potrawy

(12 wyniki)
  • Co podajecie, gdy organizujecie np.urodziny dziecka? Inne danie dla dzieci-kolegów,inne dla dorosłych. Ja właśnie muszę szybko coś wymyślić,dla dzieci pomysł już mam,ale dla dorosłych niestety nie mam pomysłu na danie na ciepło.
  • Wiem, że jest już kilka wątków na temat taniego gotowania. Myślę, że warto jednak zrobić takie podsumowanie w podziale na pory roku, bo ceny są sezonowe. Chodzi mi głównie o zamieszczenie tanich, ale zdrowych potraw. Co gotujecie w sezonie jesienno/zimowym?
  • Witam Podzielcie się proszę przepisami na potrawy z kaszą. Chciałabym ją wprowadzić do naszego jadłospisu,a nie mam pomysłów.A i żeby nie było bardzo pikantnie,bo musi być też dla dzieci (prawie 2 i prawie 4 lata:) Pozdrawiam.
  • Po Świętach zostało mi dużo końcówek pieczonych mięs (schab ze śliwką, indyk pieczony). Czy macie jakieś pomysły, jak to wykorzystać? Wyrzucić szkoda, a w takiej postaci już nikt nie chce tego jeść. A zamrozić nie mogę :(
  • Podliczyłam wszystko, może u nas nieco nietypowo, bo do świąt mamy luźne podejście, ale : Kupiłam - śledzie - 9,4zł bakalie i suszone owoce - 28zł masło - 12zł (2 kostki) mąka - 1zł jajka - 3zł jogurt - 3zł barszcz - 3,3zł kapusta kiszona - 3zł schab - 6,5zł (za 30dag, żeby się znowu jakieś zajebiste mamusie nie przywaliły) kiełbasa - 12zł czekolada - 12zł śmietana - 3zł warzywa - 3zł Co z tego mam: pierogi z kapustą i grzybami (grzyby se zebrałam sama) uszka z k...
  • Dziewczyny, znacie jakiś przepis na lekki w konsystencji sernik? Bardziej tradycyjny, bez żadnych wynalazków, ale żeby był taki delikatny :) I jeszcze chciałam zapytać o łososia. Kupiłam takiego w plastrach i co mogę z nim zrobić? Chodzi mi o połączenie z jajkami albo czymś, ale raczej na zimno. No i też bez wynalazków typu kawior ;) Będę wdzięczna za wszystkie rady :) P.S. No, wiem, że to nie forum Kuchnia, ale Wy macie takie dobre rady i przepisy, że nie mogę się oprzeć :)
  • Po ostatnich przezyciach swiątecznych u teściów postanowilimy Wielkanoc spędzic w domu, sami. Tylko mam problem bo zupełnie nie wiem co się robi na te święta do jedzenia. Myślę o jakies sałatce, kiełbaskach, szynce, jajku. Nie chcę zeby było dużo, ale zeby było coś dobrego i nie drogiego.Jakie macie pomysły?
  • czy mozna pieczen, pulpety, schabowe zrobione z rozmrozonego uprzednio miesa ponownie zapasteryzowac w sloiku? wzielam walowke z domu, ale okazuje sie ze nie dam rady zjesc wszystkiego sama, wiec mam 2 opcje: albo zapasteryzowac , albo urzadzic impreze:-)z gory dzieki za opnie i rady
  • Wlasnei zakupilem na Allegro dwa wolnowary (jeden 3 l pojemnosci, drugi 6,5) www.allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=wolnowar liczac, ze zaoszczedze czas, zdrowie i pieniadze, gotujac niskim kosztem (temp 80 stopni, co jakis czas sie toto podgrzewa do tej temperatury i wylacza) Macie jakies doswiadczenia oraz linki do przepisow? Idea jest taka, ze szykujemy sobie wieczorem "wsad" i w misce ceramicznej pozostawiamy w lodowce. Rano wkladamy cala miche do wolnowara,wlaczamy i...
  • Z soczewicy, soji, fasoli i warzyw mozna wyczarowac tyle potraw (zupy, kotlety, pasty na kanapki, farsze na pierogi, gulasze), ze chyba warto nauczyc sie pare potraw wegetarianskich - w porownaniu do cen miesa, kosztuje to grosze. Co o tym sadzicie?
  • Wiem, ze mamy odpowiedni dział na jedzonko-i prosze o przeniesienie wątku, jakby był nie na "miejscu" ale świąta za pasem, i chciałam wyeksponowac kilka niedrogich, prostych przepisów na ciasteczka świąteczne(znalezionych w necie i moich przetestowanych).. Bardzo proszę, jeśli ktos jeszcze może dorzucić jakiś przepisik-jestem chetna na testowanie.. Cen produktów nie podaje, bo kazdy ma inne ceny na mąki, margaryny, i innych produktów potrzebnych do upieczenia. Te ciastka piekę każdeg...
  • jak mi coś podeschnie z pieczywa, to zawijam w torebkę i mrożę. przychodzi taki dzień, kiedy łapie mnie wena i robie z tego zupe albo cos na kształt zapiekanki. zupa -kostka rosołowa, albo 2, w zależności od ilosci zupy -chleb, te same wytyczne -starta marchewka -cebula -czosnek -bayzlia -koncentrat pomidorowy -kawałek mięsa wołowego, najlepiej własnie takie ,,porosołowe" się to wszystko gotuje i miksuje, potem dadaje sól, na góre łyzke śmietany lub jogurtu, troche pieprzu i ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się