kotulina 16.10.10, 21:23 Cepry W gwarze Rusinów ze Wschodniej Słowacji "ceper"= "zaraz", por. ros. tiepier' Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
randybvain Re: Cepry, Łemki, Bojki 17.10.10, 02:50 Langwedocja od langue d'oc w przeciwieństwie do langue d'oil z północnej Francji. Oc i oil to różne formy na tak. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Cepry, Łemki, Bojki 17.10.10, 10:05 randybvain: > Oc i oil to różne formy na tak. I stąd amerykańskie OK? A ja myślałem, że to skrót od ol korekt... - Stefan Odpowiedz Link
randybvain Re: Cepry, Łemki, Bojki 17.10.10, 22:03 Oc pochodzi z łacińskiego hoc, a oil, które dało dzisiejsze oui, z łacińskiego hoc ille. Nie znam żadnych związów okcytańsko-amerykańskich, trzeba się zapytać naszej specjalistki jak się kiedyś pojawi.. Odpowiedz Link
kotulina Re: Cepry, Łemki, Bojki 21.10.10, 09:42 Dziekuję za odpowiedzi. Ciekawe, że Francuzi tak mocno wyróżnili się ze swym "oui", ciekawe, że takie potakiwanie zdominowało "si" - popularniejsze u romańskich sąsiadów. Mnie się dotychczas ich "oui" kojarzyło z germańskim "ja" :] -- Znacie jakieś inne etniczne nazwy karpackie? Może jest jeszcze jakaś zawierająca uwagę językową? Odpowiedz Link