Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      potrawy

potrawy

(16 wyników)
    • Jakie są ulubione potrawy Waszych pociech? Moja 2-letnia latorośl uwielbia spagetti, zupę pomidorową i rosół z kluskami. Z warzyw dał by się pokroić za gotowaną marchewkę i fasolkę szparagową. Owoce praktycznie wszystkie wsunie. A wszystko to w mikroskopijnych ilościach - dzisiaj na bilansie dwulatka jego waga (11,6kg) została określona na 10-25 centyl.
    • Sluchajcie...ja na prawde przeczulona nie jestem ale powiedzcie mi serio, czy mozna dodawac do potraw dzieciecych alkohol? Oto wlasnie taka pychotka w dziale "Przepisy dla dzieci" GW: kobieta.gazeta.pl/edziecko/2,55140,,,,83364792,P_KOBIETA_PRZEPISY.html To niby tylko pol kieliszka. Ja nigdy nie dawalm dziecku potraw z alkoholem. Moze jednak jestem przeczulona?
    • Moja prawie 3 latka, ma bardzo ograniczony jadłospis. Nie chce jesć owoców i warzyw, o spróbowaniu nawet nie myśli, Wszytsko jest "ble". Jest chętna żeby coś przygotować w kuchni np. koktajl truskawkowy, ale żeby go zjesć to nie mam mowy. Nie zmuszam jej na siłe bo wiem ze to nie ma sensu. Czy macie jakies sposoby na swoje dzieci do zachęcenia ich do sprobowania np. truskawki czy banana?
    • Witam ! Mój synek właśnie skończył 4 latka jest pogodnym pełnym życia chłopczykiem.Nie mam z nim żadnych problemów - oprócz tego ze nie chcę próbować nowych potraw.Jego zupka to rosół z makaronem (ogórkowa ,buraczkowa,grochowa i inne dla niego mogą nie istnieć) :( tak samo z daniami typu ziemniaki z sosem,kasza ,ryż tez mogę sobie odpuścić :( a o warzywach i owocach już nie chce nawet wspominać.Jego ulubione potrawy to :rosół,kotlet mielony kurczak pieczony,schabowy płatki n...
    • witam, jestem na tym forum pierwszy raz, moja mala za tydzien koncy rok. Od poczatku gdy zaczelam rozszerzac diete, mielismy problemy z tym zeby mala zaakceptowala nowosci. Obecnie jedyne co je to kaszki ( rano i wieczor) oraz piers. Obiad - to jedna wielka walka. Na poczatku nie chciala otwierac buzi, teraz otwiera po czym pluje. Wypluwa wszystko. Czasem jak widzi, ze szykuje obiad, zaczyna sie denerwowac, jak dostaje pierwsza lyzeczke, to juz placze. Nie wiem co robic, j...
    • Zdaje sobie sprawe,ze nie wszystko co jedza rodzice mozna dac dziecku.Ciagle slysze,ze inne dzieci jedza juz te same wspolne obiady(z jednego garnka).Nie mam jednak odwagi juz jej tak karmic.Np.:Zrobilam fasolke po bretonsku,dodalam przyprawy,boczek,kielbaske itd.wydaje mi sie ,ze jest to za ciezka potrawa dla 15 mies.dziecka.Lubie kuchnie aromatyczna ,dobrze doprawiana.Jak gotyje zupy na miesku dodaje kostke rosolowa,przyprawiam i boje sie nakarmic tym dziecko.Jak kiedys zrobila zupe t...
    • Mam pytanie czy przechodzilyscie tzw bunt dwulatka i czy on dotyczyl u Waszych maluchow rowniez jedzenia. Moja corcia, obecnie ma jakis bunt, nie jest niejadkiem ale to co wyprawia z jedzeniem to juz przechodzi wszelkie granice -je tylko wybrane produkty, chociaz widze, ze ma ochote na inne rzeczy tez, oblizuje sie ale nie wezmie do ust niczego czego nie zna.Problem jest nawet z czeolada biala nie ruszy, chleb tylo suchy,miesko tylko kotlet schabowy...nie chce warzyw, groszek, kukurydza...
