czasu

(47 wyników)
  • Styczeń/Luty 2009 - to dobry czas na kupno akcji? Czy lepiej przeczekac az jeszcze spadnie. Czy ktos z was ryzykowal?
  • Czy można już kupować fundusze obligacji,a jeśli tak to co wybrać? Te co już dużo wzrosły czy te z małą ztopą wzrostu.Które TFI polecacie?
  • Osobiście fundusz w którym trzymam trochę kasy traktuję jako zło konieczne. No dobrze - zarabiam kasę. A raczej ktoś ją za mnie zarabia. Bierze za to swoją niemałą premię. Zarabianie w ten sposóbjest względnie proste, bo mamy hossę. Jak długo potrwa? rok? dwa? trzy? Wszyscy jesteśmy zgodni, że to kiedyś się skończy. Nadejdzie w końcu ten dzień, że wypłacę te pieniądze, zapłacę sowity podatek i zostanę z rybą, ale bez wędki. Dlatego od dłuższego czasu co pół roku wypłacam z fundusz...
  • Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że dziś osiągnęliśmy lokalny dołek bessy, poziom z którego nastąpi już niedługo bardzo silna korekta wzrostowa z zasięgem docelowym w pierwszej tercji do 2220 pkt. na WIG20, choć niektórzy analitycy twierdzą, że to już dziś było twarde dno a nie lokalne. Teraz przytocze fakty, które przemawiają za tą teorią: 1. W czasie sesji utrzymywała się bardzo duża dodatnia baza na FW20, około 40 pkt co wskazuje, że doświadczeni traderzy kontraktowi ...
  • Żeby nie było - nawet w Aegonie zdążają się ciekawe i tanie rozwiązania na trudne czasy giełdowe. Główne parametry oferty: - Cel: Osiąganie zysków z inwestycji z gwarancją wpłaconego kapitału - Okres subskrypcji 18.02.2008 - 17.03.2008 - Dostawca instrumentu inwestycyjnego - Fortis Investments - Czas trwania inwestycji - 5 lat - Typ składki - wpłata jednorazowa min. 30 000 PLN - Baza do osiągania potencjalnego zysku: koszyk 18 spółek z sektora alternatywnych źródeł energii (EKO) ...
  • Wczoraj poprzez mbank zlecilem konwersje z FRP na FA (glownie misie). Kto mial sprzedac ze strata juz to zrobil (zawsze tak jest, ze traca ci najmniej zamozni i najmniej doswiadczeni czyli najbardziej podatni na hiobowe lub euforyczne wiesci) wiec nastala pora dzialania wbrew tlumowi. Jezeli ktos sadzi, ze przed wyborami prezydenckimi w USA i olimpiada w Chinach dojdzie do krachu to jest niesamowicie naiwny. Owszem, recesja jest nieunikniona lecz zacznie sie dopiero po wspomnia...
  • Czy będzie rajd św Mikołaja w tym roku?Póki co jesteśmy po czarnym piątku w USA.Czy ostanie wzrosty to tylko odreagowanie spadków? Pytań wiele i trudne.Jeśli spojrzymy na wykresy indeksów a w szczególności misów to to nie trzeba być wielkim analitykiem,żeby zobaczyć niemal pionową kreskę w dół.Korekta więc zupełnie się należy.Ale to czy to tylko korekta czy powrót do wzrostów powinismy zobaczyć dopiero w przyszłym tygodniu.Wart zwrócić uwagę ,że wzrosty nastąpiły pod nieobecność handlu ...
  • Cześć. Mam 9-letnią córkę i pomyślałem, że może by jej wpłacać jakąś kasę na fundusz (lub coś w ten deseń, nie orientuję się) aby w wieku ~20 lat miała na semestr studiów na Harwardzie ;-D A tak serio - może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak to działa? Załóżmy, że mogę na ren cel przeznaczyć 250 PLN miesięcznie. Jak zacząć, czy w trakcie trwania odkładania mogę coś zmieniać, czy wiążę się na jakiś okres? Co dzieje się z kasą w tym czasie? Ile będzie do dyspozycji kasy np...
  • Powracam do wątku kiedyś cyklicznego,a teraz z powodu braku czasu i wykruszeniu sie dawnych forumowiczów(chyba bessa)zaniedbany. Zawsze na weekend można było coś ciekawego i nie związanego z inwestycjami zamieścić na forum w wątku "Na weekend" Była muzyka ,dowcipy,Mieux(Amplico to jej wróg nr1! :)).Był Arfer(szkoda ,że nie zagląda,a sam proponował rozszerzenie forum o ubezpieczenia),był ....... oj pamięć ludzka jest zawodna. Nawet grzzal już nie zagląda na forum,ale to pewnie z braku czas...
