Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      depresji

depresji

(34 wyniki)
    • Jak terapeuci diagnozuja roznice miedzy uzalaniem sie alkoholika a stanami depresyjnymi, a takze nerwicami, fobiami, stanami lekowymi? Wedle definicji 'uzalanie sie' polega na wynajdywaniu ciemnych stron rzeczywitosci, widzeniu pustej polowy szklanki, przekonaniu, ze swiat jest wrogi, na nieufnosci, biernosci, szukaniu dziury w calym przyslowiowemu. Teraz tak, depresja: [i] Według klasyfikacji ICD-10, aby stwierdzić występowanie epizodu depresyjnego, muszą występować przez co najmniej...
    • witam, zwracam sie do was z pytaniem jak w temacie, chodzi o ojca, jest w wieku przedemerytalnym, ma intrantna posade w ktorej sie obiektywnie rzecz ujmujac nie przepracowuje, czasem wraca do domu w srodku dnia, znajomych zabardzo nie ma, szczegolnie ostatnimi laty po pracy czyta ksiazki/gnije przed tv(to wiecej). i czesto w tym towarzyszy mu kieliszek koniaku czy whisky, czesto mowi ze "cisnienie spadlo" i mowi ze sie napije kawy z czyms, wlasciwie jak mowi jedynie ze bedzie pil kawe to d...
    • 7 dni trzeźwości od zakończenia ostatniego 2-tygodniowego ciągu i już złapała mnie tak silna deprecha z objawami bólu głowy, ściskania w gardle, że aż boli, po ogólną chandrę i płaczliwość. Mieliście podobnie czy tylko na mnie abstynencja tak negatywnie działa? Ufff...
    • W czwartek dzwonilam do telefonu zaufania fundacji ITAKA. Mam depresje i sobie popijam. Pani doktor, z ktora rozmawialam, stwierdzila, ze najpierw musze odstawic definitywnie alkohol, zeby leczyc depresje. Jej zdaniem, picie alkoholu powoduje, ze zadne leki antydepresyjne nie dzialaja. Mnie to dziwi o tyle, ze nie bedac psychiatra, ale tak na ludzka logike, najpierw powinno sie leczyc przyczyne, potem skutek. Zaczelam pic w 3 lata po tym , jak depresja sie zaczela. Prosze, po...
    • Jestem alkoholikiem od ponad 30 lat. Aktualnie w abstynencji od ponad 2,5 roku. Nie mam obecnie fizycznych ciągotek do picia ale starsznie dokucza mi depresja objawiajaca sie stałym myśleniem o bezsensie życia. Czy ktoś wie co z tym robić ?
    • pracuje w służbie zdrowia, zmiany powodują ciągłe kłopoty ze snem i ...ciągle biore jakies leki, na zmianę-amytryptyline, clonazepam, relanium i inne..jak mam urlop lub wolne nic nie potrzebuję a tak błędne koło, pracy nie moge zmienić bo jestem jedynym żywicielem!!!!!!!!a na dyzury jest więcej jałomuzny bo przecież nie są to pobory godne człowieka - z poważaniem połozna
    • zastanawia mnie to, czy moze tak sie stac, ze depresja i ogolna niechec do wszystkiego moze wpedzic w alkoholizm? trzymajcie sie w swoim postanowieniu. pozdrawiam serdecznie.
    • Prawie dwa lata temu u mojej mamy wykryto raka piersi. Przeszła operacje usunięcia piersi. Przez rok była na zwolnieniach. W tym czasie popadła w głęboką depresję i próbowała popełnić samobójstwo. Trafiła do Kliniki Psychiatrycznej, gdzie obecnie się leczy. Wróciła do pracy i doszły kolejne stresy, a do tego alkohol. Równocześnie bieże leki na depresję i pije alkohol. Po takiej mieszance przestaje sama siebie kontrolować. Wydzwania po znajomych, użala sie nad sobą, mówi, że nie ...
    • Poszukuje dobrego lekarza psychiatre który mógłby pomóc mojej mamie (przyjmującego prywatnie)- najlepiej w województwie łódzkim. Mama jako osoba zawsze aktywana zawodowo, obecnie już nie pracująca całymi dniami oglada telwizje i chowa po kątach butelki po alkocholu. Niestety sama do tego nigdy się nie przyzna, a tym bardziej będzie ją bardzo trudno nakłonić aby pójść z tym do lekarza. Podejrzewam depresje z mianiakalnymi lękami, potegowane uczuciem odrzucenia przez otoczenie. ...
    • Jak radziliscie sobie z silna depresja po odstawieniu alkoholu? Obecnie alkohol jest dla mnie mniejszym problemem od depresji. Na chwile zapomnialem, ze c2h5oh istnieje; ale nie moge wyjsc z depresji; lekarz mowi, zebym sie w try-miga udal do psychiatry... ale tam mnie zalatwia jak Nicholsona w "Locie nad..."; czy ktos byl na jakims turnusie, gdzie zajmuja sie depresja? moze probowal jeszcze innej metody? Egzystuje na Persenie, wiec dlugo nie pociagne na ziolkach. Nie chodzi o ...
    • czy ktos ja probowal? jest ona bardzo popularna w USA
    • ostatnio pojawiły się u mnie różne doły,popieprzone myślenie,apatia,brak chęci żeby się czymkolwiek zająć,czarnowidzctwo.Zacząłem szukać u siebie nawrotu albo cholera jakiś innych popaprań w mózgu.Na "szczęście" gdy rozmawiam z ludźmi okazuje się,że mają podobnie. Dochodzę do wniosku,że nie jestem jakimś wyjątkowym schizolem. W sobotę wymyśliłem,że dam do roboty samochód,bo sam nie dam rady wymienić drobnej rzeczy.A bardziej,że rozbebrzę i z braku zapału nie skończę.Zeby oszczędzić robił to ...
    • siemanko wszystkim zaczne od tego ze mam 22 lata.1 raz zapaliłem zioło 8 lat temu.w tym czasie paliło sie troche,raz czesto(3 lata codziennie) raz rzadko,okazjonalnie jakis drops,feta-ale te sprawy mozna liczyc na palcach. moje pytanie dotyczy tego czy marihuana moze powodowac u mnie jakies zaburzenia psychiczne tzn stany lękowe,strach przed ludzmi,niesmiałosc,małomownosc itp? pytam poniewaz lecze sie na to:biore efectin od 4 miesiecy ale po nim nie widze zbyt duzej poprawy i chyba zr...
    • Piszę w związku z problemem, który dotyczy bliskiej mi osoby ( już wspominałam na tym forum). Osoba ta piła od ok 12 roku życia przez ponad dwadzieścia lat. Piła , jak to stwierdzili specjaliści w systemie narkotycznym, czyli nigdy nie upijając się "do końca', natomiast codziennie serwując sobie określone dawki. Ciągi byly dwu-trzy letnie z bardzo niewielkimi przerwami. Alkohol przez wiele lat służył jako środek nasenny. Obenie On nie pije od ok roku, a problem ze snem jak trwał, ...
    • Po kilkuletnim paleniu marihuany, haszyszu i różnych miksów mój były mąż zgwałcił naszą - wtedy 2,5-letnią córkę. Bez komentarza... To nie uzależnia ale- ja też paliłam - od 3 lat - leczę się na depresję...No comment!
    • zyban(6)

