leki

(27 wyników)
  • Dzień dobry :) Opisze pokrótce moją sytuację. Wczoraj (18.04) byłam na wizycie u endokrynolog wizyta na NFZ. Biorę LETROX 100. Wysłuchując moich objawów tj. lekkie zmęczenie, czasem ospałość, wypadanie włosów, brak chudnięcia powiedziała żebym [b]odstawiła leki na 5 tyg i zobaczymy czy bez leków się poprawi[/b]. Wg niej to właśnie po lekach tak się czuje i nie chudnę. U tej samej endokrynolog byłam w lutym br. i wg tych samych wyników i objawów powiedziała, że będzie kontynuacja LET...
  • O nadczynnosci dowiedzialam sie przypadkiem, robiąc kontrolne badania. Tsh wyszlo 0.01, Ft3 i FT4 lekko podwyższone. Objawy-hmmm......nerwowosc, wzmozony apetyt, kołatania (lekkie) serca, wypadające włosy. To wszystko prawdopodobnie jest b. świeże, bo w marcu TSH bylo w normie (dolna granica). Bylam u endo, dostalam metizol (raz dziennie) i beta bloker na uspokojenie - pytanie mam takie: wyjezdzam teraz na wczasy za granice, boje sie leków, bo jesli cos sie przypęta z objawów niepożądanych ...
  • Biorę Eutyrox i Novoyhyral. Z powodu tego, ze ostatnio mam bardzo stresujący tryb życia (zmarł tragicznie członek najblizszej rodziny) chciałabym zażyć lek na uspokojenie Lexotan, zwłaszcza, że jutro jest pogrzeb i panicznie się go boję. Czy jednorazowe dawki leku na uspokojenie nie wchodzą w reakcję z lekami na tarczycę? Lexotan to lek z grupy benzodiazepin. Brałam go kiedyś w incydentach nerwicowych, ale nie leczyłam wtedy tarczycy.
  • Poczytałam Wasze wątki o euthyroxie i trochę się przestraszyłam. Otóż od kilku miesięcy brałam euthyrox rano razem z innymi lekami tzn. siofor 1000 i diane 35(antykoncepcyjny). Czy one przypadkiem nie powodują gorszego wchłaniania się euthyroxu??
  • Może ktoś miał podobny problem i mi doradzi? Od miesiąca łykam prochy na chorobę refluksową (polprazol). Trzeba je łykać na czczo, pół godziny przed kawą/śniadaniem. No i fajnie, ale teraz doszedł mi letrox. Wg endo absolutnie nie można ich łączyć, bo letrox się nie wchłonie. Doradził, żeby polprazol brać na noc, bo "choroba refluksowa i tak najbardziej dokucza nocą". No ale mam wątpliwości jednak, bo na noc to nie całkiem na czczo, kurczę... Przejdę się do rodzinnego w przyszłym tygodn...
  • Nowiny Lekarskie 2009, 78, 3–4, 228–230 [i]EWELINA SWORA, HANNA STANKOWIAK-KULPA, EMILIA MARCINKOWSKA, MARIAN GRZYMISŁAWSKI[/i] [b]KLINICZNE ASPEKTY DIAGNOSTYKI ZAKAŻENIA HELICOBACTER PYLORI[/b] (...) Zakażenie Helicobacter pylori nie pozostaje bez wpływu na wchłanianie leków. [b]Stwierdzono konieczność suplementacji większymi dawkami tyroksyny u pacjentów z niedoczynnością tarczycy, u których wykazano równocześnie zakażenie bakterią Helicobacter pylori, z możliwością jej z...
  • Interesuje mnie, czy ktoś z Was zażywał ten, lub inny preparat na wygaszanie autoagresji? Ma to wg Was jakiś sens, czy to ściema? Widzę, że SM-owcy zaczynają eksperymentować, ale to cudo ma działać na praktycznie wszystkie choroby z autoagresji, m.in. Hashimoto. Nie można wykluczyć, że to tylko siano, dosłownie i w przenośni. www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCgQ7gEwAA&url=http%3A%2F%2Ftranslate.google.pl%2Ftranslate%3Fhl%3Dpl%26sl%3Den%26u...
  • Kromlek natchnął mnie do zakupów w doz.pl. W wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,109962101,110664325,Re_Wyniki_z_23_04_2010_po_2_5_tygodnia_Letroxu_.html napisał: [i]Przy okazji dygresja. Na stronie www.doz.pl można zamawiać lekarstwa nawet na receptę po cenie średnio 20% niższej, niż w tradycyjnej aptece[/i] Postanowiłam to sprawdzić i ostatnio zrobiłam zakupy. Kupiłam np. Novo za 30 zł, zamiast za 40. Zamówione leki otrzymałam, po okazaniu recepty, w wybranej wcześniej aptece...
  • Witam:) Niedoczynnośc tarczycy stwierdzono u mnie po raz pierwszy jak miałam 12 lat. Do 16r. ż. dostawałam L-tyroxin(czy jakos tak...) 25mg. później odstawione przez endo, "bo już jest w porządku". no i temat tarczycy "padł". Odkąd pamietam czułam sie źle- wieczne migreny, omdlenia, zaburzenia rytmu serca, bardzo niskie cisnienie. O skokach wagi nie wspominajac...(raz 52kg raz 74...). Kilka pobytów w szpitalu jeszcze w ogólniaku(po utratach przytomności)- jedyna "mądra" diagnoz...