  • co wybrać spośród dostępnych przez mbank? chodzi mi o inwestujące w polskie obligacje. różnice są 1-7% osiągniętego zysku rocznie
  • Znów zaczną ludziska brać kredyty pod mieszkanie i inwestować na giełdzie wtedy gdy hossa bedzie już na końcu.To nigdy się nie zmienia.Reakcje zawsze są takie same.Nieprawdaż grzzalu? [img]https://img210.imageshack.us/img210/8415/screenhunter06jan161938.jpg[/img]
  • Portfel 2008: XTB - gotówka i lokaty w pierwszym półroczu, akcje w drugim XTB 31.12.2007 17:47 Obserwowane od połowy 2007 roku pogorszenie klimatu inwestycyjnego na światowych rynkach akcji, będące m.in. następstwem kryzysu na rynku ryzykownych kredytów hipotecznych w USA, w połączeniu ze zwalniającą światową gospodarką, rosnącą inflacją, ale też i brakiem zaufaniem do instytucji finansowych oraz coraz mniejszą wiarą w skuteczną pomoc banków centralnych, mają duże szanse sprowokowa...
  • Witam Dzisiaj chciałbym zwrócić wasza uwage na ostatnia manie "JEST PROMOCJA". Sa tutaj dwa poważne zagrożenie o których warto zdawac sobie sprawę. Pierwsze dotyczy osób które wierza tylko w korekty. Sprawa jest jasna giełda rośnie i czasem musi sie skorektować i jest okazja do zakupów. Na dodatek w ciągu ostatnich lat nie mielismy korekty głębszej niż 25%. To powoduje ze łapanie korekty 10% za cała sume przynosiły zyski. To utrwala się w głowie iz każdy spadek to promocja. Inwes...
  • Co się dzieje z funduszami, ostatnio wszystkie prawie sa na minusie. Mój cholera też, czy to korekta czy efekt zawirowań w świecie polityki. Mam akcyjny i zastanawiam się przejść na jakiś czas do mieszanego. Czy to dobry pomysł?Jestem w Noble TFI.
  • Ma ktoś może jakąś teorię ? Coś się ruszy ? Pytam bo właśnie kupiłem i liczę na cud.
  • Do tej pory oszczędności "przechowywałam" na lokacie, ale zyski były znikome. Przejrzałam to ciekawe forum i powoli przekonuje się do funduszy inwestycyjnych, inwestowanie przez mbank. Na wstępie chciałam wpłacić 10tys. zł do funduszy akcyjnych i sukcesywnie dopłacać około 1tys. zł miesięcznie. Oszczędzać chcę minimum 5 lat, raczej dłużej. Mam pytanie, kiedy jest dobry moment na wejście w fundusze, czy brać pod uwagę obecną hosse na giełdzie i wstrzymać sie aż nadejdzie korekta? A...
  • Tego nie wiem,ale chciałbym pokazać gdzie jesteśmy po "wstrząsie" w 2007roku. Komentarza nie zamieszczam,bo rysunek wszytko mówi ,więc słowa są zbędne. Główny motor napędowy GPW-BANKI. Najszybciej odreagował po bessie.Jesteśmy juz blisko poziomów sprzed 2007r. img228.imageshack.us/img228/514/screenhunter02oct161229.gif Proszę zwrocic uwagę na układ średnich 50,100,200 Wszystkie wykresy na interwale tygodniowym WIG 20 Doszliśmy do momentu drugiej fali wyprzedaży bessy.Układ średnich ...
  • W sieci krążą różnego rodzaju systemy na fundusze itp.Wszystkie oparte są na AT.Moje 3 grosze w tej materii. AT na dzisiaj jest bezużyteczna!!!Tutaj nie ma jakiegoś wyraźnego kierunku.Pisze to ze względu na częste zmiany sygnałów kupna i sprzedaży w tych systemach.Nie będę pisał na tych stronach bo po co?To nie mój kącik,a niektórzy może tutaj zaglądają . W mojej ocenie trzeba brać pod uwagę tylko rynek amerykański.Tam zwracać trzeba uwagę na szeroki indeks S&P500,który porusza się o...
  • Na bankierze ktos zasugerowal taki system oto wyniki za ostatni rok Unikorona Akcji Sygnał BUY pojawia sie a)gdy wzorst od minium liczonego od dnia zamkniecia pozycji wzrośnie o 5% Sygnał SELL a) liczony gdy wycena spadnie o 5% od maksymalnej wartosci osiagnietej po otwarciu pozycji. Pierwszy sygnał BUY 03.04.2006 Ostatni sygnał SELL 15.07.2007 Liczba transakcji BUY+SELL: 12 Czas trwania otwartych pozycji: 256 Zysk całkowity: 43,29% Zysk Kup i Trzymaj: 54,13% od 03.04.2006 d...
  • Po Waszych namowach zakupiłam rok temu fundusz inwestycyjny akcji BPH systematycznego oszczędzania na 3 lata. Wciąż jestem stratna- ale jest to mała kwota, czy rezygnować teraz czy jednak za 2 lata może być jakaś korzyść? Jak myślicie, bo ja juz nie mam pojęcia co robić patrząc na ciągłe spadki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się