ginekolodzy

(67 wyników)
  • Witam, mam pytanie czy zwolnienie ciążowe można uzyskac tylko od ginekologa? Czy może też wypisać lekarz POZ. Jak pisałam chodzę prywatnie i powinnam iść dopiero 27-10 już teraz nie czuję sie dobrze a moje stanowisko pracy nie jest dostosowane do bycia w ciąży (część pracy wykonuję na magazynie) i nie ma możliwości przeorganizowania pracy. Dlatego sie zastanawiam czy lekarz rodzinny moze dać mi wczesniej jakis tydzień ciężarnego zwolnienia, czy mam niestety isc wczesniej do gine...
  • Dziewczyny, może to niedorzeczne, ale postanowiłam napisać skargę na babe ginekolog w studenckiej przychodni. Chciałabym się Was poradzić do kogo, w jaki sposób i wogóle czy warto. Poszłam do kretynki przed ciążą, z pytaniem jakie wyniki, badania itp mam zrobić. Nie dała mi nawet skierowania na podstawowe badania krwi i moczu. Powiedziała dosłownie: "najpierw trzeba zajść a potem bedziemy się badać". Wspomniala tylko o kwasie foliowym. Teraz mam do siebie wyrzuty, że wogóle do ni...
  • Cześć. Jestem w 35 tygodniu ciąży i dziś byłam na wizycie kontrolnej u swojego lekarza. Dostałam pierwsze zwolnienie podczas ciąży na 2 tygodnie (bo za 2 tygodnie mam następną wizytę). Zapytałam się czy na następnej wizycie dostanę zwolnienie do terminu planowego porodu (wg daty ostatniego okresu) i lekarka powiedziała że tak. A gdy zapytałam co jeśli nie urodzę do terminu tylko po terminie, to czy mam przyjść do niej w dniu planowanego porodu i dostanę kolejne zwolnienie... jej odpowiedź bar...
  • witam, właśnie jestem w trakcie przygotowywania dokumentacji w sprawwie zasilku rehabilitacyjnego.ostatnio dałam papiery swemu doktorowi prowadzącemu ciążę i teraz zastanawiam się, nad sposobem wypisania dokumentacji przez niego. wypisal krótko i zwięźle- zagrażający poród przedwczesny,wypisał leki-które zażywam i dopisał,ze nie jestem zdolna stawić się przed komisją. ale nie dodał kserokopii mojej kartoteki,nic - bo stwierdził,ze jak beda mieli problem - niech się z Nim kontaktu...
  • Mam pytanie, ponieważ ktoś mi zasugerował, że jest inaczej: czy tylko lekarz prowadzący ciążę może wystawić zwolnienie lekarskie? Tzn moj problem polega na tym, ze cos mi sie zaczeło nie zgadzac, tzn mam czesto twardy brzuch, a siedząc w pracy odczuwam bol i napiecie brzucha. W sumie to moze nic strasznego, chciałam już to przeczekac (jest to tak bardziej odczuwalne tak od ok. tygodnia) ale naczytałam sie w internecie różnych rzeczy i postanowaiłam dmuchac na zimne. Umowiłam sie prywatnie ...
  • witam, Dziewczyny mam do was pytanie. Otóż od 2 m-cy jestem na zwolnieniu lekarskim. W tym tygodniu miałam planową wizytę, jednak zostala odwołana z powodu nieobecnośći lekarza. Kończy mi sie zwolnienie i nie wiem co teraz zrobić . Lekarz prowadzący bedzie dopiero za 2 tyg. Czy mogę wziać zwolnienie od innego lekarza np. od internisty lub innego ginekologa podczas nieobecności mojego lekarza? Nie bedzie problemów z ZUSem?
  • orientujecie sie moze jak to jest ile jest płatne l4 od internisty na tzw katar jesli jestesmy w ciązy i np po terminie kiedy to ginekolodzy już nie chcą pisac l4 tylko wysyłaja nas do internisty albio na wczesniejszy macierzyński?
  • Witam, mam wyznaczony termin porodu na 13 sierpnia, jednak raczej są nikłe szanse, że dzidziuś urodzi się terminowo. Chciałabym do momentu urodzenia maleństwa wziąć zwolnienie od internisty, ponieważ od ginekologa dostałam tylko do wyznaczonego dnia porodu (po wyznaczonym terminie nie może mi już wystawić zwolnienia). Nie chcę iść na macierzyński od razu po wyznaczonym terminie, ponieważ zyskując co najmniej 2-3 dni zwolnienia, idąc na macierzyński np. od 16 sierpnia, mam szanse na uzyskanie...
  • Dziewczyny, prawdopodobnie wkrótce pójdę na zwolnienie (jestem w 18 tyg.ciąży), które może mi wypisać zarówno ogólny lekarz wpisując oczywiście ciążę na druk, jak i ginekolog. Moja przypadłość jest niezwiązana z ciążą, ale ciąża ten stan pogarsza i nie bardzo mogę pracować w tym stanie, dodatkowo może to stać się niebezpieczne i wymagać leczenia, na które nie mogę sobie pozwolić (leki zagrażają ciąży) Od kogo lepiej wziąć zwolnienie? Czy to ma jakieś znaczenie? Zarówno ginekolog jak i ogó...
