Forum Na emigracji Matki Polki w UK
ZMIEŃ
      potrawy

potrawy

(12 wyniki)
    • Witam, Wkrotce czeka nas szereg wizyt rodziny i przyjaciol. Szukam nowych przepisow na dania, ktore mozna wczesniej przygotowac i podgrzac gdy goscie sie pojawia. Np roznego rodzaju curry, sosy do makaronu/ryzu, geste pozywne zupy albo zapiekanki. Podzielcie sie prosze Waszymi sprawdzonymi przepisami, z pewnoscia inne mamy tez z tego skorzystaja. Dzieki
    • Hinduska para bardzo polubiła barszcz czerwony z suszonymi borowikami. Zamiast uszek wrzuciłam wild mashrooms tortellini. Mój hiszpański mężczyzna uwielbia żurek. Z kolei jak zrobiłam fasolkę po bretońsku, to stwierdzili że to pyszne chili con carne, a jak poczestowałam gulaszem, to nazwali je polskim estofado i śmiali się, że myślałam, że to polskie danie. Jak podałam pierogi, podziękowali za empanadilla.
    • Zaprosilam kolege do siebie na niedziele i tak z tej tradochy walnelam ze obiad ugotuje w glowce zrodzil sie pomysl domowe roladki z kluskami zrobie a co, a ten mi tu, -,,ale wiesz nie zapomnialas ,ze ja vegetarianin jestem,, -ja ,,nie no co Ty, nigdy,, ech...zapomnialam;p Wiec kochane ratujcie cos myslalam zeby ugotowac z polenta,pieczone rozne orzechypistacje itp moze z ryzem? nie mam pojecia , jak ktoras zna dobre przepisy badz strony sprawdzone bo ja narazie desery znalazlam a chc...
    • Robilyscie lub proponujecie zrobic? Przyjda dzieci i ich mamy. Oczywsicie bedzie tort. W polskiej tradycji jest to obiad z przystawkami, 5-ciodaniowy co najmniej + ciasta a tutaj na urodzinach dzieci raczylam sie zimna pizza pokrojona w kwar=draciki, sossage rolls i krakersami. Na co dzien nie kupuje gotowych dan do odgrzania i dziwnie bym sie czula robiac wyjatek na urodziny corci. Nie chce tez spaedzic tygodnia w kuchni robiac wystawny obiad - no bo niby z jakiej racji, skoro ...
    • Ja robie malo: ryba po grecku, tradycyjna salatka, karkowke upieke w calosci, troche wedlin i styknie. No ale moze cos od was zpapuguje bo cos jeszcze bym mogla zrobic ale jakos brak mi pomyslu poza jajkami. :)
    • powolutku odkrywam ja i bardzo mi smakuje, bylam 2 razy w knajpie, eksperymentalnie kupilam kilka gotowych sosow . Ale chcialabym cos sama ugotowac- kupic troche tych aromatycznych przypraw i cos dobrego upichcic. Znacie jakies fajne przepisy na obiady desery?
    • Dziewczyny solicie potrawy swoim dzieciom? Moj synek ma roczek i nie dodaje soli do gotowania. Czytalam na babycentre, ze do 3 lat dziecko potrzebuje bardzo niewiele soli, tu link: www.babycentre.co.uk/baby/startingsolids/saltexpert/ Tylko sie zastanawiam czy teraz odrobinke dosalac czy nie, po roku znaczy. Czy dostaje potrzebna ilosc soli wraz z pokarmem? Pozdrawiam:)
    • Ta, denerwuja... Bo jestem tutaj sama tylko z chlopakiem! Oboje musimy pracowac w swieta( bo to jedyna okazja zeby normalnie zarobic, bo sie szkoly nie ma w tym czasie), bo mnostwo ludzi na miescie i nie da sie przejsc! musisz poswiecic extra 20 min zeby przebic sie przez ten tlum ludzi, bo za duzo swiecidelek w sklepach i korci cie zeby wydac kase ktorej nie masz;/ no i nawet gdybym chciala ugotowac cos swojeskiego to sie na da bo luby grzybow nie lubi a moje ulbione potrawy to...
    • thermomix(13)

no i napalilam sie. Cena mnie jeszcze powstrzymuje, ale napalam sie z kazdym dniem coraz bardziej. Uzywlala ktoras z Was? Warte jest swojej ceny? Czekam na Wasze opinie.
    • Zrobilam pyszny barszczyk no i chyba mam dzis totalnego pecha bo kiedy chcialam doprawic go pieprzem to wpadlo mi wieczko z pieprzniczki i sporo pieprzu wpadlo do zupy. Jest baaardzo ostra, dzieci tego na pewno nie zjedza, dolalam wody ale nie pomoglo :(. Moze sa jakies sposoby jak uratowac taka popieprzona zupe? Help bo jakos nie mam ochoty gotowac znowu nowej :(
    • Gotuje synkowi, ale moje obiady przegrywaja ze sloiczkowymi i czesto laduja w koszu. I w sumie sie nie dziwie, bo ja ich tez bym jesc nie chciala. Straszna jalowizna! Skoro nie mozna solic, pieprzyc... czym w takim razie poprawic smak tych domowych obiadkow? Sloiczkowe smakuja o niebo lepiej! Czy jest cos w stanie zastapic sol? Jakie przyprawy Wy uzywacie w swojej kuchni dla maluchow?
    • Przygotowuje artykul na ten temat i chcialabym zapytac, jak laczycie tradycje swoje z tradycjami partnera innej narodowosci? My urzadzamy polska Wigilie, z polskimi potrawami, chociaz nieortodyksyjnie, zamiast karpia zwykle jest losos czy inna latwo tu dostepna ryba. Dodatkowe nakrycie i czekanie do pierwszej gwiazdki obowiazuja, ale oplatek tylko, jesli jest rodzina z Pl, dla Anglikow to jednak bardzo kuriozalny obyczaj. Dylemat prezentowy rozwiazalismy tak, ze w Wigilie otwieramy ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się