Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      leki

leki

(238 wyników)
    • Witam Dziewczyny bardzo proszę o Waszą pomoc. Od 3 lat mam zdiagnozowane hashimoto. Zaczęło się od zapalenia poporodowego. Lekarz dał mi eutyrox 12,5. Brałam go 2lata. Od grudnia nie biorę lekarstwa . W ostatnim roku przytyłam 10 kg, nie zmieniając nawyków żywieniowych. Lekarz odstawił lek, bo chce zobaczyć czy nie od niego utyłam.Mam 35 lat. Moje inne objawy niedoczynnośi to uczucie jakby się było lekko pijanym i takie dziwne mrowienie wew. policzków oraz takie wewnętrzne rozdygotanie. Sama...
    • Witajcie, Dwa tygodnie temu zdiagnozowanu u mnie hashimoto. Odczułam ogromną ulgę, że wreszcie ktoś odkrył co jest przyczyną moich problemów zdrowotnych (wieczne zmęczenie, wypadanie włosów, marznięcie bez powodu i rózne inne dolegliwości). Najśmieszniejsze jest to, ze wielokrotnie badano mi poziom TSH, ale zawsze wychodził w "normie" - czyli np. w maju TSH 4,2 (norma do 4,6). Dopiero przypadkiem lekarz skierował mnie na USG gdzie "pięknie" wyszło hashimoto: "Wymiary tarczycy: Płat prawy...
    • Czy są w Polsce dostępne leki z T3 lub mieszane T3 i T4? Jesli tak to czy ktoś się nimi leczy? Lub czy znacie lekarza, który bierze pod uwagę takie leczenie?
    • Miałam w tym tygodniu wizytę u endo. Nie byłam na kontroli prawie 2 lata. Dzięki Waszej pomocy sama ustawiłam sobie dawkę Letroxu. Przez te 2 lata miałm różne dolegliwości "tarczycowe" , ale generalnie czułam się ok. Trafiłam do nowej endo bo chciałam, żeby fachowiec zerknął na wyniki i ocenił USG. Wyobraźcie sobie, że babka mnie pochwaliła za to moje samowolne dawkowanie ... jedynie zastanawia ją fatk, że przy wynikach z 24.06.2011 TSH 0,540 ( 0,350-4,940) Ft3 2,96 (1,71-3,71) 62,5 % F...
    • Witam! Na niedoczynność leczę sie od 6 lat, mam oczywiscie też hashimoto. Od zawsze brałam tylko Euthyrox, od dwóch miesięcy jestem na dawce 112. No i niestety wyniki wyszły koszmarnie: TSH 0,15 (0,40-4,00) ...wpadłam w nadczynność ft3 4,05 (4,1 - 8,3) poniżej normy ft4 20,51 (10,6 - 19,4) powyżej normy. I tak od zawsze , ft4 miałam często na górnej granicy normy lub gdzies po środku, a ft 3 zawsze niskie.A czuję sie coraz gorzej, w nocy nie mogę zasnać..z racji pracy, przyzwyczaiłam...
    • Witam Założyłam tu mój wątek ale widzę, że został już zarchiwizowany a chciałam zapytać o następującą rzecz: Mam rozpoznane zapalenie tarczycy (przeciwciała anty-TPO i anty-TG w normie, trab - ujemny) i hormnony (FT3 i FT4 i TSH) zawsze też mieściły się w normie. TSH whało się od 0,637 - 1,10 dla norm od 0,300 do 3,940. Biorę od V 2011r. euthyroks - z początku 3/4E50 (docelowo miało być E50) ale zaczęłam się dziwnie czuć i po miesiącu zmniejszyłam do 1/2 E25. Mam za sobą próbę (w ubiegłym r...
