Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      pomoc

pomoc

(1105 wyników)
    • Jak byście postąpiły w takiej sytuacji. Mąż mnie jakis czas temu zdardził, porzucił, a właściwie uciekł. Nie mam z nim żadnego kontaktu, wszystkie sprawy leżą odłogiem, nie znam adresu itd. Jego rodzice zachorowali obydwoje dość ciężko. Ojciec jest jest juz po dwóch operacjach, teściowa po jednej, szykuje jej się długotrwałe leczenie. I mój dylemat, w razie czego pomagac im, czy po prostu olać. Sa to jedyni dziadkowie mojej córki, jest znimi bardzo zżyta. Ja niekoniecznie, nic dobrego od n...
    • Oceńcie sytuacje proszę, bo już sama nie wiem co myśleć. Mieszkam na obczyźnie i wolne dni u dzieci w szkole są częściej niż w Pl, z racji krótszych wakacji letnich. I mam też koleżankę, dobrą, znamy się kilka lat, mamy dzieci w podobnym wieku. Ona pracuje w godzinach rannych, jej mąż niedawno zamienił godziny pracy również na ranne, coby mogli spędzać wspólnie popołudnia. Ostatnim razem, gdy dzieci miały wolne w szkole, tydzień, poprosiła mnie (chyba nawet sama wcześniej wspomniałam, że i...
    • Nawiązując do niedawnego wątku o pomocy siostrze (siostra co się chce rozstać z przemocowcem), tak się zastanawiam do którego momentu można mówić rzeczywiście o pomocy, a od kiedy o wspieraniu patologii, a od strony tych "poszkodowanych" o pasożytnictwie. W mojej rodzinie jest taki przypadek, gdy moja rodzina wyraźnie odmówiła pomocy, co oczywiście spotkało się z obrazą. Chodzi o moją dalszą kuzynkę. Ona jest z tych tzw. co nie mają szczęścia do facetów. Ma czwórkę dzieci z trzema facetami....
    • Jakie zachowanie uważacie za słuszne wobec osoby mdlejącej w środkach komunikacji. Bardziej o zatłoczonym autobusie tu mowa, bo w metrze wiadomo ochrona zaraz się zajmie. Więc-słucham ' bo dziś zgłupiałam od nieodrzeczeń.Wyprowadźcie(ciekawe kto z tą osobą zostanie) - dzwońcie po karetkę (wątpię, żeby mdlejący sobie życzył takich atrakcji); Z drugiej strony czeka pełny autobus ludzi zmęczonych, zniecierpliwionych po pracy może jadą dziecko odebrać czy coś ....a tu stój, zanim ludzie zdecydują...
    • Gdzie można szukac pomocy dla osoby po udarze? Starsza pani miała udar tydzień temu, szpital chce ją wystawić za drzwi już teraz (pani nie mówi, jest połowicznie sparalizowana, raz je raz nie je). Jedyną osoba, która może się nią zająć jest córka, która jest świeżo po operacji, ma niewładną jedną rękę i powinna teraz zająć się własną rehabilitacją. Od Nowego roku pani trafi na oddział rehabilitacyjny ale do tego czasu musi się nią zająć córka. Opieka społeczna się wypięła, córki nie stać na ...
    • zainspirowana innym wątkiem pytam, w jakim wymiarze posiadacie odpłatną pomoc w domu? standard to chyba raz w tygodniu czy raz na dwa tygodnie generalne sprzątanie przez dochodzącą panią jak domownicy są poza domem. ale przecież codziennie brudzi się mnóstwo w kuchni, trzeba gotować, prać itp. z brazylijskich telenowel pomoc domowa kojarzy mi się z dyskretną służącą w fartuszku która niczym zjawa wykonuje te różne czasochłonne czynności jak odnoszenie filiżanki czy zbieranie brudnych ubrań z ...