  • Alfadiol 1x1 i Aspar espefa 3x1 jak zażywać aby wchłanianie było optymalne (po ilu godzinach)
  • Bez Ciebie umieram,stracony jest dzień Bez Ciebie się snuję jak ludzki cień Bez Ciebie kochany tchu jest mi brak Bez Ciebie przecież wszystko nie tak. To właśnie Ty przywracasz mi siły To dzięki Tobie świat zda się miły To z Tobą góry mogę przenosić Największe trudy życiowe znosić Bo z Tobą więcej widzę i słyszę To Ty me serce w bólu kołyszesz Pamiętam o Tobie każdego dnia Bo tylko z Tobą życie ma smak Z Tobą na niebie chmury rozgonie Dziękuję,że jesteś mój Ty hormonie ;)
  • Witam, z góry powiem, że chodzi mi o firmy produkujące leukotoksyn.. Czy ktoś próbował innych zamienników i zauważył zmianę ? Kiedyś farmaceutka powiedziała mi, że pewne leki mimo tego samego składu mogą działać inaczej (efektywniej bądź mniej ) ze względu na firmę która je wyprodukowała.. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? aktualnie biorę Euthyrox
  • Witam. Mam 22 lata i zauważyłam takie objawy: czuję się na wysoką gorączkę (łzawienie oczu,dziwne uczucie w żołądku) a mam 36,6 wieczorami 37. Mam czasami dyskomfort w żołądku, raz miałam temp.38 i nudności. Mam czasami zaburzenia widzenia typu iskry przed oczami, albo widzenie przez mgłę,zamazywanie liter na monitorze itd. Ponadto mam co prawda nie pod pachą ale obok malutką kulkę pod skórą. Czasami mnie pobolewa duży palec u nogi przy dotyku. Bardzo źle znoszę mróz na dworze tzn jak stoję p...
  • Mam pytanie, jak w tytule- czy trzeba przyjmować na czczo czy można po śniadaniu, ale rano? Od kiedy biorę ten lek (25 mg) rozwala się układ trawienny, wizyty w toalecie są coraz czestsze. Być może to nie euthyrox, ale innego powodu nie widzę.
  • czy ktos słyszał o tym leku? Mam znajomą która mieszka od ur w stanach i też choruje na Hashimoto, brała Armour po którym równiez czuła się żle, po latach eksperymentów znalazła lek Healing Combinations for Hashimoto's Thyroiditis. Czy ktoś z Was słyszał o tym leku?
  • Proszę o interpretację wyników. Nie robilam nigdy szczegolowych badan na przeciwciala. Mialam zapalenie tarczycy, przez 2 lata bralam lek na niedoczynnosc. TSH utrzymywalo sie w normie,ale inne wyniki mialam zle. Od dwoch miesiecy nie biore leku i TSH wzrosla znacznie. Problem w tym, ze mam inne wyniki zle, nie wiem czy to od tarczycy czy cos zupelnie innego. Moze mam Hasimoto, ale czy te wyniki maja z tym zwiazek. Podaje teraz moje wyniki, ktore mam zaznaczone, ze sa zle. Glucose 111 (norma...
  • Cześć, W czwartek endo-gino stwierdziła u mnie niedoczynność z 'początkami Hashimoto' na podst. następujących wyników: TSH 2,560 (zakres ref. 0,27 - 4,2) FT4 50.65% [ wynik 1.32, norma (0.93 - 1.7)] FT3 62.50% [ wynik 3.5, norma (2 - 4.4)] p-ciała anty TPO 194,6 (zakres ref. <34,0) p-ciała anty TG 717,9 (zakres ref. 115,0) USG tarczycy: PP 20x15x45 mm, PL 14x18x47 mm miąższ dość jednorodny ale o obniżonym echu. Przepływy miąższowe nieznamienne. Bez zmian ogniskowych. Odczynowe w c...
  • Witam wszystkich! Proszę o radę, bo nie wiem co robić. Leczę Hashimoto od siedmiu lat i było w miarę ok, dlatego nie pisałam na forum :) Ostatnio czułam się kiepsko: bóle stawów żuchwowych, wewnętrzny niepokój i lęki, więc zrobiłam badania. Wyniki są takie: tsh - 0,2 (n> 0,4), ft3 - minus 20 % !!, ft4 - 33 %. Zwykle wyniki hormonów oscylowały ok. 30-40% i na takim poziomie czułam się dobrze. Moja endo uważa, że to efekt silnego stresu z ostatnich miesięcy(ciężka choroba bliskiej os...
  • Witam po długiej przerwie i od razu przedstawiam problem, którego rozwiązania nie znalazłem w FAQ, ani w postach użytkowników . Pani ,lat 60. 7 lat po usunięciu woreczka żółciowego(kamica) i 5lat po operacji wycięcia tarczycy z powodu wola guzkowego, bierze dla wyrównania hormonów Eltroxin 50 ,5dni w dawce 50mg i 2dni w dawce25mg, Po kontrolnym badaniu TSh = 2,48(0,27- 4,20)Endo zleciła zwiększenie dawki do 50mg codziennie. Po miesiącu kontrola TSH i ewentualna decyzja o zwiększeniu dawki ...
  • Opierając się na własnych, przykrych doświadczeniach, mogę z całą pewnością stwierdzić, że niski poziom hormonów fT3, fT4 powoduje u mnie fatalne samopoczucie, depresyjne dołki. Zaczęło się to kilka lat temu, trafiłam do psychiatry, brałam kilka leków, żaden na mnie na dobrą sprawę nie działał. W końcu odstawiłam wszystkie w diabły, bo odechciało mi się być królikiem doświadczalnym. TSH miałam w normie, resztą badań tarczycowych nie zawracał sobie głowy żaden psychiatra ani nawet internista...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się