potrawy

(116 wyników)
  • Zastanawiam sie czy mozna przygotwowywac potrawy na mleku modyfikowanym. Synek ma 13m. i nie chce pic mleka, dlatego staram sie znalesc jak najwiecej przepisow na mleku modyf. Owszem sa przepisy na papki owocowe z mlekiem, kisiel itp. ale zastanawiam sie np.nad nalesnikami, kluseczkami... I skoro przygotowane mleko mozna "przechowywac" 1h, to jak jest z potrawami?
  • Pomóżcie coś wymyślić, aby przemycić 3jajka tygodniowo dla mojej 15miesięcznej córci. nie smakują jej jajka na miękko, jajecznica (smażona na masełku z różnymi dodatkami lub bez)- plucie na odległość. smakuje jej jedynie omlet, ale tylko na słodko, inna postać = plucie. no i lubi naleśniki, racuszki. W przypadku omleta to wiem że to całe jajko zje, ale pozostałe potrawy (makaron, naleśniki, placuszki) to tylko namiastka jajka. Co można jeszcze upichcić z tych jaj?
  • Witam,dziewczyny mam prośbę czy któraś z was robi jakieś potrawy z produktów z orkiszu dla swoich dzieciaczków?Naczytałam się o tym orkiszu podobno ma dużo zalet ale nie wiem co mogę z niego przygotować:( Za wszelkie przepisy będę wdzięczna:)
  • u nas - pulpeciki robione przez teściową ;-) Co dziwne - ani ja ani mąż nie lubimy mięsa..... a córeczka baaardzo mięsożerna nam się trafiła.
  • Ostatnio dowiedziałam sie przypadkiem, że zioła szkodza dzieciom...czy to prawda?osobiście swojej córce dodaje ziół do potraw miesnych: oregano,bazylia,estragon,tymianek..oczywiscie nie wszystkie naraz w zależnosci od rodzaju miesa ,z ktorego robie dla dziecka kotleta...ja słyszałam, że zioła wspomagaja trawienie i ułatwiaja szybkie wydalanie,reguluja procesy trawienne...a Wy jakie macie zdanie?
  • Mam problem żeby znaleźć informacje od kiedy mozna dziecku podawać potrawy z grilla,może ktos wie?
  • Mam pytanie odnośnie diety waszych pociech,tzn co lubią i czy są otwarte na nowości. Ja wiem ,że każda z nas stara się o jak najbardziej urozmaiccone posiłki, bogate w wit. i td.,ale co zrobić gdy dziecko lubi tylko dwie góra trzy potrawy i innych nie chce za chiny ludowe.Pytam ponieważ mam trzynastomiesięczną pannicę która zjada na śniadanie parówkę na obiad kisiel ,a na kolaccję marchewkę na parze. I tak dzień w dzień od trzech miesięcy. Kazda inna propozycja kończy się płacz...
  • Mam pytanko- w wielu przepisach jakie spotykam na internecie jako składnik jest podane mleko.Jakie mleko dodajecie do tych potraw zwykłe UHT czy modyfikowane.Dodam iz jestem mama karmiaca i poki co nie mialam stycznosci z mlekiem modyfikowanym i nie wiem czy moze go ew. zagotowac w tych potrawach.Z kolei wiem ze mleko UHT mozna podawac dopiero po 3 roku zycia dziecka.Poradzcie mi bo chcialabym malej dac np. nalesniczki albo sosik na bazie mleka i sera żółtego.Dzieki
  • Wigilia za pasem a tu nic? Ja debiutuję w roli organizatora wigilii w tym roku, więc szperam w poszukiwaniu przepisów. Na pewno zrobię barszcz (zakwas już zrobiony) rybę po grecku, karpia, kapustę z grochem i tatar z łososia. Mama dostarcza uszka i pierogi (nie mam zupełnie czasu na te pracochłonne potrawy). Jako pierwsza podzielę się przepisem na karpia znalezionego w necie, mam nadzieję że wyjdzie pyszny, więc: Karpia sprawić, pokroić w dzwonka, rozłożyć na talerzu, obficie skropić cytryną....
