leki

(69 wyników)
  • Czy ktoś podawał swoim dzieciom leki nefroprotekcyjne? W naszym przypadku lekarz chce rozpocząć leczenie tymi lekami, żeby pobudzić nerkę. Wiecie coś więcej na ten temat? Będę wdzięczna za informacje. Córka jest po przeszczepieniu moczowodów, wcześniej refluks 4 stopnia lewostronny, 1stopnia prawostronny. Scyntygrafia 38% nerka lewa, 62%nerka prawa.
  • Witam!U mojej 1,5 rocznej córki stwirdzono refluks II i III stponia.Urolog wybrał metodę leczenia lekami takimi jak:zoxon i driptane.Poza cystografią nie robiliśmy żadnych innych badań.Czy podawaliście może takie leki swoim dzieciom.
  • Bardzo proszę Was o odpowiedź: mój synuś ma reflux II stopnia obustronny (tzn. kilka miesięcy temu był taki wynik badań). Miał jedno zakażenie, byliśmy w szpitalu, zaaplikowano mu antybiotyk. Następnie, przez kilka miesięcy, podawałam furign, na noc 1/2 tabletki. Czasami, pod kontrolą lekarza, odstawiałam. Spotkałam się z opinią profesora, (wybitnego, ale o innej specjalności), że jeżeli dziecko nie ma zapalenia to nie podawać, no i nie podaje od miesiąca i zakażenia nie ma. Moje pyta...
  • Chyba problem z niejadkiem zaczyna mnie przerastać.. Córa jest od ponad dwóch lat CIĄGLE na 1/2 furaginy ( refluks III stopień ) Nasza pani dr. ( Ossowicz, Wrocław ) powiedziała, że skoro nie ma zakażeń to nie zmieniamy leku. Faktycznie, mając III stopień córa miała tylko jedno zakażenie w weiku 4,5 m-ca. Dziś kobitka ma już 2,5 roku i - odpukać - nie ma zakażeń. Ale ja mam problem z brakiem apetytu. Wczoraj rozpłakałam sięz bezsilności gdyz sprawa jest dla mnie naprawdę stresując...
  • Dziewczyny, zauwazylam ze na przednich jedynkach pokazal sie taki ciemniejszy nalot. Myje mu zeby regularnie.Dbam o higiene po nocnym posilku podaje mu wode do popicia.Mam nadzieje ze nie jest to oznaka prochnicy. Mama dzis mi powiedziala, ze podobno taki wplyw maja leki ktore podajemy malcom. Jak to jest u was? Czy jest jakis zloty srodek na to ? Musze zaznaczyc, ze Natas ma 11 miesiecy i 12 zabkow!;))(pediatrzy mowia, ze strasznie duzo jak na swoj wiek) pozdrawiam
  • po raz kolejny zakladam nowy watek jestem bardzo ciekawa jak jest to u was z waszymi pociechami czy lekarze zalecaja takim malucha bez zadnej przerwy brac leki napiszcie moze jakie przez jaki czas . jestem ciekawa bo moj synek mimo ze cum nie wykazal refluksu wszystko niby idealnie usg tez tylko 2 raz ma bakterie ma 2 mies. pediara upiera sie ze leczyc dluzej malucha a prowadzacy pediatra nie kaze leczyc ,
  • po 2 miesiącach stosowania Urotrimu, prawie przez z cały czas w dawce 2x3 ml (była dwutygodniowa zmiana na 1x1,5 ml, ale leukocyty sie namnażały i wróciłyśmy do dużej dawki) przechodzimy na furagin w dawce 3x0,5 tabl. (dziecko ma 13 miesięcy i waży 9,5 kg). Przy Urotrimie podawałam osłonowo lacidofil, czy przy furaginie też go dawać?
  • W najblizszym czasie wybieram sie z coreczka 4,5 roczna na cystografie. Wyczytalam ze przed badaniem (2 dni) nalezy podawac np Furagin i po badaniu rowniez. W naszym przypadku nefrolog dala recepte na Baktrim i kazala go podawac przez 5 dni (2 razy po 1/2) od dnia wykonania cystografi wlacznie. (nic wczesniej!) Zastanawima sie nad tym poniewaz dla mnie Baktrim to przeciez silny lek, wole go miec w zanadrzu gdyby za jakis czas byla powazna infekcja a nie teraz. Mam wiec pytanie, ja...
  • Po konsultacji z dr Rytka zmieniamy od dzis leki. Przestawiamy sie z furaginy na urotrim. Niestety nadal nie wiadomo co dalej. Jeszcze niecale 4 miesiace do skonczenia przez Myszolka roczku, wtedy znow zrobimy cystografie i wtedy zostanie podjeta jakakolwiek decyzja. Prawde mowiac sytuacja troszke mnie meczy - siwieje z dnia na dzien coraz bardziej i denerwuje sie okropnie. najgorsza jest niewiedza na czym sie stoi. Boje sie, ze jesli sie znow te ZUMy zaczely to juz ich cala fala n...
  • witam, Prosze o poradę, Córka ma obecnie refluks lewostronny II st (było Prawy III/IV lewy III stopień) i mamy różne zalecenia lekarzy co do dawek furaginy i urotrimu. jedna mówi 0,5 ta druga 1,5 ta na noc Ile powinnam podać córka waży ok 14 kg ma 2,8miesięcy. dziękuję za odp
  • Mam do Was pytanie - czy podawałyście Waszym dzieciom środki uspokajające przed cystografią? Za tydzień idę z 16 miesięczną córką na to badanie. W ulotce dotyczącej przygotowania do badania wyczytałam, że dzieciom niespokojnym podaje się hydroksyzynę 2 dni przed badaniem i w dniu badania. Ostatnie badanie robiliśmy rok temu i wtedy córka nie dostała żadnych środków uspokajających. Oczywiście płakała cały czas w trakcie badania, krztusząc się śliną, wyrywając, itp. Tydzień temu byłyśmy...
  • bardzo proszę o pomoc- czy to możliwe, że mój mały ma pokrzywkę, swędzące powieki po furaginie?stosował furagin kilkakrotni i ngdy coś takiego się nie wydarzyło, a teraz po prawie tygodniu brania- pokrzywka. Nie wiem, gdzie szukać, niczego nowego nie wprowadzałam, równocześnie zaczął dostawać juvit c i hydroxizinum, ale po wyeliminowaniu tych leków wysypka dalej jest... lekarz zlecił podawanie fur. przez 21 dni- klepsiella o. Mam odstawić ten furagin????
  • Witam, Bardzo proszę o radę i pomóc, jestem już z tą sytuacją załamana. Moja najmłodsza córka mocze się w nocy i w dzień od zawsze. Pod koniec zeszłego roku trafiliśmy do dr Paruszkiewicz w przychodni Urodyn. Zrobił Dianie kilka razy badanie Uroflowmetria. Przepisał na początku tego roku Driptane, a od wrześnie Minirin również. Na początku z Driptanem było nieporównalnie lepiej w dzień, prawie każdy dzień suchy. Ale od momentu brania Minirin, dni są zawsze mokre (się sika 3-4 r...
  • na stronie umiescilam: -furagin - zinat - zinacef - urosept - siraliden - urotrim Czy ktokolwiek stosowal jeszcze cos innego??????
  • Witam, mam pytanie, w ulotce nie znalazlam informacji a lekarza nie zapytalam bo myslam ze informacja o podawaniu leku znajde w ulotce.... Czy leki cardura i ditropan mozna podawac razem np.: podczas obiadu? czy lekarze kazali jakos inaczej.. dzieki z gory za wszystkie rady pozdarwiam Sylwia
  • Hej, zblizamy sie do badania CUM mojej 16 m-cznej cory i nefrolog zalecila podanie Hydroksyzyny na uspokojenie, ale boje sie troche, bo poczytalam o tym syropie i nie ma on zbyt przychylnych opinii. Znacie moze jakies inne srodki, moze lekarze przepisywali cos Waszym dzieciom?
  • urotrim(4)

