-
Witajcie... Jestem swiezo upieczona mama, w domku mam miesieczne dziecko i duzy problem... Otoz karmie dziecko piersia, od pewnego czasu maluch odrywa sie od piersi z placzem, kompletnie nie mam pojecia dlaczego... Chociaz zauwazylam tez ze moje piersi nie sa juz tak twarde jak na poczatku, zdazalo sie ze pokarm sam lecial.. Czy mozliwe ze zanika mi pokarm i dziecko nie ma go juz wystarczajaco duzo? Pomozcie;(
-
Witam. Kilka dni temu pojawiło mi się w lewej piersi twarde jak kamień zgrubienie o grubości 2,5 palca ciągnące się od pachy aż do brodawki. Mam 5 miesięcznego synka. Myslę, że ładnie opróżnia piersi, dbam o częste karmienia na przemian z obu piersi. Przeszłam już 2 zapalenia piersi. Podobne zgrubienia pojawiały mi się wielokrotnie, ale z pomocą prysznica, ciepłych okładów, maleństwa i często również męża udawało mi się je zwalczyć. Ściąganie laktatorem elektrycznym Medeli nigdy w takiej syt....
-
Witam, tydzień temu urodziłam synka ważącego 3380g, juz w szpitalu w drugiej dobie w piersiach nie było ani kropli pokarmu, mimo że synek cały czas był przy piersi. W związku z czym położne kazały mi małego dokarmiać. Po wyjściu do domu mialam przystawiać synka do jednej piersi pół godziny, do drugiej piersi pół godziny, a później 30 ml mleka modyfikowanego. Po karmieniu pokarm miałam odciągać laktatorem i pić herbatki laktacyjne. I tak też robię już od piątku. Mimo że trzymam się ściśle tych...
-
Witam,
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże bo mam już dość. Jestem matką w tej chwili już czwórki dzieci. Poprzednią trójkę też karmiłam piersią po osiem miesięcy. K. urodził się 19.10.2011. Na początku oczywiście, tak jak za każdym "pierwszym razem", piersi i brodawki bardzo mnie bolały (zwłaszcza podczas napływu mleka - makabra, która wywołuje u mnie dreszcze na samo wspomnienie). W przypadku pierwszego dziecka ból trwał około 1,5 m-ca, u kolejnych dzieci około 3-4 tygodni. Ponieważ jestem doś...
-
Witam i bardzo proszę o pomoc.
Córka ma prawie 3 tygodnie. Opiszę mój problem w punktach, bo jakoś trudno mi to wszystko ogarnąć i napisać sensownie:
- to moje drugie dziecko, syna karmiłam 10 miesięcy piersią, nie było żadnych problemów
- CHCĘ karmić piersią córkę
- w szpitalu nie miałam problemów z karmieniem, położne oceniły, że mała ssie prawidłowo
- nie mam poranionych brodawek, karmienie nie sprawia mi bólu
- mała ulewa po karmieniu (dość duże ilości) świeżego mleka (nie serka itp...
-
Witam, bardzo prosze o rade, nie umiem nakarmic dziecka piersia, mieszkam poza granicami kraju - tutaj nie ma doradcow laktacyjnych itp.
10 dni temu poprzez cesarskie ciecie urodzilam coreczke ( 2710 g)
w szpitalu podawano jej niestety butelke oraz przynoszona mi corke na karmienie, moje corce trudno bylo przyssac sie do sutkow, nie sa plaskie ale raczej blizej im plaskim sutkom niz duzym.
Podejmowalam wiele prob w szpitalu, nawet tego typu ze polozna przylozyla mi smoczek do piersi ten sa...
-
Pani Ekspert i drogie mamy chciałabym się dowiedzieć jak przygotować się do udanego startu karmienia piersią. Wiem, że moje pytanie brzmi trochę dziwnie, ale mam złe doświadczenia z poprzedniej próby (naszczęście udanej) i chciałabym uniknąć całego stresu płaczu, wyrzutów sumienia że nie daję rady wykarmić dziecko. Za dwa tygodnie czeka mnie drugie c.c. Przy pierwszym nieplanowanym cięciu mleko pojawiło się dopiero w 6 dobie kiedy wróciłam do domu z dzieckiem. Proszę uwierzyć, że nawet kapecz...