    • Dostałam, chociaż jej nie potrzebuję. Dostałam nie po raz pierwszy. Dostałam nie od instytucji, ale od sąsiadki, która również tej pomocy nie potrzebuje, a - jak się wyraziła - "ma już tego pełne tapczany, nie ma gdzie trzymać". Sąsiadka jest podopieczną MOPS. Wcześniej dostałam taką żywność od innej sąsiadki, która - jak mi się wydawało - z pomocy społecznej nie korzysta. Musiałam mieć wtedy bardzo głupią minę, gdy próbowałam zrozumieć o co tu chodzi, skąd sąsiadka to ma i dlaczego mi to daj...
    • prawdopodobnie od września będę musiała skorzystać z pomocy tzw pani dochodzącej. Nie wyrabiamy już obie (córka sporo pomaga i przede wszystkim lubi gotować, ale po pierwsze jest jednak mała, a po drugie ma zajęcia dodatkowe i nie jest moją niewolnicą) Zatem rozmyslam nad panią do pomocy. Miewałyśmy panie dochodzące głównie do sprzątania i prasowania, teraz chodzi mi o kogoś kto trochę posprzata ale tez czasem coś ugotuje do zamrażarki (albo zupę na tydzień, mi jest obojętne co jem wła...
    • Czy ktos w tym kraju w ogóle się łapie na te dofinansowania, jakie oferuje nasz kochany system oświaty? ( nie mówie o pracujących na czarno ;) I w przedszkolu, i w szkole, informowano nas, ze jest taka możliwośc, o ile kwota na osobę w rodzinie nie przekracza 350 zł. I tak sie zastanawiam, po co taka fikcja? Przeciez nawet jesli oboje rodzice zarabialiby po 800 zł ( co i tak jak na Warsxzawe jest pensją głodowa) i miesli 1600, to przy 2 dzieci są zbyt dobrze sytuowani, by dostac od panstwa j...
    • W końcu wzięlismy sie za remont chałupy.Niby nic wielkiego, bo malowanie i nowe podłogi,ale jesli wezmie sie pod uwage, ze mieszkanie duze i wysokie, to trudno to ogarnąc w tydzień. Moja mama zaproponowala,bym na czas remontu przeprowadzila sie z dziecmi do niej,by egzystowac w normalnych warunkach.Moj instynkt samozachowawczy został zagłuszony troska o niemowlęcie-no bo kurz, farby,bałagan.Pomyslalam- w jej 4 pokojowym mieszkaniu ma to sens.Jakos damy rade. Zaczęło sie od kotów.Po 3 dniu...
    • potraficie udzielic pierwszej pomocy? Podtrzymac akcje serca do czasu przyjazdu pogotowia, odpowiednio opatrzyc rany, zatamowac krwotok, usztywnic kregoslup? A co jesli mial miejsce wypadek, jest sporo krwi, duze rany otwarte - macie odwage podejsc i zabrac sie do udzielania pomocy? Ja nie potrafie :( Takie tam dzieciece stluczenia, rozciecia - ale przy powaznym wypadku (np. samochodowym) nie wiedzialabym co robic... No i nie ukrywam, ze moze jakas super wrazliwa nie jestem ale tak z...
    • Babcia odbiera wnuczki ze szkoły/przedszkola i zabiera do swojego domu. Tam czekają, aż rodzice wrócą z pracy i wezmą je do ich domu. Ponadto do babci odwozi się ucznia, jeśli ma do szkoły na późniejszą godzinę. Dzięki temu dzieci nie spędzają w placówce 10 godzin (7-17), ale kilka mniej. Ponadto babcia odrabia lekcje z 2-klasistą - rano, gdy wnuk ma późniejszą godzinę, lub zaraz po szkole, gdy nazajutrz ma mieć na 8 rano. Dzięki temu 2-klasista nie musi siadać do lekcji wieczorem (do domu wr...
    • Jak wiele z nas wie jak prawidłowo wykonać masaż serca i sztuczne oddychanie? Czy na pewno potrafimy zatamować krew z rany? Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc? Ja, przyznam szczerze wiem piąte przez dziesiąte. Uczą tego w szkole, czy etam? Jak bardzo pierwsza pomoc może być ważna: wyborcza.pl/1,75248,10495090,Kacper_zyje__To_nie_cud.html Chyba sobie zrobię jakiś wydruk z pierwszej pomocy i powieszę na ścianie, żeby wykuć na blachę i mieć na wszelki (tfu, tfu) wypadek.
