leki

(354 wyniki)
  • Leki(6)

Mam wnuczkę lat 16. Rok temu dostała napadu drgawek z utratą przytomności. Po roku napad się powtórzył, straciła przytomność, dostała drgawek, trwało to kilka minut. Po tym ataku spędziła tydzień w szpitalu zrobiono jej badania. Na EEG wyszły zmiany, córka twierdzi, że niewielkie, " takie jak każdy może mieć pod wpływem stresu czy zmęczenia" . Lekarz zdecydował o wprowadzeniu leczenia farmakologicznego, natomiast córka z mężem stwierdzili, że leków nie będą podawać, ponieważ uznali ze skutki...
  • pierwszy atak padaczki miałam w 30,05,2005 roku wtedy jeszcze nie stwierdzono u mnie epi po nie całym roku 31,05,2006 nastąpił kolejny atak wtedy już zostało stwierdzone po pół roku następny atak wystąpił w między czasie miałam już dopasowywane leki. po ostatnim ataku miałam 5 lat przerwy stwierdziłyśmy razem z panią neurolog że możemy spróbować odstawić leki wtedy jeszcze miałam refundowane leki ale po 2 tygodniach bez leków atak nastąpił. po wizycie u lekarza powróciłam do leczenia ale zapi...
  • Witam wszystkie kobietki, które z naszą chorobą marzą o dzidziusiu :) Jest tu sporo takich wątków, ale większość z nich jest już dość stara, więc rozpocznę nowy. Jestem młodą mężatką i już od dawna pragnę mieć dzidzię, ale z wiadomych przyczyn mam wiele obaw. Ataki mam bardzo rzadko, ostatnio 2 lata temu i biorę Depakine 300 dwa razy dziennie. Ostatnio powiedziałam mojemu neurologowi, że chcemy mieć z mężem dziecko i powiedział, żebyśmy brali się do roboty. Gdy pytałam, czy nie powinniśmy zmi...
  • Mam problem, który nie wiem jak rozwiązać. Od kilkunastu lat choruję na epi. Lekarstwa zażywam regularnie i dlatego funkcjonuję w miarę normalnie ( tak myślałam do wczoraj). Wypisywał mi je lekarz pierwszego kontaktu. Nie leczyłam się u żadnego neurologa, bo i po co skoro dobrze się czułam na tych prochach. I otóż zmieniały się procedury, ażeby lekarz mógł wypisać mi na zniżkę leki muszę przedłożyć mu zaświadczenie od neurologa. Tak więc poszłam do dr Artura neurologa. Mówi, że mi nie wypisze...
  • Witam. Pytanie prawdopodobnie do kobiet: Jak reagujecie na pigułki?
  • Od 3 lat biorę leki Depakine chrono 500 2 razy dziennie. Wyszły mi złe wyniki wątrobowe. GGTP ponad 800. Co z tym robić?
  • Kochani pomóżcie.Mój najdroższy sam odstawił leki.3 dni nie brał i mial 2 ataki(bez utraty przytomności)do tego rzucił palenie.Wiem ,że jego mózg pewnie szaleje:(Teraz bierze jak w zegarku i wie ,że przegiął,ale ataki się powtarzają.Chciał spróbować!!!:(Były po dwa dziennie rano i wieczorem ,już się wszystko uspakaja tzn. 4 dni i tylko jeden atak.Jak to bylo z wami?Czy to sie uspokoi na tyle żeby nie zwiększać dawki lub nie dokładać leku czekać czy lecieć do lekarza???Proszę pomóżcie!!!
  • Kurde, chyba dwa razy wziąłem leki. Strasznie mnie nosi. Wiem że trzeba odczekać ale może ktoś zna coś, żeby było lepiej?
  • Mam pytanie po jakim czasie bez ataków jest próba ostawienia leków?
  • Biorę leki nad ranem i po południu. Dziś jakieś parę godzin po obudzeniu zobaczyłem, że jeszcze mam w pojemniku, do którego odkładam dawki. Natychmiast je wziąłem, a po chwili zorientowałem się, że to były chyba już te do późniejszego zażycia. Od pewnego czasu zapisuję sobie kiedy rozpoczynam nową paczkę i wynikało, że z jednym jest OK, ale jest brak tabletki w 2 innych. Czytałem natychmiast o skutkach tekiego przedawkowania i się wystraszyłem bo biorę ich bardzo dużo (rano Trileptal 90...