-
Mój synek po 2 minutach ssania piersi, kiedy już nie leci mu szybko, przestaje ssać, tylko trzyma pierś w buzi. Zaczeło się od tego, że już w szpitalu miałam problemy z ilością pokarmu - synek krzyczał z głodu prawie bez przerwy, tak iż przychodziły położne i lekarze, zaniepokojone takim stanem. Raz położne, gdy byłam na badaniach, dały mu smoczka, oraz kazały dokarmiać - dokarmiałam drenem (w butelce końcówka drenu, drugi koniec w kąciku ust, pierś w buzi dziecka). Laktowałam się od samego p...
-
Witam i prosze o pomoc.
Jestem mama od niecalych czterech tyg za to juz po roznych ciezkich przejsciach laktacyjnych i wydaje mi sie, ze powoli wychodzimy na prosta w kwestii karmienia. Ale pojawil sie u mnie dziwny problem - po zakonczeniu karmienia moje brodawki sa mocno splaszczone - jakby zgniecione z ostrym obrzezem. W trakcie karmienia nie czuje bolu za wyjatkiem poczatkowej fazy (ale przyjmuje ze rozciaganie wiezadel brodawki moze bolec), po karmieniu pojawia sie dyskomfort ale nie bo...
-
Po wizycie u lekarza mam antybiotyk i nakaz oprozniania laktatorem piersi do pusta, jednocześnie mam karmić wyłącznie drugą piersią, na gorączkę apap, po odciaganiu schlodzona kapusta. Karmie na żądanie, do tego rozszerzam dietę, więc te karmienia są bardzo nieregularne, jak często opróżniać chorą pierś? Jak jeszcze mogę sobie pomoc?
-
Pani Malwino, myslalam ze moje problemy sie juz skonczyly a to chyba dopiero poczatek...
Pojechalam dzis na Ip pokazac mojego guzka na piersi bo caly czas byl wielki, twardy a piers w tym miejscy zaogniona (antybiotyk nie pomogl). W szpitalu zrobiono mi usg i uslyszalam ze to ropien!!! do wyciecia!!!! jestem zalamana. rozmawialam z ginekologiem na oddziale, potem z chirurgiem i w miedzy czasie przez telefon z moim ginekologiem. uslyszalam ze nie da sie temu zapobiec ze musza mi naciac piers...
-
To moje drugie dziecko.z pierwszym było tak, że pokarm sie pojawił po tygodniu i to udało mi się ściagnąć 1 łyżeczke mleka laktatorem.
Teraz boję się, że będzie to samo.mała jest dokarmiana, bo zwyczajnie nie mam mleka:(
Nie wiem co robić.Przystawiam do piersi, ale nic nie leci:(
Może laktator pomoże?
bardzo proszę o pomoc
-
Bardzo Was proszę o pomoc w sprawie trudnych początków karmienia piersią..
Dzisiaj wyszłyśmy ze szpitala po CC. Piersi mam pełne mleka, ale mała non stop wisi przy cycku, a ten wcale nie robi się mniej pełny.. Mam strasznie obrzęknięte brodawki, karmienie sprawia mi ogromny ból.. Jestem bliska zniechęcenia.. Z techniką jest wszystko w porządku, doradca laktacyjny twierdzi, że muszę ją jak najczęściej przystawiać do piersi, a wszystko się unormuje.. Wydaje mi się, że córka w trakcie karmien...
-
Dziewczyny pomóżcie. 3 miesiace temu urodziłam druga córeczke i NIE CHCE WIECEJ DZIECI!!!! Czy tabletki wczesnoporonne Escapelle maja wpływ na karmienie piersią?? Prosze o szybka odpowiedz , poniewaz mam mało czasu :-)
-
Witam!
