chociaż moja roślina nie jest ogrodową. Na liściach (od spodu) bluszczu pospolitego pojawiły się drobniutkie małe czarne kropeczki.Po kilku dniach odpadają od łodyg,roślina marnieje.Czy ktoś może polecić sprawdzony sposób na to paskudztwo?Pryskałam preparatem od mszyc i jeszcze innych szkodników,ale nie widzę efektu.Dzięki za każdą informację.Pozdrawia wszystkich miłośników zieleni.
  • Czy ktos probowal ja jakos domowymi sposobami wykurzyc? Mam tylko jeden krzak, juz z zawiazkami owocow. Nie chce stosowac zadnych drastycznych srodkow chemicznych i nie moge (w mojej okolicy jest ban na herbicydy i inne tego typu srodki). Usunelam zarazone listki i spryskalam woda czosnkowa. Slyszalam, ze napar ze skrzypu pomaga. Czy ktos ma jakies doswiadczenia?
  • Mam do obsadzenia kawałek działki, i chcę obsadzić to agrestem i czarną porzeczką. Czy ktoś mógłby mi doradzić jakie odmiany zakupić i czy ewentualnie gdzies w internecie można zamówić sadzonki. Drugie pytanie, czy lepiej posadzić krzewy czy formy drzewkowe. Dziekuję za odpowiedzi.
  • Jaki srodek uzyc zeby bylo najlepiej ? Czy jest pryskac juz porazone liscie czy nalezy je oberwac a spryskac to co jeszcze nie zostalo porazone?
  • Wklejam tu swoją odpowiedź do Maliny z forum fotografie, bo może po pierwsze ktoś jeszcze bedzie chcial poczytac (taka prozna jestem:), po drugie moze bedzie chcial cos dodac lub sprostowac. Malina prosila o kryteria rozrozniania czterech gatunkow krukowatych kruka gawrona wrony i kawki O to ona: A to nie jest trudne, naprawde:) Zaczne od króla krukowatych pana kruka - najwiekszy, kruczo czarny, polyskujacy metalicznie, powiedzialabym lacznie z dziobem... No i tak jak kied...
  • Chodzi o to żeby nie było problemów z przyjęciem się tych drzewek. Teren działek był dawniej bagnisty, podmokły, w niektórych miejscach jest nawet "miękko", z jednej strony dobrze bo nie martwię o częste podlewanie, inni działkowcy chwalą bo mówią że taka czarna ziemia to ziemia torfowa. W związku z tym pytam jakie odmiany drzewek owocowych (interesują mnie jabłonki z owocem twardym i soczystym,mogą być niskopienne), czereśnia duża co by cień dawała i wiśnia również niskopienna,...
  • Różowa kwitnąca na dwuletnich pędach. Dziś odkryłam przykrycie zimowe. Lodygi czarne. Natomiast pączki górne na szczycie zielone. Grzyb? pryskać? wykopałam jesienią z gruntu i przechowywałam otulona w domku. Jak u was się przechowuje zimą. Pozdrawiam krysta
  • Jak sie fachowo nazywaja te czarne, grube, bezskorupiaste slimaki nekajace nasze ogrodki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się