Forum Zdrowie Migrena
ZMIEŃ
      leki

leki

(439 wyników)
    • Wita - 3 dzień umieram, migreny mam od ponad 20 lat, czasami nie wyrabiam, jak dzisiaj :( już tyle tego zżarłam, że szkoda gadać, tryptan Frimig biorę 50 mg, łączę z solpadeiną,a le kurczę dziś nie pomogła za wiele, pytanie jak w temacie, jakie znacie ołączenia w miarę bezpieczne z tryptanem, a moze cos nowego na rynku? ile można brac tryptanów w miesiąću, bo coś slyszlam ze 8 tabletek ale 100 czy 50 mg?
    • na nerwicę pourazową . W programie tv Planete obejrzałem ostatnio taki spektakl , w którym omawiano skuteczność tego leku przy leczeniu nerwic powodowanych ciężkimi urazami psychicznymi m.inn. u żołnierzy biorących udział w wojnach w Wietnamie , Iraku i Afganistanie . Niektóre postacie migren również reagują korzystnie na ten lek .
    • bylam dzis u lekarza neurologa na wizycie kontrolnej..przepisal mi nowy lek o nazwie polomigran..ma znacznie zmniejszyc czestotliwosc napadow migreny..ponoc to lek nowej generacji..bardzo skuteczny..jak czytam w opisie to nawet po dluzszym leczeniu moze doprowadzic do wycofania sie atakow .. jest tylko jeden problem..podobno ludzie nie sa w stanie go dluzej przyjmowac gdyż powoduje dużą sennosc i apetyt.. mnie to przeraza.. (zwłaszcza ten apetyt) lubie być szczuplutka ciągle walcz...
    • DosTałam receptę na lek przeciwmigrenowy, ale farmaceuta nie może odczytać recepty... ma dzialanie podobne jak cinie ale podobno jest tańszy. też w opakowaniu 6 tabletek 50mg. nazwa: Fri...g... w przybliżeniu Frichig...Fridvig. czy coś to komuś mówi?
    • Dzisiaj znowu zajrzałam na forum i przejrzałam temat na co by się przebadać jeśli chodzi o migreny. Na dłużej zastanowiłam sie przy tarczycy. Chociaz nigdy nigdzie nie wyczytałam , że zaburzenia w sferze tarczycy mogą prowadzic do bólów głowy. Ale do rzeczy... Zdaje sie ze mam problemy z krążeniem przez co strasznie marzną mi stopy i ręce, nawet gdy w pokoju mam 24 stopnie. Lekarka przepisała mi lek o nazwie halidor. No i co dowiaduję sie o tym leku "preparat wykazuje działanie rozszerzające...
    • witam,zajrzalam na ten forum z nadzieja ze znajde jakies wskazowki jak radzic sobie z ta okropna przypadloscia.jakies dwa lata temu mialam straszne migreny,wyladawalam u neurologa,najpierw przepisal mi jakis lek dorazny ktory mi nie pomagal(nie pamietam nazwy),pozniej przepisal mi divascan.jednak caly czas jak mialam ataki bralam ketanol,w zaleznosci od sily tego ataku ketanol m ipomagal lub nie.nie mniej jednak po divascanie bole ustaly i tak do chwili obecnej,gdyz znowu sie zaczelo.od jaki...
    • nowe leki(25)

