leki

(134 wyniki)
  • Witam proszę o pomoc dotyczącą odpowiedniej dawki leku. Zaczęłam leczyć się na niedoczynność z powodu złych wyników i tycia (10 kg) zaczęłam od najmniejszej dawki potem zwiększano aż do 75 i w rezultacie był to taki wynik : Trijodotyronina całkowita 0,92 min-0,58max-1,59 Tyroksyna 6,49 min-4,87max-11,72 FT3 2,91 min-1,8max-4,6 FT4 1,33 min-0,93max-1,7 TSH-3-generacja 0,084 min-0,27max4,2 Badania krwi dobre, mocz również oraz krzywa cukrowa. Endokrynolog zaleciła przestanie na ...
  • Czy ktoś z was sprowadzał ten lek poprzez tą aptekę (nie potrzebna jest recepta)? www.internationalpharmacy.com/en/ chcę zamówić armour, ale mam obawy czy przez tą aptekę nie zostanę zrobiony w konia tzn. moje pieniądze przepadną a leku nie zobaczę. bardzo proszę o odpowiedź.
  • Witajcie, kilka słów o mnie: dwa lata temu podczas rutynowych badań wyszło mi podwyższone TSH (na poziomie 4,7 - 5,2 przy normie do 4,0). Hormony tarczycy w dobrej normie, usg tez ok. Lekarz nie kazał nic robić. Pod koniec zeszłego roku zmieniłam plany (planujemy starać się o dziecko) - wyniki ciągle były na tym samym poziomie. Poszłam do innego lekarza - dostałam euthyrox 50 naprzemiennie z euthyrox 25. Po 3, 4 miesiącach TSH spadło do ok. 2,5 (nie pamiętam dokłądnie, bo dokumentacje ma l...
  • Dzeiwczyny, byc moze to naiwne pytanie (ale mnie sie lekko w glowie nie miesci): czy to prawda, ze lek z hormonem tarczycy o tej samej dawce w zaleznosci od producenta bedzie roznie tolerowany i przyswajany przez organizm? Pytam, bo dzis uslyszalam to od mojej endokrynolog, a ze w miedzyczasie wykupilam kolejna porcje leku (tyroksyne), ale w aptece wydano produkt nie Hexalu, a jakiejs innej firmy, to zglupialam. W aptece i w kasie chorych (mieszkam w Niemczech) twierdza, ze nie ma zadne...
  • zacznę może od tego, że nie mogę ustawić dawki Euthyroxu bez brania leków (na "życzenie" pani doktor, by sprawdzić jak pracuje tarczyca)wyniki miałam takie: TSH - 45, 65 norma ( 0, 27 - 4, 20) procentowo 1 154,70% FT3 - 3, 02 norna ( 2, 00 - 4, 40) 42,50% FT4 - 1, 13 norma ( 0, 93 - 1, 70) 2,60% przy dawce 125 Euthyroxu wyniki były takie: TSH 4,02 ( 0,27 - 4,20 ) procentowo 95% FT3 2,95 ( 2,00 - 4,40 ) 39% FT4 1,63 ( 0,93 - 1,70 ) ...
  • stwierdzona nadczynnosc, minęło 3 m-c jak biore Thiamazol 10mg 3x1tab. i zrobiłam dzis badania kontrolne na wizyte(mam 8.02) u endo. i oto one: TSH 3,47 mlU/l (0,27 -4,2) FT4 14,7 pmol/l (12-22) FT3 4,00 pmol/l (3,95 - 6,8) dodam, że na dzien dzisiejszy nie odczuwam prawie zadnej poprawy -nastrój depresyjny, nerwy na maxa, wybuchowosc, płaczliwosc, w nocy mam znów kołatania serducha i budze sie non stop...przytyłam przez te 3 m-c 7kg!!!! bo apetyt mam jak "koń" i brak umiaru, teraz ogra...
  • Pytanie jak w temacie: w jakim czasie po przyjęciu eutyroxu mogę wziąć inne leki? Np. witaminy, tran itp. ?
  • chce zrobić badania tsh,ft3 ft4 kiedy powinnam odstawic leki? ( jodid,euthyrox)
  • Sluchajcie kiedy zaczeliscie brac leki? Ja po ciazy mialam nadczynnosc a potem: 03.2007 - TSH 1,360 / TPO >1300 05.2008 - TSH 3,430 / TPO 324,9 jednym slowem moja tarczyca ulega destrukcji i brne w kierunku niedoczynnosci. Czy leki zaczeliscie brac jak TSH bylo jeszcze w normie czy jak juz weszliscie w niedoczynnosc? Mam problem ze zrzuceniem wagi (przeciwnie - wciaz przybieram), jestem notorycznie zmeczona i miewam stany placzliwe. We wrzesniu 2007r lekarka poradzila m...
  • czy ktos wie czy eltroxin jest dobrym lekiem na niedoczynnosc? mam tsh 7 i biore na razie pol tabletki o zawartosci 50 czegos tam, przez tydzien, a potem cala tabletke. dziekuje
  • syn dostaje euthyrox jednego dnia 25 mg (jedna tabletka), drugiego 37,5 (1,5 tabl). czy jest możliwość podawania dwa dni jedna tabletka, dwa dni 2 tabletki? i jakoś zamknąć odpowiednią ilość w cyklu tygodniowym a moze w ogóle można to jakoś inaczej zrobić? żeby obejść sie bez krojenia, przez 10 dni... Młody jedzie na obóz (leki będzie podawał wychowawca), boje się, ze może być problem z krojeniem tych tabletek...
