-
witam wszystkich milosnikow Grecji!
poniewaz rok temu dopadl nasza czworke "grecki wirus";) to kierunek tych wakacji jest oczywisty.
Bedac w Nafplio odwiedzilismy opisywana na forum (chyba tym, ale pewna juz nie jestem) restauracje tylko dla tambylcow "O'pseiras". Wyszlismy oczarowani jedzeniem, wlascicielem, jego kotami i klimatem....Rowniez opisywana tu wyspa Elafonissos nie zawiodla nas! :)
Bylo wiele takich miejsc, ktore zobaczylismy dzieki Wam- dziekuje!
W tym roku (juz za mies...
-
Pod koniec miesiąca mamy spotkanie przedrejsowo - zapoznawcze .Bedziemy też mogli tam podać swoje propozycje . Jeśli chodzi o wyspy - które i co chcę zobaczyć ,to nie ma problemu . Mnie chodzi o miejsca wyjątkowe do zacumowania . Od zawsze mam przed oczami dwa jachty ,które zostały same na Balos . Marzy mi się coś takiego . Jakieś miejsce na dziko do spania ,cudna zatoczka na pływanie i obiad w ciągu dnia . Mała wioska z portem i świetną knajpką . Malutka plaża z dojciem tylko od morza .Tego...
-
Witam
W sobotę wróciliśmy z dwutygodniowego pobytu na Lesvos.
Bardzo nam się wyspa podobała, górzysta, wspaniałe widoki, niewielu turystów, wczasowiczów trochę, ale przeważnie Grecy, ciekawe miejsca do odwiedzenia.
Byliśmy w terminie 11.06 – 25.06 i wyraźnie było widać że sezon zaczyna się po 20.06.
Wyjazd z biurem, (ciekawostka lot do Salonik przez Lesvos), pobyt w studiach w Anaxos, wyżywienie własne i w tawernach (cudowna wyspa, wszędzie świeże ryby z samochodów).
Znalazłam fajn...
-
Artykuł z weekendowej "Wyborczej":
wyborcza.pl/1,75480,10582542,Grecki_kryzys_pod_ziemia.html
po którego przeczytaniu mam dość mieszane odczucia; pomijam już to, że sam temat był dla mnie całkowitą nowością - nie miałem pojęcia, że w Grecji panuje aż taki deficyt miejsc do pochówku. Być może większość Greków przyzwyczaiła się do konieczności ekshumowania szczątków swoich bliskich kilka lat po pogrzebie, ale przymus obecności przy ekshumacji bliskiej osoby i oglądania, jak grabarze poniew...
-
Witajcie!
Ktoś był, zna okolicę, moze coś o niej opowiedzieć? Najbardziej intreresuje mnie... kuchnia, oczywośiście ;-) Gdzie warto się zatracić kulinarnie, jakieś ustronne tawerny, jakieś niebianskie żarcie... Opowiadajcie!