Karmię moją 19 miesięczną córkę piersią ,jednak odkąd skończyła 3 miesiące, moją prawą pierś nęka regularnie zapalenie. Najpierw było co 2 tygodnie, na dzień dzisiejszy co miesiąc/dwa. Za każdym razem dopada mnie temperatura,pierś oczywiście cała czerwona,obrzmiała,z sutka leci gęęsta ropa. Przepisano mi Amotaks Dis,biorę to za każdym razem, jednak widzę,że czas choroby za każdym razem się wydłuża. Jakieś 3 mc temu zauważyłam w tej piersi bolesne zgrubienie.Czy to może być niebezpiecz...
-
Byliśmy dzisiaj na kontrolnym ważeniu i lipa, zamiast wzrostu spadek wagi :(
Waga urodzeniowa 4550 g, po 2 dniach 4100, po 10 dniach 4060 g :(
A myślałam że będzie przyrost bo wydaje mi się że laktacja ładnie rozkręcona, synek aktywnie je, później dziamga trochę po czym śpi, to chyba znak że się najada? Karmienia co 1-2 h, ssanie 20-40 min. Głównie praktykujemy polecane tu na forum polegiwanie i dawanie piersi ile wlezie, na zmianę, również w nocy.
Lekarka zaleciła odciąganie i dokarmiani...
-
W poniedziałek urodziłam wcześniaczka (33tc). Jest w inkubatorze, nie mogę go karmić piersią, ale jak odciągnę, to mu podadzą.
W szpitalu odciągałam pokarm metodą 7-5-3. Pierwsze kropelki (ale dosłownie kropelki)pojawiły się na trzecią dobę. W czwartej troszkę więcej. Od wczoraj jestem w domu (synek został w szpitalu),odciągam nadal. Mam następujące pytania:
1. CZy takie małe ilości muszę mrozić osobno, czy mogę łączyć z całej doby?
(Dodam, ze do szpitala nie można przynieść mleczka z dom...
-
Witajcie,
Nasza mala Helenka ma coraz wieksze problemy ze ssaniem piersi. Zona jest po cesarskim cieciu, i jeszcze w szpitalu bylo znosnie, ssala glownie w nocy ze 2, 3 razy, po jakies 30 min z czego 10 min aktywnie a kolejne 20 to takie ssanie przez sen, a teraz, juz w domu mala prawie w ogole nie chce ssac. Dzis rano ok. 7.00 ssala w dwoch sesjach razem lacznie przez ok. 1h (ale to bylo takie ssanie przez sen), potem o 10.00 10min, o 13.30 13 min, o 18.35 4 minuty i o 19.00 tez 4 minuty....
-
Pomocy Dziewczyny bo nie daję rady. Helenka ma 10 tyg. Przyrosty wagowe na początku były ok 300 na tyd w pierwszych 3 tygodniach potem 150,150,180,280,180,180 i 10tyd-25! Nie wiem co się dzieje. Ważyłam ją wczoraj ale od piątku przez weekend i wczoraj bardzo dużo kupek. Normalnie robiła 2-3 dziennie a teraz 7-8. Przed ważeniem zrobiła 4. Może to ma wpływ? Ja od dwóch tygodni wróciłam do pracy ale tylko 2 razy w tygodniu i wypadają jej 2 karmienia dziennie bez piersi. Karmią ją z Calmy zjada j...
-
mam synka poltorarocznego.Oliwierka nie było dane mi karmić z kilku
powodów.Zaraz w szpitalu wszystkie położne próbowały mi malego
przystawić do piersi i nie potrafiły.potem dostałam już zapalenia i
z brodawek elciała tylko krew.Położna w domu doszła do wniosku,że
mam trudno chwytne brodawki.Potem Oliwierek robił się juz strasznie
głodny i z nerwów nawet nie chciał łapać.dalismy sobie spokój
nakładki też nie pomagały.Jestem w ciąży i marzę o tym,żeby tym
razem karmić czy w jakiś...