  • Chciałbym się dowiedzieć, czy osobie niepełnosprawnej chorej na epilepsję przysługują jakieś ulgi z tytułu wydatków na leki. Mam rentę socjalną kilkaset złotych, a na leki po wizycie u lekarza muszę wydać ponad sto złotych. Czy można się z takimi rachunkami gdzieś udać i otrzymać jakieś wsparcie?
  • Hej wszystkim dawno mnie nie był na forum i pewnie nie pamiętacie jestem mamaą 5 letniej Oleńki od dwóch lat mała choruje na epi. Od początku choroby brał a depakine i sabril nie stety od sierpnia ataki powróciły. Są bardzo krótkie kilku sekundowe i tak na prawde ktoś kto nie ma doczynienia z tą chorobą nie zorjentuje si e,ża mała miłala napad.Nasza pani doktor zaproponował nam zamiast sabrilu kepre>Bardzo bym chciała ,żeby lek zadziałal tak jak na początku sabril.Malutka dobrze tolerował...
  • Napiszcie dawki i czy skutkuja?
  • Witam! Na wstępie przypomnę trochę historię mojej choroby. Mam 34 lata. Pierwszego ataku dostałam 20 maja 2006r. Potem była seria badań: EEG kilka razy w tym po nie przespanej nocy, tomografia i rezonans magnetyczny. Byłam w szpitalu. Wszystkie wyniki były dobre a na wypisie przyczyną utraty przytomności: wysoki spadek cukru-bo jak pogotowie zawiozło mnie do szpitala to miałam niski cukier. Potem zaszłam w ciążę i w styczniu dokładnie siódmego stycznia drugi atak, po którym EEG ...
  • Chciałabym wiedzieć ile macie lat bo jeżeli jesteście odemnie dużo starsi to pewnie sa one inne(ja mam 14) i napiszcie nazwe leku jaki zażywacie i czy nie macie po nim większego apetytu?
  • Mam pytanie do wszystkich mamusiek z epi, szczególnie do tych, ktore rodziły przez cc. otóż zastanawiam sie jak to jest z przyjmowaniem lekow przeciwdrgawkowych w trakcie porodu. Za ok. miesiac bede miala cesarke i z tego co wiem, przed operacja trzeba byc na czczo przynajmniej 6 godz, pozniej zreszta nie jest lepiej bo przez jakis czas w gre wchodzi tylko kroplowka. Tak wiec rodzi mi sie pytanie: co z lekami??? jestem teraz na Tegretolu 400-0-400 i przeciez nie moge pozwolic sobie ...
  • Witam! Sto lat juz tu mnie nie było, pewnie mnie nie pamietacie - chociaz ja niektóre Wasze nicki pamietam ;) Pytanko - myslicie że długotrwałe zażywanie leków przeciwdrgawkowych może wywoływac takie zupełnie nieadekwatne do sytuacji agresywne zachowanie? Zawsze myslałam, że mam po prostu taki podły charakter - ale jak czytałam - ktos też miał taki problem. A juz najbardziej z równowagi wyprowadzaja mnie drobiazgi. Biorę od ładnych lat depakinę chrono - może przy następnej wizyci...
  • witam, biore depakine. ma ona bardzo duzo skutkow ubcznych (wzrost masy ciala, problemy z pamiecia i koncentracja itd.) czy istnieje mozliwosc zmiany leku? jaki wedlug Was jest najlepszy ? ktory ma najmniej skutkow ubocznych?
  • bardzo proszę o odpowiedż ,czy zdażały się Wam takie okresy ,kiedy biorąc leki p/padaczkowe zaczynacie wymiotowac?.. Mój syn (już dorosły ale głęboko upośledzony ,wiec bez kontaktu werbalnego) cierpiacy na ciężka postac epi i biorący dośc dużą ilośc lekow :depakina ,trileptal, lamotrix) ,od jakiegoś czasu ma chlustajace wymioty.Zdarza się to srednio 2 - 3 razy w miesącu! Poziom kwasu wolprainowego jest w normie.. Bardzo się o niego martwię..W przeciągu roku schudł o prawie 13 kg...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się