  • 12 potraw(12)

wiem, ze pochodzicie z roznych regionow Polski (i nie tylko) i wszedzie sa inne tradycje z tym zwiazane - powiedzcie, co jest u Was na stole? u mnie (mazowsze) barszcz z uszkami bigos z grzybami karp w galarecie ryba po grecku sledzie w oleju sledzie w occie karp smazony salatka rybno-wazywna kluski z makiem ciasta kompot ze sliwek kutia jak u Was?
  • Już dawno uświadomiłam sobie, że nasza rodzinka je kaszę jedynie w krupniku. Szukam więc przepisów na potrawy z kaszy jęczmiennej, gryczanej itp, które mogą posmakować 3-latkowi! Bardzo proszę, podsuńcie mi jakiś pomysł!
  • Mam chrzciny dosyć późno , bo o 18 .I myślę co przygotować . Zakładam , że jedna potrawa gorąca i potem sałatki . Może macie jakieś łatwe pomysły ?
  • Kochane napiszcie jakie potrawy robicie na święta. dzięki
  • mam na myśli takiego zwykłego, przenośnego. Zrobiło się ciepło więc pomyśleliśmy o zrobieniu grilla, jednak zastanawiam się czy takiemu małemu dziecku można podać np pierś z kurczaka lub ziemniaczka przygotowanego w ten sposób?
  • Dobrze jest go dodać do smażonego ciasta (np. na pączki), bo wtedy olej w nie nie wsiąka. Bywa też w przepisach na ciasto pieczone albo duszone mięsko. W czasie smażenia lub gotowania alkohol wyparowuje, ale czy mimo to można bez obaw podać takie potrawy dzieciom?
  • Dziewczyny, Na wigilję przyjdzie do mnie teściowa ze szwagrem. Potrzebuję kilka przepisów na świąteczne potrawy, ale... zważywszy na to że: a)pracuję; b)mam 2 małych dzieci; c)przede wszystkim muszę znaleźć czas na posprzątanie chaty bo teściowa widzi roztocza w powietrzu, potrawy te muszą być niezbyt skomplikowane w przygotowaniu i, przede wszystkim, pyszne (w końcu będzie teściowa). Pomożecie?
  • Mam dość zmywania naczyń w nocy,w zaoszczędzonym czasie chcę posiedzieć przy książce czy choćby położyć się wcześniej spać. Proszę o przepisy na obiadokolację , która przy gotowaniu nie brudzi sterty naczyń(dla mnie to są 3 garnki). Aga28a.
  • oczywiście oprócz gotowania jajek:)
  • tak się zastanawiam ile razy w tyg mogę podać mojej córce(skończone 16 m-cy) potrawy smażone na masełku na teflonowej patelni? Mała uwielbia placuszki z jabłkami, placuszki z dyni czasami jej zrobię naleśniki. Staram się raz w tyg podać taki obiadek bo to raczej niezdrowe. Poza tym oprócz zup (dokładnie 5 rodzajów) nie chce jeść nic innego na obiad. Nie lubi ziemniczków z mięsem, kasz z sosem itp. Dlatego zastanawiam się czy mogłabym podać jej częściej coś smażonego? Nie chcę ...
  • Moje dziecko (4,5 roku) było do niedawna wszystkojadkiem. Warzywa? Proszę bardzo. Mięso? No problem. No słowem wszystko oprócz kaszanki i wątróbki ;) Wspólne posiłki były zawsze miłe i bezproblemowe (to właśnie obiad jest z przyczyn organizacyjnych naszym głównym posiłkiem wspólnym). Słodyczy nie je prawie wcale, przekąsek między posiłkami też raczej nie. Od jakiegoś miesiąca ulubiona potrawa obiadowa mojego dziecka jest jedna, stale i wciąż ta sama - nazywa się [color=red][b]COŚ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się