witam po wybitnie silnym ataku migreny poszlam do lekarza dostalam beta blokery jest mi niefajnie half-inderal la 80 mg sie zwie ten bloker do tego rozpuszczalny zomig jakos mi dziwnie ten half trzeba brac codziennie, boje sie uzaleznienia, skutkow ubocznych, boje sie uwiazania, nie wiem... ponadto planuje jeszcze zostac mama i pod tym katem tez mi sie nie widzi lekarstwo mysle, ze sama mysl o tym, ze mam cos brac codzienie jest taka wlasnie dolujaca wiem, wiem, co zaraz napi...
    • Lekarz polecił mi wczoraj lek o nazwie Erudan. Może ktoś z Was słyszał coś o tym leku.Jeśli nie, może ta informacja komuś pomoże. Pozdrawiam meg22
    • :) Ja, jak już nie mam NIC albo NIC nie pomaga, to biorę fervex i, o dziwo, czasem trochę pomaga! A jak mam mdłości, to aviomarin pomaga. To totalnie nie są przeciwmigrenowe... a czasem działają. Macie takie leki, które nie są przeciwmigrenowymi, a jednak pomagają?
    • Dzis bylam po raz kolejny u lekarza w sprawie migren dostalam nowe leki, a wraz z nimi - nowe obawy jak zareaguje? przedtem dostwalam lek wchlaniajacy sie przez sluzowke, nie pamietam nzwy, jakis nowej generacji szybko sie skonczyl, potrezbowalam wicej niz mialam "przydzielone" dzis dostalam: amitriptiline 10 mg brac codziennie na noc diclofenac w razie bolu\ \tramadol zydol 50 mg- p bol cyclizine w razie nudnosci i wymiotow sprawa jest nastepujaca: wzialm juz dwa ...
    • witam, czy ktos moze slyszal o uzyciu tego leku lub jego europejskich odpowiednikow na migrene? to jest lek na adhd, ale podobno w malych dawkach pomaga tez na tzw. syndrom chronicznego zmeczenia. reguluje poziom neuroprzekaznikow takich jak dopamina np. dlatego jestem ciekawa czy ktos w polsce kiedys dostal to na migrene albo slyszal o jakis badaniach na swiecie na ten temat. pozdrawiam serdecznie
    • Ile lat bierzecie już silne leki na migreny i z jaką częstotliwością?
    • na tej stronie znalazłam informację na temat nowego leku czy ktoś zna nazwę czy w ogóle jest on już dostępny na rynku www.doz.pl/newsy/a592-Nowe_leki_przeciw_bolom_migrenowym piszą tu że to mieszanka tryptanu i naproksenu
    • Pisalam juz wczesniej ze nie moge dostac sumigry. Czytajac to forum dowiedzialam sie o leku Cinie, ktorego nigdy nie bralam. Czy to zamiennik sumigry??? Pytalam o to lekarke, ktora powiedziala ze to calkiem inny lek, a tutaj czytajac Wasze wypowiedzi wydaje sie ze jednak to to samo.. Pgubilam sie ... i nie wiem co dalej mam robic.. bez sumigry.. brac cinie??
    • Nie mam większego doświadczenia z lekami przerywającymi migrenę. Doczytałam się, że Triptagram, Cinie, Imigran, Sumamigren, Sumigra to to samo, tylko inna nazwa handlowa. Czy działają tak samo? Czy jednak różnica jest.
    • Witam, mam gorącą prośbę.Napiszcie jaki lek przeciwmigrenowy jest wg Was najlepszy. Mój doktor jest chyba jakoś słabo rozgranięty- przepisał mi Migpriv , który totalnie mi nie pomaga. Może dzięki Waszym opiniom zasugeruje mu ,żeby przepisał mi coś innego. z góry serdecz. dziękuje
    • Witam forumowiczów. Oczywiście, z migreną do lekarza chodzić czasem trzeba - jestem farmaceutką i jednak ciągle wierzę w medycynę konwencjonalną. Jednak teraz już wiem, że leki w terapii migreny to nie wszystko. Jakiś czas temu, jako stary migrenowiec - w dodatku z usztywniającym zespołem bólowym karku i pleców (stojąca praca), trafiłam do znajomej lekarki, która poleciła mi oprócz tabletek masaże. Dostałam od niej dwa telefony: jeden pan terapeuta w ogóle się nie sprawdził; mimo to wyp...
    • Witajcie. Jestem tu nowa, bo nawet nie wiedzialam, ze to forum istnieje. Od jakiegos roku mecza mnie okropne migreny, ktore trwaja od paru godzin, do paru dni. Nie ma znaczenia jaki to dzien cyklu, jaka pogoda itp. Zawsze ból pojawia się tylko z prawej strony głowy i nasila się stopniowo. Od 3 lat bralam pigulki antykoncepcyjne, ale na ostatniej wizycie ginekolog kategorycznie zabronil mi łykania hormonów. Podejrzewa, że moje migreny są wynikiem zaurzeń hormonalnych. Wysłał mnie do neur...
    • We wrzesniowym numerze Wiedzy i Zycia jest informacja dotyczaca badan nad tym lekiem nasercowym. W przypadku napadu paniki zwiazanej z "przypomnieniem " sobie przez organizm jakichs traumatycznych przezyc z przeszlosci zazycie tego leku pozwala "wymazac " z pamieci podswiadomosci jego zapis ,a przynajmniej stlumic jego oddzialywanie . Dotyczy to zapewne rowniez atenololu , ktory dziala podobnie ale przez czas dluzszy.
    • czesc! mam migrene od 10 roku życia, początkowo brałam różne leki przepisywane przez neurologów. Najdłużej chyba brałam Divascan. Teraz mam 22 lata i od jakis 3 lat nie biorę żadnych lekarstw przepisywanych przez nerologów bo po ostatnim spotkaniu z jedna pania doktor stwierdziłam ze to bezsensowne.Pani doktor stwierdziła, ze jesli biorę tabletki antykoncepcyjne to nie będzie mnie leczyc na migrene. Ataki migreny mam czasami bardzo silne (na szczescie bez aury) czasami mniej. Najcz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się