mam pytanie, moj synek ma podawane w porze wieczornej urotrim, dostal z tydzien tymu malutkich krosteczek na polowce czola, wyelminowalam nowe produkty z diety, wszytsko porzadnie wypralam z porzadnym plukaniem, krosteczki nie znikaja. przeczytalam w ulotce leku urtrim ze wysypka moze byc spowodowana przez jeden ze skaldnikow urotrimu. Wizyte u lekarza specjalisty mamy w 20 kwietnia. Czy powinnam sie zglosic wczesniej czy mozna z tym poczekac do wizyty? Co myslicie czy mialysie, m...
  • refluks(15)

czesc pisze do was pierwszy raz mam 5-letnia coreczke u ktorej po rocznej przerwie znowu pojawilo sie zapalenie drog moczowych.okropnie sie boje ze znowu refuks powraca. w poniedzialek skonczyl sie antybiotyk i czekamy do piatku na badanie ogolne moczu i spotkanie z naszym lekarzem. weronika 2 lata temu byla leczona doxarinem i ditropanem refluks sie cofna a teraz boze tak bardzo sie boje ze ten horror powraca do naszego zycia
  • Moja niunia od jakiegoś czasu miała biegunkę, która za nic nie dała sie wyleczyć, w tę środę dostała temperatury 39 st.,na własną rękę zrobiłam jej ogólne badanie moczu i wyszło nam 7-9 leukocytów, 3-5 erytrocytów, bakterie liczne, lekarz zalecił bactrim, ale w piatek dalej ta sama temp i byłyśmy u innego lekarza, zmienił bactrim na zinnat. Mała dalej gorączkuje, temp po lekach spada jej do 37,5, jesteśmy już obie strasznie wymęczone, w poniedziałek mamy zrobić ogólne badanie mocz...
  • Moja mała ma już 4 raz bakterie w moczu (ma 2 lata). Do tego razu nie było problemów z podawaniem leków (dużo się ich nabrała), ale teraz niestety mała za nic nie chce ich brać. I nie wiem, co teraz robić. Czy zdecydowac się na zastrzyki, czy od razu na szpital. Obydwu wolałabym uniknąć (ze względu na Jej psychikę), ale najwyraźniej się nie da, więc muszę wybrać mniejsze zło dla małej. Tylko teraz tak... Jak długo mała musiałaby być w szpitalu - zakładam, że do ust nic nie weźmie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się