potrawy

(18 wyników)
  • Witam, uwielbiam pikantne potrawy, rozpoczęłam 13 tc i zastanawiam się, czy mogę jeść pikantne potrawy, przynajmniej raz na kilka dni. jaki to ma wpływ na dzidzię. pozdrawiam, aga
  • strasznie ciekawa jestem jaka jest zależnośc między rodzajem spożywanych potraw a płcią dziecka ? Czy to prawda że jak ma się ochotę na zupki i jabłka oraz słodkie to dziewczynka ,a tylko kiszone i ostre potrawy to chłopczyk ? Czy któreś z Pań Forumowiczek potwierdziła sie ta zależność ?
  • No właśnie.. możemy wszystko jeść? Np.śledzie, makowiec?
  • Do potraw na cenzurowanym w ciąży zalicza się: - wszelkie surowe mięso - owoce morza - wątróbka, pasztety i inne wyroby z wątróbki - sery i mleko niepasteryzowane, sery pleśniowe - surowe i nieścięte jajka - niektóre gatunki ryb (chyba płetwa rekina, merlin i miecznik), preparaty zawierające tran - przyprawy: żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber Surowe mięso: koleżanka twierdzi że lekarz jej doradził trzydniowe mrożenie plasterków szynki parmeńskiej. Wtedy nie powinno być...
  • Witam, mam pytanie, które pewnie część z Was rozśmieszy, ale jak czytam różne artykuły i wpisy na forum to dostaje lekkiej paniki. Chodzi mi o to czy ściśle przestrzegacie tych wszystkich "super" rad dotyczących nie jedzenia różnych rzeczy w czasie ciąży? np. serów pleśniowych, ryb wędzonych, wędlin suszonych (nie gotowanych)itp. Teoretycznie od tych rzeczy można złapać listerię, toksoplazmozę, a może i coś jeszcze. Pozdrawiam Mówiąc szczerze to jak mam ochotę na rybkę wędzoną to ją ...
  • Witam. Napiszcie dzeiwczyny, czego najdziwniejszego domagał się Wasz organizm w ciąży a czego teraz w życiu byście nie zjadły? Ja w pierwszej ciąży jadłam białą kiełbasę z mlekiem a w drugiej - rolmopsy (śledzie) z lodami wiśniowymi, i hamburgery z pistacjami. Te pistacje to musiały być powkładane w kotleta, bo inaczej ani rusz.:)
  • dziewczyny, dosyc mam już wątków typu 'czy przeziębienie dziecko lodami' lub 'czy zeżre je bakteria z sardynki' a doskonale tez rozumiem ich genezę. jesli któras z was trafiła gdzieś w internecie na wiarygodną publikację dotycząca diety ciężarnych lub ma cos takiego w jakiejś mądrej książce i długość listy nie będzie wymagała spędzenia nocy na przepisywaniu to proszę wrzućcie to tutaj wraz ze źródła. może admin taka liste podepnie na górze i tak ukęcimy łeb hydrze ;)) posty ty...
  • 3dni temu po wymiotach i bólu żołądka stwierdzono u mnie kamice woreczka żółciowego. jestem w 8 miesiącu ciąży. proszę o pomoc. co teraz, co jeść jak postępować żeby nie zaszkodzić dzidzi. wymioty pobudzają skurcze macicy i tworzy sie rozwarcie. dziękuje
  • dziewczyny czy mozecie npisac jakie rzeczy jecie karmiac piersia? jesli macie jakies ciekawe pomysly na urozmaicenie to czy mozecie sie nimi podzielic?
  • Czy to zalezy od zdrowia dziecka?
  • Co prawda jeszcze nie wiem czy mam cholestazę wątrobową czy nie (w tym tyg się dowiem) ale wszystkie objawy na to by wskazywały :( Męczy mnie czy z tym zawsze trafia się do szpitala? Czy trzeba stosować jakąś specjalną dietę? I jeśli tak to co jeść, żeby tego nie pogłębić? No i oczywiście się naczytałam już że to może zaszkodzić dziecku :((( ...
  • Od początku ciąży mam straszne wzdęcia, czasami już nie mogę, mam uczucie że mi brzuch pęknie. Czy macie na to jakieś sposoby?
  • ostatnio w ciągu tygodnia przytyłam 1,2 kg. Trochę się zmartwiłam , gdyż jestem w 20 tyg. i jak tak dalej pódzie- to przytyję ponad 20kg! Fakt, że ostatnio zajajdałam się pieczywem- obok pracy otwarto piekarnię i wcinałam ciepłe słodkie bułeczki. Stąd ta waga. napiszcie , jak można odzywiać się prawidłowo, by bardzo nie utyć - miałam zawsze tendencję do tycia, a schudnąć było mi ciężko, więc chciałabym , aby moja waga w ciąży doszła max do 12-14 kg. A juz przybrałam 4. Pozd...
  • -- MÓJ SKARB
  • witajcie, pomyślałam ze moze mamy które już rodziły podzieliły sie z nami doświadzeniami i napisały co można a czego nie można jeść mamie karmiąc piersią, chodzi mi oczywiscie o pierwsze miesiące karmienia kiedy jeszce nie rozszerzamy listy:) moze stworzymy jakąś czytelną liste? gorąco zachęcam:)
  • Witam, pisze w imieniu mojej biednej żonki biedactwo strasznie sie meczy cały czas od ok 2 dni jest jej niedobrze i boli ja brzuch jestesmy w 5/6 tygodniu i wczesniej niebylo takich oznak ciązy czy to normalne kiedy minie jak z tym żyć ? :) jakies sparwdzone nieszkodliwe dla malenstwa i zonki srodki na powsztrymanie nudności ? pomocy pozdrawiam
  • Cześć Dziewczyny, Jestem w 14 tc i mam potworne wzdęcia. Staram się nie jeść potraw smażonych, kapusty, grochu, fasoli itp ale i tak nie wiadomo dlaczego ciągle mam wielki wzdęty brzuch. Ostatnio dołączył do tego silny ból. Czy miałyście podobne objawy? Co może uśmierzyć ten ból? Co jest bezpiecznie dla malucha ? Pomóżcie! Pozdrawiam Maja
  • Witam!!! Jestem w 34 tyg i zauważyłam że mam opuchnięte kostki, byłam dziś na badaniach i wyniki mam w normie. Czy wy też macie takie problemy? POZDRAWIAM :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się