Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      komorniki

komorniki

(36 wyników)
    • Witam, mam olbrzymi problem, a mianowicie kupiłam mieszkanie część za gotówkę, a część w kredycie 300 tyś. zł. Mój tata prowadzi działalność gospodarczą, brał pod nią kredyt inwestycyjny, ja po żyrowałam tacie pożyczkę i Bank wpisał mi się do KW na kolejne 300 tyś. zł. Teraz firma taty jest w stanie upadłości, kredyt nie jest spłacany i nie zostanie spłacony (powiem tylko , że jest to bardzo duży kredyt). Co teraz mam zrobić? Czy komornik zabierze mi mieszkanie? Jak wygląda sprawa jeżeli ja...
    • Witam, nie wiem czy trafiłam na odpowiednie forum, ale może ktoś mi udzieli porady. otóż: Po śmierci mamy odziedziczę wraz z dwójką rodzeństwa mieszkanie. Mama w testamencie zapisała mi połowę mieszkania, a brat i siostra dostaną po 1/4. W tym mieszkaniu mieszkam teraz ja z mężem i dzieckiem. Wiem, że będę kiedyś musiała spłacić rodzeństwu ich część lub sprzedać mieszkanie i podzielić pieniądze. Ale chodzi mi tutaj o to, że mój brat, po rozwodzie, nie płaci alimentów na 3 swoich dzieci ...
    • Witam, mam takie pytanie. Chce kupic nieruchomosc ktorej wlasciciel ma dlugi. Boję się jednak ze po sporządzeniu umowy przedwstępnej, a przed finalną realizacją transakcji przyjdzie komornik i zabierze wlascicielowi nieruchomosc. Czy można się jakoś przed tym zabezpieczyc. Czy jesli zawre umowę przedstępną w formie aktu notarilanego to komornik nadal może zająć sprzedającemu nieruchomość? Proszę o sugestie jak wyjść z tej sytuacji. Sprzedający twierdzi że zaraz po otrzymaniu zapłaty spł...
    • witam, jakis czas temu kupilem mieszkanie, a troche pozniej zaczalem dostawac na ten adres jakies awiza do sadu, na nieznane mi nazwisko, poprzednia wlascicielka mieszkania nie mogla mi niestety nic powiedziec, bo jest w domu starcow i mowi totalnie od rzeczy, dzwonilem na policje z tym, mowili, ze przekaza jakas informacje do kogos gdzies i zebym olal sprawe. pozniej dostawalem na to samo nazwisko takie male karteczki skladane w ruloniki i wsuwane do skrzynki na to samo naz...
    • Mój znajomy ma spory problem. Od wielu lat wynajmuje mieszkanie i nie mieszka w lokalu w którym jest zameldowany. W tym mieszkaniu zamieszkuje jego matka z ciotką. Zadłużyły mieszkanie na znaczną kwotę. Ponieważ jedyną osobą pracującą jest mój znajomy to komornik chce mu "wejść" na pecje :-(( Znajomy chce się wymeldować aby uniknąć sytuacji z komornikiem. Czy mu się uda ? Dodam, że mieszkanie jest kwaterunkowe a znajomy nie mieszka tam około 10 lat. Pozdrawiam i proszę o poradę
    • Witam,dostałam pismo , ze komornik dokonał wpisu do księgi wieczystej o zadłuzeniu. Zadłużenie w między czasie zostało spłacone całkowicie poprzez zajęcie wynagrodzenia. CO dalej mnie czeka? Czy taki wpis się usuwa? Jakie sa tego konsekwencje?
    • Witam serdecznie, Mam nadzieję, że znajdę tutaj odpowiedzi na moje pytania. Chodzi o eksmisje z mieszkania spółdzielczego z powodu zadłużenia. Lokator jest bezrobotnym alkoholikiem, niezdolny do pracy, ale z tego tytułu nie pobiera żadnych środków na życie. Przez pewien czas pomagała mu opieka spółdzielcza, ale kiedy przestał chodzić na spotkania AA opieka cofnęła pomoc. Lokator jest często hospitalizowany. Komornik przysłał pismo o nakazie eksmisji do 5-ego sierpnia, wyznaczył lokal z...
    • Witam .Mam pewien dylemat .Pewien człowiek jest mi winny pieniądze za zwrot kosztów sądowch .Poszedłem do komornika, żeby ściągnął z niego te pieniądze. Komornik sprawdził i powiedział, że już dla innego wierzyciela ściąga z jego renty. Ewentualnie będzie dzielił to co wpłynie. Ze względu, że on ma niską rentę to może zająć mu tylko 100 zł m-cznie z tym ,że rentę on ma tylko do 2011 roku .Ma on jeszcze dom , ale chce go sprzedać. Moje pytanie brzmi czy mogę wpisać mu w księgę wieczystą, że...
    • witam, mam ochotę kupić mieszkanie od komornika, obecnie zamieszkiwane przez lokatora, wiem, że po kupie takiego mieszkanie muszę zapewnić lokatorowi lokal zastępczy<może to być wynajęte mieszkanie> oraz zglosić sprawę do sądu o eksmisję. Chciałam zapytać czy ktoś orientuje się jaką mam pewność, że lokator bedzie mial eksmisję? 100%?? jesli jestem wlascicielem lokalu i zapewnie panu lokal zastepczy? dziekuje za odpowiedz.
    • Ojciec jest właścicielem mieszkania spółdzielczego,mieszka ze mną.Ja też jestem zameldowany.Ojciec ma duże długi u komornika. Czy po śmierci ojca mieszkanie przejmie komornik? Czy wystarczy,że jestem zameldowany i mieszkanie przejdzie na mnie? Czy wystarczy,żeby ojciec napisałby testament a w nim przepisałby mieszkanie na mnie i wtedy nie odziedzicze długów tylko samo mieszkanie?