    • W związku z poniższym artykułem, przypomniała mi się rodzina: matka, córka, czwórka małych dzieci, piąte w drodze, ojcowie dzieci - nieobecni (dzieci córki, nie matki :D). Matka - około 47-48 lat, córka ze 26 może 27, nie wiem. Do lokalnego MOPS-u przychodzą jak do znajomych. Zasiłki, zapomogi, deputaty na węgiel, paczki, dopłaty do lokalu komunalnego, darmowe posiłki dla dziecka w szkole, dwójka młodszych chodzi do przedszkola ale za przedszkole płaci MOPS albo urząd, tego już nie wiem. Mat...
    • Od jakiegos czasu już mysle jakim szcześciem mnie los obdarzył, ze mam w miare zdrowe dziecko. Wiem ze wokół nas wiele jes chorych dizeci i niejednokrotnie mamy same borykają sie z wieloma problemami. Wiem ile czasu i energii potrzeba na wychowanie zdrowego dziecka, więc wyobrażam sobie jak wielkim obciążeniem i psychicznym i czasowym jest wychowywanie dziecka chorego. Dlatego też chciałabym podzielić sie choć częścią czasu i energii jaką mam aby wesprzec inna mamę, która mam chore dziecko....
    • Witam Od jakiegoś czasu szukam pracy... Niezbyt intensywnie i niezbyt skutecznie jak widać, bo nadal szukam... Ale teraz powinnam "zagęścić ruchy" - tylko, że mam małe doświadczenie zawodowe. Od jakiegoś czadu tylko wysyłam CV bo w mojej dziurze nic konkretnego się nie dzieje... Ale... mam koleżankę (raczej daleką), z którą kiedyś pracowałyśmy w jednej firmie. Jakiś rok temu została zastępcą szefa dużej instytucji (piszę oględnie, żeby nie identyfikować). Zastanawiam się czy nie powiedzi...
    • "Poszukujemy pomocy do przedszkola. Szukamy kogoś sumiennego, traktującego poważnie swoje obowiązki, któremu praca sprawia radość. Kochającego Dzieci. Praca od zaraz. Wynagrodzenie - umowa zlecenie - [b]700zł[/b]/m-c. Zakres Obowiązków: Wydawanie posiłków dla dzieci. Pomoc dzieciom w czynnościach toaletowych. Serwowanie napojów i poczęstunku klientom placówki (kawa, herbata, woda, sok, ciastka). Zaprowadzenie porządku w placówce po imprezach specjalnych (urodziny, dni otwarte, itp.)...
    • Zastanawia mnie jak to jest z tą pomocą rodziców dorosłym dzieciom. Z tego co obserwuje w mojej rodzinie , słysze z opowiadań znajomych , rodzice pomagają dobrze radzącym sobie w życiu dzieciom albo wręcz ułatwiają im start i wspomagają. Facet mojej teściowej finansuje wczasy swojemu dorosłemu synowi i jego rodzinie choć pan jest prezesem jakiejs spółki i widac po nim pieniądze.Nikt nie ma z tym problemu. Ojciec mojej koleżanki która jest wykształcona ma dobra prace i zarabia bardzo dobrze...
    • "Sciemnil mi sie obraz na laptopie tzn jak wlaczam i wylaczam to zaswieci sie jasniejsza strona ale to wszystko a tak caly czas jest ciemna strona i teraz pytanie gdzie cos pogrzebac zeby bylo jasniej tylko jasno i klarownie bo ja noga w tym temacie z gory dziekuje za pomoc.
    • Witam wszystkich w ten świąteczny dzień, dla wielu pewnie radosny ale niestety nie dla wszystkich. Dziś w nocy z 25/26 grudnia spłonęło mieszkanie mojej kuzynki - stracili wszystko zostając w koszuli nocnej bez butów na mrozie. W pożarze spaliły się ich ukochane zwierzaki. Jeśli ktoś może i chce w jakikolwiek sposób pomóc będę wdzięczna Mieszkali sami bez dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się