potrawy

(8 wyników)
  • Amerykańskie święto wcisnęło się w naszą kulturę i zupełnie zmienia to do czego byliśmy przyzwyczajeni. I tak mamy dynie ze świeczkami, makabryczne obrazki a nawet potrawy. Co prawda ja jestem tradycjonalistką ale gdyby komuś pasowało to czemu nie
  • Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś jeszcze z tego skorzysta...:)
  • Znalazłam taki przepis na Interii. Reklamowany jest jako tradycyjny przepis śląskiej kuchni. Żur tak. Ale ja osobiście nie zgadzam się, że ten przepis jest tradycyjny. U mnie w domu robi się go inaczej. I jeszcze podawany w chlebie. Ja się nie zgadzam a wy?
  • Wachlarzyki z ogórka 1. Na wachlarzyki odkrajać kawałek ogórka długości 8 cm. Przekrajać wzdłuż na pół. Od każdej połówki odciąć, na całej długości kawałek zawierający pestki.
  • Co prawda programów, gdzie pan/pani/ kilka osób gotuje, ocenia, krytykuje lub robi jeszcze coś innego mamy - nie tylko w naszej telewizji - w bród. Czasem mam wrażenie, że jacyś ludzie ogłosili konkurs kto z nich zrobi to najlepiej a potem program okazuje się kompletną klapą. Ja jak tylko zobaczyłam reklamę tego programu w momencie jak ogłaszali nabór, to nawet sobie pomyślałam hm, gotować niby potrafię ale za cienka jestem aby się porywać na takie coś. Mnie się wydawało, że uszczknę na tym ...
  • [b][color=green]GRZYBY KONIUSZEGO [/color][/b] 1 kg prawdziwków lub pieczarek, 10 dag masła lub margaryny, 20 dag żółtego sera, 2 żółtka, 2-4 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, połączyć z masłem i startym serem, żółtkami, musztardą i przyprawami. Przełożyć do naczynia i upiec w gorącym piekarniku. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody lub jako dodatek do różnych mięs /Przepis pochodzi Z "Kuchni Cesarskiej" /
  • [b][color=green] OMLET [/color][/b] Jest potrawą z rozmąconych jaj lub oddzielnie ubitych i następnie połączonych żółtek i białek. Do masy omletowej dodaje się masło lub wodę, sól, czasami cukier, pieprz lub zioła. Omlety można smażyć z jednej strony i następnie zrolować je lub złożyć na pół z farszem albo też dodać farsz do masy i smażyć z dwóch stron. Do farszów używane są składniki słodkie lub słone.
  • Pozwalam sobie przytoczyć cytat z książki Górny Śląsk autor - Jan Drabina "Ów prosty lud przyzwyczajony jest jeść tylko ziemniaki, nie mają pojęcia o przygotowywaniu potraw z mąki. Robią z tego rodzaj zupy zwanej kwas, którą kiszą przed spożyciem ([i]chyba chodzi o nasz żur)M[/i] a także rodzaj chleba, który wyrabia się przez suszenie ciasta na piecu lub na węglach. Ulubiona potrawa Górnoślązaka składa się z kiszonej kapusty, maślanki, ziemniaków i mąki nazywanej żur. Spożycie mięsa n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się