-
Mam 23 lata i już wiem, że nic nie będzie takie samo jak dawniej.
Otóż depresja zabrała mi niemal wszystko - studia, pracę, przyjaciół, szansę na normalne funkcjonowanie w społeczeństwie bez kompleksów i poczucia winy.
Musiałam przerwać studia, zostałam skreślona przez niemal wszystkich, a poczucie wartości spadło do zera.
Na próżno próbuję coś zmienić w moim życiu - przeszłość ciągle daje mi ...
-
Poradźcie proszę.
Mój przyjaciel ma depresję i próbę samobójczą na koncie. W tej chwili jest w szpitalu, czuje się coraz lepiej. Pobędzie tam jeszcze kilka tygodni. Zebrała się wokół niego grupa ludzi, która mu pomaga - odwiedza, podrzuca coś do jedzenia, przejmuje rzeczy do prania, itd.
Pojawiła się natomiast kwestia mieszkania. Jest tam syf, a nawet SYF. Albo i S Y F. Pościel jest ciemnoszara. Zlew pełen naczyń, na których kwitną nowe formy życia. Podłogi nie widać spod błota. Cała łaz...
-
czy moze byc gorzej? czuje sie jak "bohater" filmu hangover
bank ujezdza mnie jak stara kobyle, juz dawno przestalem
kontrolowac sytuacje, przynajmniej karty mi odblokowali, fenk ju dzizas
wpadlem w taka depresje ze brakuje mi pieniedzy na podstawowe potrzeby
ze zrezygnowalem doslownie ze wszystkiego, nic mi sie nie chce,
zerwalem kontakt ze wszystkimi, zrezygnowalem ze wszystkiego,
tydzien przed, oh to byl tydzien, przestalem jesc i zaczalem pic,
zjebalem publicznie moja manager w kto...
-
Jestem po studiach, pracę rozpoczełam we wrzesniu 2012 i od tego czasu sie wszystko zaczeło. Stres to jedno, drugie, ze tak strasznie tesknie za znajomymi ze studiow. Wszyscy porozjezdzali sie po Polsce, po świecie i zostałam sama. Rozstałam sie też poł roku temu z chłopakiem. Czuję się bardzo samotnie. Tak bardzo odzyłam kiedy w p[iatek przyjechały do mnie kolezanki i dzisiaj wyjezdzajac znowu zaczynam byc smutna, taka samotnoość. Boję się też, ze już nie znajdę chłopaka, ze nie założe rodzi...
-
witam mam 19 lat i od 16stego roku zycia choruje na depresje lekowa. przez pol roku bralam leki psychotropowe i przez jakies 2 lata czulam sie dobrze jakby wogole tej depresji nie bylo. ktorejs nocy sie zle poczulam i wszystko spowrotem wrocilo , mialam ataki paniki przy ktorych nie moglam sobie poradzic. dodam ze mieszkam za granica i zle na mnie ten klimat dziala.lepiej sie czuje jak jestem w Polsce, zadnego strachu ani nic. znowu boje sie wychodzic na dwor bo mam mysli ze bede miala atak p...
-
Regularnie od lat, gdy inni znikaja z pola widzenia, a ja zostaje sama w domu (chocby na pare godzin) ogarnia mnie paraliz. Po prostu nie mam dla kogo wstawac z lozka. Nie mam dla kogo byc ta usmiechnieta, pelna energii osoba jaka jestem wsrod ludzi.
Czuje sie jakbym potrzebowala doslownie publicznosci aby ISTNIEC. Bez dzieci, partnera, przyjaciol, bez ich fizycznej obecnosci leze w lozku jak wypompowany balon, jak sparalizowana.
Ogarnia mnie niechec do jakiegokolwiek wysilku, czy to fizy...
-
Przeczytałam na Twoim blogu,że z wykształcenia jesteś psychologiem klinicznym.
Dlatego zwracam się do Ciebie, jako do eksperta w tej dziedzinie, z prośbą byś rozstrzygnął spór w jaki jakiś czas temu weszłam z pewną osobą, stałym użytkownikiem tego forum.
Spór dotyczył dwóch kwestii:
1. Czy jest możliwe,by w kwestionariuszu osobowości Eysencka komuś wyszedł podwyższony poziom zarówno neurotyzmu jak i psychotyzmu ?
Ja twierdziłam,że tak,a moja oponentka,że absolutnie nie,bo te cechy s...