    • Witam! Moja 12 miesięczna córeczka najlepeij by tylko jadła kaszki na mleku, jogurty w róznej postaci,na obiad zupy na mięsie ugotowane przeze mnie (najlepsza brokułowa), lub dania obiadowe ale ze słoiczka. Nie chce zjeść obiadu składającego się z ziemniaków i mięsa. Jak ugotuję jej pulpety w sosie pomidorowym i z ziemniakami podam to zje tego tylko 3 łyżeczki. Kanapek też za bardzo nie chce jeść,ewentualnie sam suchy chleb wcina. Czasami uda jej sie zjeść kanapeczkę z serkiem Kiri,ale...
    • moj synek jest nie jadkiem. sniadanko jeszcze zje ale obiadku nie.zje 2 3 lyzeczki i koniec. dawalam mu gotowe jedzonko,gotowalam sama i nic,moze wy drogie mamy podzielicie sie przepisami czy na zupke czy na miesko bo moze ja zle gotuje i mu nie smakuje. dziekuje z gory za kazda porade.
    • Witam wszystkie forumowiczki, mam problem z moim 2,5 letnim synkiem. to problemy zywieniowe, nie chce jesc owocow, warzyw, ma jakas fobie przed nowymi potrawami. Je tylko danonki, kotlety i budynie czasem bułka ( oczywiscie jesli jest chrupiaca). Nie ma mowy zeby go namowic na jakiekolwiek nowe rzezcy typu owoce, warzywa :( Sama nie wiem co o tym sadzic, rodzina mnie wysyła do dietetyka, do psychologa ja odchodze od zmysłow i stale tylko mysle co bedzie jesc, co zrobic na sniada...
    • Słuchajcie, co może jeść 2.5 latka z potraw wigilijnych ? Moje dziecko nie jest alergikiem, ale to co sie je w Wigilie to same potrawy trudnostrawne - grzybowa, ostry barszczyk, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, kapusta z grochem. Czy wasze 2 latki to wszystko jadły ?
    • Kiedy zaczęłyście dawać je dzieciom? Mam na myśli normalne potrawy jadane przez dorosłych ludzi. Np. usmażony kotlet, gulasz, duszone warzywa, czy zapiekane w piekarniku, do tego sos, jakaś surówka. Znajome, mające dzieci kilka m-cy młodsze od mojej córeczki (ma skończone 10 m-cy) chwalą się, że dają dziecku suchą kiełbasę typu kabanos, a dziecko się tym zajada. Córka nie jest alergikiem, ale np. po jogurcie czy serku homogenizowanym zwymiotowała. Ogólnie rzecz biorąc interesuje m...
    • Pytanie jak w temacie. Co takie 13 mies. dziecko moze zjesc. Mysle ze troche rybki i pierogo ruskich.A czy barszcz tez? Co jeszcze Wy dajecie swoim dzieciom z potraw wigilijnych?
    • Pomozcie, prosze! Moj prawie roczny synek jest wielkim niejadkiem. Co prawda, "pomagam" mu zjesc nieco roznych posilkow, ale jesli chodzi o obiady jestem bezsilna.Nic nie chce! A probowalam juz roznorodnych zupek, potraw. Zaczelam tez podawac te, ktore my jemy w nadziei,ze beda mu smakowaly.Nic z tego...Napiszcie ,prosze, jakie zupki i drugie dania lubia Wasze dzieciaczki, moze podpowiecie mi cos? Magda
    • W jakim wieku można podac dziecku fasolke po bretońsku? Kamilka ma 2 lata i 3 mies i jak dotąd jadała fasole w bardzo małych ilościach np do kurczaka po meksykańsku. Nic jej po tym nie było. Pozdro i dzieki za rady.
    • Chodzi mi o to, czy 1,5 roczne dziecko moze jesc ogorki kiszone, kapuste, fasolke po bretonsku, bigos itp rzeczy. Co Wy dajecie z tych "ciezkich" potraw dzieciom w tym wieku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się