Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      potrawy

potrawy

(40 wyników)
    • nie ze dobre, ale wlasnie zdrowe. Jak na razie to mnie sie nasuwaja same niezdrowe (choc nie watpie ze smaczne) np: te pierogi wszystkie, kopytka, pyzy -okraszone omasta, mielone wysmazone w tluszczu, schabowe w panierce wysmazone w tluszczu, milion salatek, gdzie w kazdej jest majonez, warzywa wekowane w occie, wegeta w kazdej zupie, nalesniki-maka wysmazona w tluszczu i cos z cukrem w srodku, placki ziemniaczane - ziemniaki wysmazone w tluszczu, no sporo tego jest zeby nie bylo, ze ja mo...
    • Rozumiem, że można nie lubić określonych potraw, przypraw smaków. Tak się złożyło, że zestaw wigilijny przypasował mi w 100% (nie był układany przezemnie). Niestety członkowie mojej rodziny kręcą nosem na część potraw, żeby było zabawniej to nie jest ta sama potrawa więc jakby się uprzeć i nie gotować tego co ktoś nie lubi usiedlibyśmy chyba tylko przy opłatku (mówię o szerszym gronie rodzinnym). A czy to takie dziwne, że wcinam wszystkie potrawy tego wieczoru? (potem czując się jak prz...
    • Na jakiej podstawie wykonano ten ranking? Wiem, ze gusta sa subiektywne, ale trudno mi uwierzyć, że dania z owocami czy krupnik moglyby być najbardziej znienawidzone, a jesli tak, to przydałoby się to poprzeć jakimiś danymi statystycznymi np. GUS-u, acz nie sądze by taka tematyka zaprzątała Instytucje takiego formatu. Art. taki powinien być zatytułowany "Najbardziej znienawidzone potrawy dzieciństwa wg zespołu Gazety Wyborczej (redakcji)" - wtedy miało by to sens. Kreowanie siebie jako...
    • Dzien Dobry w niedzielny ranek :-) Razem z mezem i dzieckiem tworzymy 3 osobowa rodzine. W tym roku postanowilismy spedzic swieta sami. Pierwszy raz sama musze przygotowac Wigilie i Swieta.Zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac i kiedy zaczac zeby zdazyc,ale tez nie wykonczyc sie calkowiecie,bo pracuje zawodowo.Maz oczywiscie mi pomoze,ale zarzadzic wszystkim musze ja ;-) Co przyrzadzacie na Wigielie z tradycyjnych potraw,te ktore same robicie Swieta dla malego grona. Zaczne:...
    • cos innego niz zupa. musi byc dobre i musi to byc cos co juz robilyscie. mam czas do jutra zeby cos wymyslic :P pomozcie prosze :)
    • Kobietki, szukam inspiracji:) jak na razie wiem na pewno, że będzie karp, barszcz, zupa migdałowa, łosoś marynowany, może bigos...Co wy najbardziej lubicie jeść na święta?
    • bardzo, ale to bardzo lekki temat co najdziwniejszego jadlyscie? ja sie balam sprobowac herbaty wedzonej i zupy bananowo-wolowej z mlekiem kokosowym ( to zreszta sama robilam) obydwa dania brzmia przerazajaco tylko z nazwy - w smaku zupelnie fporzo
    • Jedna jedyna, bez której życie nie miałoby tego samego smaku - oraz przepis. I z czym się kojarzy. Dla mnie: kogel mogel, klasyczny jedzeniowy pocieszacz. Kojarzy się z dzieciństwem, z babcią, którą uwielbiam. Jadłam jako dziecko, jadłam przez trzy ciąże, jadłam karmiąc piersią, jadłam odchudzając się. Jem właśnie. Jajka sparzyć we wrzątku, do żółtek bez glutów dodać cukru najlepiej świeżo zmielonego w młynku, dużo, nie żałować, czasem dodać miodu, czasem kakao, ukręcić.
    • J/w Otóż za dwa tygodnie wychodzę za mąż. Ślub będzie cywilny, po uroczystości zabieramy gości na obiad itp. Problem w tym, że w docelowej miejscowości nie ma żadnej restauracji a pizzeria wydaje mi się jakaś mało elegancka-poza tym wchodzę w taką rodzinę, która lubi pobawić się we własnym gronie, najlepiej w domu. I tak sobie wymyśliliśmy z przyszłą teściową, że zrobimy jakiś fajny obiad z deserem, Możecie zaproponować jakieś fajne potrawy, żeby nie królował u nas nieśmiertelny rosó...
