komorniki

(118 wyników)
  • Były mąż ma trochę zaległości w płaceniu alimentów, udałam się więc do komornika z wnioskiem o odzyskanie należnych córce pieniędzy. I powiem Wam, że załamała mnie procedura, którą podjął pan komornik. Najpierw skontaktował się z dłużnikiem i zapytał go czy faktycznie jest winien pieniądze - z czym ten się oczywiście nie zgodził. następnie komornik poinformował mnie o tym fakcie i tym razem zapytał o moją zgodę z męża oświadczeniem. :) i w tym wypadku otrzymał brak zgody. próbowałam się dowie...
  • Jestem w trakcie rozwodu, przyszły były ma zasądzone alimenty na 3 dzieci, które ściąga komornik. W tym m-cu podobno komornik zabrał mu całą pensję (zalegał ponad 1,5 tysiąca). Teraz on chce abym oddała mu tzw nadwyżkę, której komornik nie powinien ściągnąć, bo nie ma za co żyć. Jednocześnie nie interesuje go czy dzieci mają co jeść i czy najstarsza córka ma wszystko do szkoły, ważne jest tylko to, że on nie ma kasy - standardowe hasło od ponad roku (ale na bieganie po kinach z przyjaciółką k...
  • Rozmawiałam ostatnio z koleżanką i ona mówiła z własnego doświadczenia, że gdy ojciec zapłaci alimenty na dziecko w jakiejś części, to komornik odstępuje od dalszej egzekucji. Czy to prawda? Nie musi ściągnąć wszystkiego?
  • Pytanie do praktyków. Moja znajoma jest po rozwodzie. Ex mąż daje po 300zł na 3 nastolatków i w niczym więcej dzieciom nie pomaga, olał zupełnie. Kobieta stara się sama ogarnąć wszystko finansowo ale ciągle jej się budżet nie domyka, dorastające dzieci kosztują o wiele więcej. I tak co miesiąc czeka jak na zbawienie na te kilkaset zł od ex męża. Ale mąż z tych, którzy dużo gadają a mało robią ; w ciągu 3 lat płacenia tylko może 3 razy zapłacił w terminie. Zawsze się spóźnia, obiecuje że ...
  • Niedługo przychodzi komornik opisać moje mieszkanie, jak to będzie wyglądać? co będzie opisywać? samo mieszkanie czy też rzeczy które w nim są? A może komornik sprawdzić jaki mam system na kompie? może linuxa założę na ten dzień? patrząc na mój sprzęt to jedynie lodówkę może wycenić, bo to kupiona za czasów małżeństwa, no i komp bo na niego nie mam papierów- składak, czy wystarczy słowo szwagra że mi pomógł go złożyć już po rozwodzie- ok 4 lata później.
  • mam serdeczną prośbę o poradę i infoormację: mój syn, dorosły już ale uczący się chciałby zgłosić sprawę do komornika, gdyz jego ojciec sam przestał płacić alimenty. co prawda nie bez powodu-syn przestał chodzić do szkoły. jednak teraz uczęszcza do szkoły i chciałby aby ojciec wznowił płacenie, jednakże nie mamy zadnych namiarów na ojca bo wyjechał, wiemy tylko do jakiej miejscowości, zmienił tez komórkę i wiemy jak się skontaktować z nim. więc pozostaje jedna droga. od czego zacząć? napisać ...
  • Kurcze, no nie chcę mu robic przykrości. Wiem, że zawsze miał problemy z kasą, nigdy nie znalzł normalnej roboty. zawsze coś kombinował na czarno, albo czekał aż mu coś się trafi. No, ale wciąż mi zalega z alimentami. Zeszłym razem zamiast dziesiątego zapłącił mi drugiego następnego miesiąca. Teraz znów to samo, już tydzień po terminie i nic. Wiem, że on rzeczywiście nie ma kasy. No, ale z drugiej strony... czy mnie któs pyta, czy ja mam kasę? Jest troje dzieci i trzeba im zapewnić byt. Co z...
  • mam pytanie, czy ktoś wie, jak oni to liczą? mam niedopłaty za ponad 3 miesiące, wg dokumentacji komornika brak to 1/3 zaległej wartości.. jak oni to policzyli? skoro w każdym miesiącu brak pełnej wpłaty alimentacyjnej, to jest zaległość jak dla mnie egzekwowana powinna być suma tych zaległości - czyli zaległe i bieżące a oni w dokumentach ujęli tylko 1/3 tej wartości, liczoną od marca nie rozumiem a pani w biurze komornika nie umie mi wytłumaczyć, bo dokumenty są w terenie kt...
  • mam pytanko techniczne... czy jeżeli dłuznik spłaca dług ( nie alimenty) suma ok 20 tys zł, co miesiac po 700 zł ( kwota uzgodniona z komornikiem .. nie z wierzycielem ) to czy wierzyciel do ręki dostaje te 700 zł czy komornik co miesiac potrąca swoja dole? i jakiego rzędu kwoty moga ty być? chodzi o to ,że od 13 miesiecy dług spłacany jest regularnie.. do rąk własnych komornika.... dłuznik chce nadal solidnie ...