ktos bral ten lek na niepalenie? nie pytam ze wzgledu na nalog swoj, ale ze wzgledu na depresje. to jest antydepresant, przepisuja go palaczom, a jakos nie chca depresyjnym, im zawsze daja gowniane SSRI. na forum depresyjnym bardzo rzadko ktos pisze ze go dostal. jak on dziala na psychike? bo mi sie cos wydaje od dluzeszgo ze mam zachowania wskazujace na braki dopaminy a nie serotoniny. czy daje wyrazniejsza poprawe niz uprawianie sportu na przyklad?
    • Witam. Jestem alkoholiczką chorą na ChAD. To taka odmiana depresji. Ta choroba mnie paraliżuje i odbiera nadzieję na "normalne życie", nawet jeśli wejdę na drogę zdrowienia z nałogu. Tzn. ja na tej drodze już jestem, utrzymuję abstynencję, uczestniczę w terapii, odkrywam AA. Wszystko z wielkimi oporami, bo nie potrafię oddzielić skutków alkoholizmu od skutków ChADu w moim życiu. A raczej za wszystko co złe winię chorobę (ChAD). Zazdroszczę ludziom, którzy widzą sens i efekty tzw...
    • witam.Mam pytanie jakie sa objawy depresji?Co powinno mnie niepokoic w swoim zachowaniu?-prosze o odpowiedzi bo martwie sie soba....
    • Witajcie , widze ze na tym forum jest wiele madrych i dobrze doinformowanych ludzi. Pomozcie mam depresje i potrzebuje pomocy psychologicznej lub jakiejs grupy DDW AA AN itp. ale musi byc w londynie.Mieszkam w 1 strefie (Earls Court) Jesl iznacie jakies adresy grup wsparcia w Londynie podajcie prosze. Dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się