  • Witam. Jestem na ten moment w 18 t.c. Termin porodu mam wyznaczony na ok. 23 stycznia. Jesli wszystko bedzie OK i lekarz pozwoli chcialabym pracowac do konca grudnia i dopiero w styczniu miec wolne aby przygotowac sie na przyjscie dzidziusia. Czy lekarz w styczniu wystawi mi zwolnienie czy moze bedzie kazal juz wykorzystac urlop macierzynski? Czy wiecie cos na ten temat?
  • Może ktoś miał podobną sytuację.Niedługo muszę złożyć do ZUS-u wniosek o zasiłek rehabilitacyjny,ponieważ będę na L4 dłużej niż 182 dni.Papiery do wypełnienia dostałam z pracy.Jeden z nich wypełnia lekarz prowadzący.Ja dostawałam L4 od 2 lekarzy na początku od ginekologa,a póżniej od internisty.Teraz mam problem,bo mój internista jest na urlopie a jak wróci,to minie termin złożenia wniosku w ZUS-ie.Czy inny lekarz z tej przychodni może wypełnić mi ten druk i czy ZUS mi to przyjmie?
  • Od 33 tygodnia ciąży jestem na zwolnieniu lekarskim, zwolnienie wystawił mi lekarz ze względu na nadciśnienie, jedno z datą do planowanego porodu. Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że na takim zwolnieniu ZUS może odjąć mi ostatnie 2 tygodnie z urlopu macierzyńskiego i o te dwa tygodnie będę mieć krótszy. Ona od 27tyg. jest na jakichś krótkich zwolnieniach ponawianych co jakiś czas i ostatnie dwa tygodnie przed rozwiązaniem idzie do internisty i bierze zwolnienie od tego lekarza by ZU...
  • Witam!Jestem w 4 mies. ciąży no i się rozchorowałam na gardło. Dostalam zwolnienie z pracy i lekarz nie wiedział czy będzie to 100% dopiero Pani w recepcji, która je pisała powiedziała, że tak że 100 % i wpisała mi B. Czy ma to znaczenie jaki lekarz wystawia zwolnienie, że nie ginekolog? Martwie sie czy tą literkę B w kadrach zobaczą czy też to idzie kopia do Zusu i widzą? Pozdrawiam - Małgosia
  • Jakie zaświadczenie od ginekologa zanosiłyście? Nie wiem czy nowe przepisy weszły już w życie - że wystarczy tylko jedna wizyta u ginekologa w czasie ciąży do uzyskania becikowego. Na stronie o becikowym nie ma jednoznacznej odpowiedzi. A ja pojawiłam się u lekarza po 10 tym tygodniu, dlatego to takie dla mnie istotne:))
  • przez ostatnie 2 mce ciązy byłam na zwolnieniu lekarskim. Termin porodu miałam wyznaczony na 20 września, zwolnienie do 21, lekarz odmówił przedłuzenia (podobno od 2 tyg przed porodem nie można wystawiać l4??)Nie pójdę wcześniej na macierzyński, bo szkoda mi każdego dnia (albo, w najgorszym wypadku 2 tygodni...)Postanowiłam wrócić do pracy. (a moze maluch sie szybciej ruszy w mniej sprzyjających warunkach?)Tymczasem poinformowano mnie, że nie mogę tak po prostu wrócić do pracy, ...
  • mam pytanie do kogoś kto miał podobną sytuację. umowa o pracę kończy mi się z wyznaczonym dniem porodu tzn. 15 kwiecień. ginekolog chce mnie wysłać już od 2 kwietnia na macierzyński. Czy to oznacza że przez 14 dni będe na urlopie macierzyńskim i będzie placił pracodawca, a następnie będę na zasiłku i będzie płacił ZUS? Czy wogóle należy mi się w tym wypadku zasilek macierzyński? dziękuje ewelina
  • Jestem w 25 t.ciąży. Ciąża rozwija się prawidłowo(1-wszą poroniłam). Pracuję jako kelner-barman. Moje nogi odmawiają mi posłuszeństwa, bolą, pękają naczynka. Mój lekarz stwierdził, że nie ma patologii(nawet nie zapytał jaką wykonuję pracę) i odesłał po zwolnienie do lekarza rodzinnego. Czy taka jest prawidłowość? Nie chciałabym już wrócić do pracy. Gosia
  • czy lekarz internista może wystawić zwolnienie jak jestem w ciąży??
  • Zastanawiam się nad ubezpieczeniem medycznym w PZU - Opieka medyczna. www.opiekamedyczna.pl/ Niestety, zupełnie nie mogę się do nich dodzwonić. Nie wiecie, ile takie ubezpiczenie może kosztować? Słyszałam, że niewiele i dlatego rozważam to zamiast innych drogich centr medycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się