  • kochani .. czy to możliwe ż e jesli dłuznik regularnie terminowo i w pełni zasądzonej kwoty wpłaca alimenty na konto ex zony oraz regularnie i terminowo płaci inne zadłużenie w kwocie zgodnej z pisemną umową z w/w ex żoną...moż e spotkac sie z niespodzianką ....? tzn owy wierzyciel - ex zona ma prawo zrezygnowac z chęci przyjmowania w/w kwot na swój rach i obie sprawy oddać do komornika, tylko dla tego ze ma taki ka...
  • Jestem jeszcze przed sprawą rozwodową - chociaż pozew złożyłam w marcu? -mamy dwie córki 14 i 5 lat. Sąd przyznał zabezpieczenie potrzeb po 500 zł na dziecko, mąż odwołał się do sądu apelacyjnego, ale ten podtrzymał wyrok pierwszej instancji. Mój problem polega na tym, że mąż po prostu "olewa" to zabezpieczenie - za połowę marca i kwiecień stwierdził, że nie zapłaci, w maju przelał na konto 700, 19 czerwca 1300, w lipcu wręczył mi 1000 zł, za sierpień jeszcze nic, chociaż powinien do 10 każde...
  • Dawno mnie tu nie było :-) Komornik wyliczył nadpłatę alimentów w gotówce na kwotę 20 tys. zł, a mój małżonek tylko na kwotę 17 tys. zł.(przy kwocie alimentów 800 zł miesięcznie). Jestem pełna uznania dla komornika, który dokładnie policzył wszystkie wpłaty, nie licząc wyjazdów za granicę, zakupów przez Allegro itp. No i mamy spokój, dorosła córka musiała wycofać swoje roszczenie. :-)
  • Zadzwoniła dzisiaj do mnie mama, powiedziała, że znalazła w skrzynce kopertę zatytuowaną tylko moim imieniem i nazwiskiem, bez adresu. Wahała się ją otworzyć, ale jako że jest upoważniona - otworzyła, a tam pismo od komornika, cyt.: P.XY W związku z faktem iż podczas czynności komornika w dniu 19.11.2008 o godz.10.45 nie zastano pod wyżej wymienionym adresem dłużnika <przyp., że nie podano żadnego adresu>, ani żadnego z domowników WZYWAM dłużnika j/w przeciwko któremu p...
  • Pani od kadr i płac pokazała mi wczoraj pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia - komornik domaga się potrącenia mi z wynagrodzenia alimentów za czerwiec i lipiec plus odsetki, a od sierpnia żąda przesyłania alimentów na jego konto plus 221 złotych kosztów komorniczych. W piśmie stoi, że ex poszła do sądu po klauzulę wykonalności 11 maja. Alimenty wysyłam przelewami na konto bankowe, w wyroku mam napisane, że mam to robić do 10-go każdego miesiąca. Ponieważ 10 maja to była...
  • mój ex zalega mi nieco kasy 600 zł za sprawe pól roku temu ...przypomnialam mu mailem.. zero odzewu.... miesiąc temu ponownie .. przypomniałam ...i słownie...ale bez zadnej reakcji... mam z sądu dokument o 'natychmiastowej wykonalnosci wyroku" zdaje sie nie musze mu słac prośb i upominac sie o swoje...poprostu oddaje znowu sprawe do komornika.... mam obiekcje.. czy moe czekac.. po co dodatkowe koszty.... hm wysrarcył b...
  • słowo brzmi groźie. Nie mam zielonego pojęcia- jak zaczyna taki komornik swoje działania- i czego się wystrzegać, jakie są środki prawne- do których może sięgnąć, co po sobie nastąpić może ( czytaj jaka kolejnośc spraw, łącznie z prawem jazdy). Czy możecie mi wyjaśnić nieco- bo jestem zielona a mam niejasne przypuszczenie że mogę być zmuszona. Idąc tropem wypowiedzi panów- tri zdaje się- nie chcę byc oskarżana 9 nawet na forum) że zaniedbuję dzieci- nie egzekwując ( jakby co oc...
  • Witajcie :) Potrzebuję pomocy,otóż Ci którzy mnie pamietają (albo i nie "stara bywalczyni forum ,ale od dawna rzadko udzielająca się na forum)mam problem.... Otóż ex spóźnia się z płaceniem alimentów ( narazie kilkudniowym) robi teraz wszelkie uniki aby wogóle nie płacić, że niby zapomniał o terminie. Podczas ostatniej rozmowy powiedział,że zaprzestanie płacenia, bo jego kontakt z córką jest kiepski, że córka go ignoruje ( córka lat 9) sam kontaktuje sie sporadycznie i n...
  • ..tylko częśc sumy,100-150 zł..?co moge zrobic i gdzie sie zwrócć żeby dostawac całość sumy?
  • kochani mój facet wlasnie był u komornika ...siedzimy i debatujemy,,, jego była żona wystapiła do komornika o spłate ich dawnej karty kredytowej... był w tej sprawie wyrok..3 lata temu że mieli spłacić ją po połowie. jednak po wyroku dogadali sie ż e karte splaca ona ..( około 10000)natomist mój partner na jej rzezc zxeka sie (wspólnie kupionego ) mieszkania!! poszli podpiac papiery u notariusza... papiery te nie awier...
  • wg miejsca zamieszkania dłużnika czy wierzyciela? Prawie dojrzałam, żeby iść...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się