    • czy zauwazyliscie poprawe biorac leki np eutyrox jesli chodzi o: -dusznosci a wlasciwie ucisk krtani -wypadanie wlosow -zmiana cisnienia czy pulsu? Zastanawiam sie czy jak mi przepisza to poczuje poprawe...Mam denerwujace uczucie ze w szyji mam "za ciasno",czesto mi duszno, gdy jesst goraco to slabo mi,cisnienie ok za to puls wysoki...Mam hasimoto,guzek 8-11mm i lekka niedoczynnosc .Bede wdzieczna za odpowiedzi!
    • Czesc, mam pytanie odnosnie dawki Euthyroxu w ciązy i tuż po. Teraz biorę 175 Euthyroxu, kontroluję co 2-3 tyg, wyniki od 4 miesięcy mam mniej wiecej na tym samym poziomie, ostatnio to: FT4 58%, a FT3 48%, TSH 0,018, przeciwciała w ciązy spadły do normy. Za pare dni mam cesarkę. Do lekarki juz nie zdaze, a nie jestem pewna czy dawke warto teraz podniesc, tym bardziej ze samopoczucie jak na Hashi mam wyjątkowo dobre. No i przede wszystkim co zrobić z dawką po porodzie, czy obniżyć, k...
    • Proszę wszystkie osoby , które znają ten lek o wypowiedzenie się na temat tego leku. Czy ktoś stosował ten lek na hashimoto? Na stronach niemieckich jest informacja, że można otrzymać go bez recepty, w kapsułkach ale nie znam dobrze niemieckiego ( tłumaczy translator) i nie wiem, czy dobrze przetłumaczyłam. Podobno jest lekiem skuteczniejszym od TFX. Jeśli, ktoś stosował ten lek proszę o opinie.
    • Chciałam sie podzielić samopoczuciem po 2 tygodniach stosowania leków; euthyrox 0,25 rano, selen 50 rano, selen 25 wieczorem, magnez, witamina A i E rano i wieczorem, żelazo w tabletkch musujących wieczorem witamina B kompleks rano i wieczorem. Nie czuje, ścisku w katce piersiowej, serce bije miarowo, Nie odczuwam już tak bardzo zmian pogodowych ( wcześniej czułam się jakby ktoś mi czapę nałożył na głowę)Czasem kręci mi się jeszcze w głowie, czasem miewam lęki. Mam nadziej...
    • Witam serdecznie.Dołaczam do Was mam zdiagnozowane hashimot.Po porodzie sttrasznie wypadały mi włosy i trwa to nadal 15 moiesięcy.Poszłam do endo i dał mi skieowaanie na anty TPO które wyszły mi 519.Mpoje wyniki TSh oscyluja w górenj granicy normy jak norma do 4 to mam 4.I tu zaczęły się schody po euthyroxie 25 puchłam po letroxie miałam kołatania serca.Teraz dano mi eltroxin.Mam do was pytanie czy ktoś źle reaguje na te leki???I BARDZO WAŻNE dla mnie pytanie czy eltroxin moze n...
    • Przeczytałam właśnie opowieść o wpływie aspiryny na poziom TSH i muszę coś napisać.Aspiryna,to nazwa leku produkowanego przez BASF,a składnik leczący,to kwas ACETYLOSALICYLOWY,czyli Polopiryna Aspiryna,Upsarin itd.Te wszystkie leki różnią się tylko producentem i zawartością kwasu acetylosalicylowego/nie mylić z kwasem salicylowym,który jest stosowany do dezynfekcji-w spirytusie salicylowym,a w naturze występuje np. w korze wierzby(po Lacinie salix).Dziwią mnie tak różne wyniki d...
    • Moja mama nie ma tarczycy,hashi zniszczyła ją doszczętnie.Lekarz przepisał jej max.dawkę euthyroxu,ale źle się czuje po tych lekach.Pięć dni temu odstawiła euthyrox zupełnie i czuje się bardzo dobrze.Tylko nasuwa się pytanie jakie będą tego skutki,no właśnie,proszę o odpowiedź.Dzięuję.