    • Witam Mam do Was pytanie. Moja matka straciła jakiś czas temu prace. Popadła w długi. Dostała nakaz eksmisji ze spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu (zaraz pod koniec października). Mieszkanie to zamieszkujemy wspolnie tzn ja, moja nieletnia siostra i ona. Nakaz otrzymaliśmy ale bez lokalu socialnego - tak orzekł sąd. Ja osobiście o zadłużeniu nic nie wiedziałe, o całej sprawie dowiedziałem sie kilkanście dni temu pismem od komornika - najpier otrzymałem prośbę, abym rzedstawił...
    • Dzis byłam w US i zupełnie niechcący wyszla kwestia zakupu mojego mieszkania. Faktycznie, cena dość atrakcyjna (ale właściciel nie mógł sprzedac przez półtora roku, na dodatek wisiała na hipotece egzekucja, dług wykupiłam od banku, a dług ten stał się częścią całości kwoty za mieszkanie. Wszyscy są zadowoleni: bank, właściciel i my ale nie urząd skarbowy. Pani zaproponowała abym DOBROWOLNIE przyniosła podanie o weryfikację ceny nieruchomości. Jak to się robi? Czy urząd bierze po...
    • Sytuacja wygląda tak: po zmarłym tacie mam udziały w mieszkaniu własnościowym. Takie same udziały ma mój brat który ma długi (komornika na karku -alimenty) . Czy komornik może zlicytować udzały mojego brata ? A jeśli tak ,to czy moja żona, a bratowa dłużnika może kupić je na licytacji komorniczej ?
    • Krótka historia mojej rodziny. Moja Babcia miała dom, syna i córkę. Przepisała dom na syna ,który miał spłacić córkę -moją mamę - no i nie spłacił .Tylko zadłużył tak ten dom, że komornik go zajął i będzie wystawiony na licytację. Po prostu przemarnował wszystko co dostał .Rozpacz Babci i mojej Mamy .Chciałbym uratować przed zmarnowaniem do końca tej nieruchomości i zamierzam kupić ten dom na licytacji, żeby mamie serce nie pękło. Czy po kupnie na licytacji komorniczej nierucho...
    • Witam, Kupiliśmy na licytacji komorniczej dom z lokatorami-dłużnikami. Od pół roku jesteśmy właścicielami, a komornik nie robi nic, aby wprowadzić nas w posiadanie i nie zanosi się, żeby coś miał zrobić w najbliższym czasie. Czy znacie jakiś bezpieczny sposób wyprowadzenia lokatorów? Bardzo proszę o radę
    • W marcu kupiliśmy mieszkanie. Zgodnie z aktem notarialnym wszyscy jego lokatorzy (były właściciel i jego konkubina z dzieckiem) powinni się wyprowadzić do końca maja. Przed podpisaniem aktu wszyscy lokatorzy wymeldowali się z pobytu stałego i zameldowali na czasowy do końca maja. Do tej pory wyprowadził sie tylko były właściciel. Jego konkubina mówi, że sie nie wyprowadzi bo on ją oszukał i porzucił a ona nie ma dokąd się wyprowadzić. Twierdzi też, że jako osoba wychowująca samotnie pr...
    • witam! wraz z rodzicami i bratem jestem obciążony długiem w spółdzielni mieszkaniowej. Rodzice nie płacili czynszu a przed nami ukrywali informacje o zadłużeniu. W maju tego roku zostaliśmy eksmitowani z mieszkania.Przy okazji komornik zajął mi konta. Postanowiłem wtedy zasięgnąć informacji.Dowiedziałem się, że wszczęte są wobec mnie dwie egzekucje komornicze z 2005 oraz 2009 roku. Po rozmowie z rodzicami dowiedziałem się, że nie muszę się martwić bo gdy mieszkanie zostanie rozliczone t...
    • Mam szereg pytań do znawców prawa cywilnego. Oczekuję podpowiedzi (z góry dziękuję za nie), a nie adresu kancelarii adwokackiej, która chętnie by się podjęła sprawy (za moje pieniądze). Od kogo powinienem domagać się odszkodowania za okres po dostarczeniu przez gminę lokalu socjalnego, a przed skutecznym wykonaniem eksmisji przez komornika ? Kto odpowiada za długi lokatora (niewypłacalnego i mocno cwanego) ? Kto odpowiada za dewastację lokalu po dacie wskazania przez gminę...
    • Sąd orzekł wyrokiem prawomocnym o eksmisji dzikich lokatorów z mojego domu. Wskazałam Komornikowi miejsce do ktorego miał ich przenieść -to jest dom współwłasność dłużników - w tej samej miejscowości. Komornik odstąpił od eksmisji , gdyż Jego - Komornika zdaniem ten dom gdzie mieszka samotna siostra dłużnika nie spełnia warunków mieszkania tymczasowego . Czy Komornik ma rację , i co w tej sytuacji robić dalej , aby odzyskać ten mój dom. Z góry ziękuję za poradę ...
    • Mam zamiar kupic mieszkanie, na którym "wisi" egzekucja komornicza za niespłlacone dłlugi 300 tys (kapitał+odsetki). Bank zapraponował, żebym wykupiła te wierzytelności (odpuścił troche odsetek), więc mam wplacić 280 tys. Mieszkanie jest warte 400 tys. Ale: a) czy wpłacając na konto banku wszystkie żądane pieniądze staję się od razu właścicielem mieszkania (na jakiej podstwie?) b) wg mojej logiki podpisuję chyba akt motarialny z własciicielem mieszkania w którym bedzie mowa o 2 cz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się