  • Moze wy mi pomożecie bo ja już sama nie wiem czy lek albo dawka jest dobrze dobrana..otóż brałam euthyrox 25 i oczywiscie nie widziałam zadnej poprawy po 5 miesiacach stosowania..( bardzo senna byłam bardzo,wypadajace włosy i inne typowe objawy) teraz biorę euthyrox 75 i nie wiem owszem już senna nie jestem mniej nerwowa ,moge nie spac przez cały dzien- kiedys musiałam miec drzemke..ale włosy nadal wypadaja i o dziwo leca mi rzęsy troszke..puchna palce..czy to znaczy że dawka j...
  • Niedawno została wykryta u mnie niedoczynność tarczycy. Dostałam na początek Letrox 25, ale jeszcze nie wykupiłam recepty. Chciałabym wiedzieć jak zmieni się moje życie po wzięciu tych leków i czy uda mi się w końcu schudnąć. Mam kilka pytań: Czy po hormonach przytyję?Dodam, że mam uż kilka kilo nadwagi i próbuje je bezskutecznie zrzucić. Czy polepszy mi się przemiana materii?? Cierpie na zaparcia, mam wciąż uczucie pełności. Czy schudnięcie będzie jeszcze trudniejsze niż teraz, gdy nie ...
  • Witam! Idąc do lekarza prywatnie, gdy przepisze nam receptę na jakiś lek ... wtedy za lek płacimy 100% ... tak ? Ostatnio jednak słyszałem, że leki na choroby przewlekłe tj. np. padaczka, cukrzyca, astma, niedoczynnośc tarczycy itp. są refundowane niezależnie od tego czy receptę dostaniemy od lekarza, który przyjmuje prywatnie lub państwowo ... Czy to prawda ?
  • Mam nadczynnosc tarczycy, ostatnio zrobilam scyntygrafie i pomiar jodochwytnosci, wyniki wyslano do lekarza , dzwonila jego asystentka i namawia zebym pojechala juz robic jod. Nie wiem co mam robic, nie chce nawet do niego jechac na wizyte bo wiem jakie ma zdanie czyli leki sa nieskuteczne tylko jod mi pomoze. Nie mam wytrzeszczu( chyba) ale bola mi oczy czasami lzawia, boje sie ze sie pogorszy. Mam 28 lat, nie mam dzieci, czekam az sie wylecze. Jak dostalam skierowanie na badanie krwi , nie ...
  • witam, mój chłopak jest po wycięciu tarczycy, pod koniec sierpnia będzie miał uzupełniające leczenie radiojodem, trzy tygodnie przed ma odstawić hormony euthyrox, dostał cynomel, i teraz moje pytanie, co to za lek bo dostaliśmy tabletki w klinice ale bez ulotki? i jak czuliście się po odstawieniu hormonu przed leczeniem radiojodem? z góry dziękuję za odpowiedź. pzdr.
  • Bardzo Was proszę o radę. Moje wyniki [b]TSH[/b] 1.75 z.Ref. 0.27-4.20 [b]FT3[/b] [b]2.32[/b] z.Ref. 2.57-4.43 -13.44% [b]FT4[/b] 1.03 z.Ref. 0.9-1.7 16.25% Cztery dni póżniej TSH 3.18 z.Ref.0.27_4.20 P/c anty-TG 13.25 norma<115 P/c anty-TPO <5.00 norma 0.0-34.0 HGB 11.2 żelazo 107.72 norma 30.0-160.0 USG -prawy płat 49x18x16mm - lewy płat 38x16x14mm miąższ jednorodny,o prawidłowej echogeniczności Endo na te wyniki powiedziała że nie...
  • Witajcie. Mój lek, novothyral jest wycofany, nie ma go juz w zadnej aptece ani hurtowni. Inne leki podnosza u mnie tylko ft3, które jednak nie przekształca się w ft4 (boże... albo na odwrót) z powodu braku jakiegoś enzymu. Mój doktor mówi ze novothyral nie ma odpowiednika. Resztę ma w nosie. Co radzicie? Poza tym, zeby zmienic lekarza? Pozdrawiam.
  • 19 lat temu miałam operację Graves-Basedov. Teraz mam za niskie fT3 i fT4 i TSH powyżej 2. Poza tym: nadwaga (przy wieloletniej diecie bezglutenowej), szumy w uszach,zmęczenie itd. Poszłam do endo - powiedział żebym po wakacjach powtórzyła TSH i wtedy przyszła. Nie dał mi leków, bo to dla mnie zbyt "niebezpieczne" mógłby się odrodzić stan nadczynności.Wizyta była prywatna, ale nie wiem, czy diagnoza do końca właściwa?
  • Po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia Letroxem, zakładając dobrze dobraną dawkę, powinno być widać efekty? Inaczej, bo się sama motam... Po jakim czasie mam szansę zauwazyć, że dziecko dobrze zareagowało na lek? Czy jest jakaś znacząca różnica między Letroxem a Euthyroxem? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się