    • Wybaczcie, jeśli dubluję wątek, mam okrutny niedoczas przedświąteczny, a zastanawia mnie pewna rzecz. BTW ostatnio strasznie zaczęły mi lecieć włosy, obawiam się, że tsh znów leci w górę, a ja nie mam kiedy lecieć na badanie. Ale do rzeczy. Kombinuję, czy ten stan rzeczy nie jest spowodowany tym, że biorę także baterię innych leków. Może powinnam euthyrox rać także pół h przed innymi lekami? Bo z braku czasu łykam 7 tabletek naraz i pędzę dalej. Czy inne tabletki mogą ograniczać wchłan...
    • Czy można przyjmować inne leki podczas leczenia np.euthyroxem? Może podam przykład o co mi chodzi: na 30 minut przed śniadaniem euthyrox, potem śniadanie i następnie przyjęcie innych leków. Czy takie przyjmowanie innych leków nie zakłóca wchłaniania hormonów? Zawsze zapominam o to spytać lekarza!
    • Hej, zastanawiam się nad tym czy nie rozpocząć leczenia u siebie nerwicy, która objawiła się przy chorobie tarczycy. Bylam u neurologa i przepisał mi leki antydepresyjne, ale trochę boję się je zacząć przyjmować. Co prawda czasami napada mnie taki stan nerwico-lękowy (słabnę i boję się że zemdelję), że zastanawiam się czy nie rozpocząć leczenia, ale nie wiem czy przy zapaleniu tarczycy - nadczynności jest to wskazane. Mój endo zapisał mi na stany lękowe hydroxyzinum, bo na propranolol ...
    • ...a ja nie jestem pewna czy to dobry popysł,zresztą on sam się zastanawiał czy całkiem odstawić czy zostawic mnie przy 25 jednostkach . Już trzeci miesięc jestem w nadczynności.Od stycznia ubiegłego roku jestem leczona Novothyralem 100,do jesieni wyniki super samopoczucie również.W styczniu ft3 skoczylo na 123% a ft4 na 118%. Zalecenie lekarza zmniejszenie dawki na 50 Letroxu w dni parzyste i 50 Novo w dni nieparzyste.Dziś po sześciu tyg.odebrałam wyniki i ft3 to 103% a ft4 125%...
    • Witam wszystkich troche ostatnio nie byłam zbyt aktywna forumowiczką ale byłam w szpitalu klinicznym w katowicach - ochojcu .Zrobili mi rózne badania pod kątem tarczycy,tocznia,i wszystkie ogólne, dostałam skierowanie od nefrologa bo nie dawali sobie rady z ustabilizowaniem cisnienia krwi podejrzewali też guz chromochłonny nadnerczy. Nie znam jeszcze dokładnie wyników ale zakazali mi eutyroksu i znów jestem na początku drogi czyli w lesie.Wypis dostanę w przyszłym tygodniu ale do czeg...
    • starania.webd.pl/tarczyca-odpowiada-za-30-przyczyn-nieplodnosci-vt99.htm Na tej stronce jest napisane, ze lek o nazwie Padma28 jest stosowany na przeciwciała tarczycowe. Czy słyszałyście o tym, a może ktoś stosował te leki ? Będę wdzięczna za info. Pozdrawiam
    • Dziewczyny, Leczę się od 3 lat. Moja endo (to już trzecia odkąd choruję na hashi.....)po ostatnim wyniku TSH 5,50 zaleciła przejście na dawkę euthyroxu 125mg ( wcześniej 100). Brałam więc przez ostatnie 8 miesięcy 125 mg.Do wczoraj wyniki miałam OK. Wczoraj zrobiłam znowu badania i mam TSH na poziomie 2,690 więc znowu trochę daleko od ideału, który podobno oscyluje w okolicach 1.00. Pamiętam, że podczas ostatniej wizyty endo powiedziała, że dawka 125 to już najwyższa z możliwy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się