    • Tradycyjnie potraw powinno byc 12. Wiem ze szykowanie tego wszystkiego jest pracochlonne ale jak tradycja to tradycja. Juz 2 raz bede szykowac sama Wigilie mam nadzieje,ze uda mi sie wszystko tak jak nakazuje tradycja. Wiem tez ze w roznych czesciach Polski sa podawane inne potrawy. Ciekawa jestem co znajdzie sie na Waszym stole?
    • Jeśli ktos przebrnie, to jestem ciekawa, co jest obrzydliwe według Was. Bo właśnie z mężem stwierdziliśmy, że pewne rzeczy nas nie szokują. Aligator - spoko. Krowie wymiona - spoko, pewnie i tak są w parówkach. Aligator, wąż - spoko. Ja przepadam za węgorzami, nie obchodzi mnie, ze zjadają topielców. Robaki też mogą być, byle poddane obróbce cieplnej. Kiszona fasola - spoko. My kisimy kapustę i ogórki. Zaszokowało mnie trochę jajko z pisklakiem i zwierzęta jedzone na surowo. A z...
    • Wątróbka to byłby rarytas gdyby była. A jedliście kiedyś przez miesiąc cebulę przysmazaną na fajerce ? Na śniadanie, obiad i kolację. Przez miesiąc, bo nie było pieniędzy, bo UB zamknęło ojca. Co wy wiecie o tym czego się nie lubiło. Lubiło się wszystko co nadawało sie do jedzenia.
    • Przebijecie:)? Uwielbialam chleb i na to smietana(taka,że aż stała była)i na to cukier.MNIAM. Potem-moglam jeśc caly dzien kanapki z maslem i solą,albo z keczupem :)
    • mój mąż nakładając sobie dziś porcję gotowanej marchewki westchnął (jak zawsze przy tej potrawie): "ech... babcia Janka robiła pyszną marchewkę..." moja babcia robiła wyjątkowe pierogi ze słodkiej kapusty z gotowanymi jajkami - ani ja ani moja mama nie potrafimy odtworzyć TEGO smaku (choć w tym przypadku to chyba nie tylko kwestia samej kompozycji składu, ale i pochodzenia produktów (głównie jajek)) macie takie potrawy, których smak odszedł wraz z robiącą je kiedyś osobą? ciekawe, c...
    • takie mam pytanie. jak macie gosci, to czy stawiacie to co macie do podania na stół, czy mówicie gościom np.: "mam ćwikłę i chrzan w lodówce, ktoś chce?" albo podając żurek: "mam białą kiełbasę w kuchni, podać komuś?" dla mnie to głupie. stawiam masło, przyprawy, w tym chrzan, musztardę, keczup i takie tam, zeby nie latac. to co chce, zeby goscie jedli, stawiam tez na stole i jak ktos ma ochote, to bierze. osobiscie nigdy nie powiem: "tak, proszę mi przynieść tej kiełbasy, czy ćw...
    • Hmm.. Nie wiem czy będę oryginalny ale... 1.kluski parowane z sosem jagodowym 2.Kluski łyżką kładzione z sosem i skwarkami 3.młode pyry z gzikiem 4 Żeberka smażone przez moją babcię - nie wiem do dziś na czym polegał sekret 5 pierogi w każdej postaci
    • Powoli zawęża mi się repertuar, bo młode odmawiaja po kolei różnych potraw, które jeszcze niedawno były ulubione. I tak zostałam przy leniwych i racuchach drożdzowych. I nie mam pomysłu co dalej. A jak u was?
    • I nigdy sobie jej nie kupię:) Jak patrzę na odgrzewane w mikrofali potrawy wszelakie od kawy do obiadu to mi rośnie gula w gardle... Ja wiem, że szybciej, że sprawniej, że srali muchi bedzie wiosna... Ale.. nic nie zastąpi smaku odsmażanych ziemniaczków z obiadu na zwykłej tradycyjnej patelni:) Zapiekanka na mieście wytopiona w mikrofali to jak gąbka bez smaku... zawsze szukam takich bud, gdzie opiekają na specjalnym grillu;) Używacie? Smakuje...? :)))
    • u mnie bezapelacyjnie jest to ulubiona potrawa na co dzień.Czyli ruskie pierogi,mniam:)) a u Was-co?
    • jakie robicie? zaczelyscie juz cos robic? wlasnie zamrozilam ponad 30 uszek z grzybami i ponad 60 pierogow z kapusta i grzybami i zagotowalam sloik z kapustą i grzybami na łazanki, w amoku zaczelam sie wlasnie zastanawić, czy moze wczesniej nie zrobic masy makowej albo kutii i nie zaladowac tego w sloik i nie zagotowac dobrze tego sloika (mozna tak robic w ogole?) jakie macie patenty na w miare bezstresowe przezycie Wigilii i nie spedzenie jej tylko w kuchni na gotowaniu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się