potrawy

(13 wyniki)
  • Mam synka- niejadka, który właśnie skończył 9 miesięcy. Jest szczuplutki, na ostatnim centylu. Ma niskie żelazo. Karmię go piersią. Rano i po południu dostaje kaszkę z owocami (ryżową, kukurydzianą albo Sinlac, bo dopiero wprowadzamy gluten), a na obiad zupkę (słoiczek 190). Nie jestem w stanie zwiększyć mu ilości jedzenia, bo po prostu nie zje. Nie mogę mu też zwiększyć liczby posiłków, bo nie jest głodny. Je co trzy godziny. Czy mogę jakoś zwiększyć kaloryczność posiłków lub d...
  • syn konczy wkrotce 7 miesiecy, nie spotkalam dania w sloiczku z ryba, a chcialabym rybe juz wprowadzic.. jak takie danie przygotowac, jaka rybe kupic? Podzielcie sie swoimi sprawdzonymi smacznymi przepisami, dzieki.
  • Witam, dziecko nadal karmione piersią, dieta sukcesywnie rozszerzana, jest już przyzwyczajone do glutenu, a że przesłodkie kaszki dla niemowląt jakos do mnie nie przemawiają, to zastanawiam się czy mogę mojemu 10 - ciomiesięczniakowi ugotować kaszkę mannę na mleku krowim i doslodzic tylko troszkę do smaku. I drugie pytanie o kaszkę jaglaną - jak ugotować - z czym można podawać oprócz dodatku do zup i obiadków? (mam na mysli np. danie kolacyjne wymiennie z manną)
  • Witam, Cora skonczyla 13 m-cy. Mleka od dluzszego czasu z butli pic nie chce, kaszki ladnie jadła, ale i kaszki odtraca. Podaje wzamian jogurty. Czym jeszcze wzbogacic diete małej, zeby zastapic to mleko i kaszki? Dodam, ze grafik jedzenia wyglada nastepujaco: 9- kaszka, ile zje to zje, ostatnio nawet pol porcji nie zje 10- jogurt 12-13 zupka jarzynowa (+cale jajo 2,3x w tyg) 15-16 II danie- miecho z jarzynką 17- deser (ostatnio znow ze słoika bo po cytrusach wystapilo uczulenie...
  • sól(6)

Witam. Mam pytanie do Pani doktor. Ile soli dziennie może zjeść 13-miesięczny maluszek bez szkody dla zdrowia.
  • Ha, mam Was, myślałyście, że to kolejny wątek o niejadkach? A u nas taki problem, że mała ząbkuje + zrobiły się jej w buzi paskudne krosty. Smaruję ją Nystatyną, ale na razie nie widać poprawy, a musi ją to boleć. Na widok łyżeczki z obiadkiem ucieka. Nie zje nic, co musiałaby sama odgryźć. Od biedy zje troche kawałków podanych do buźki - dziś od rana zjadła kawałeczek bułki z serkiem Bieluch, maleńką porcję kleiku z owocami, trzy truskawki, ok. łyżeczki pokrojonego drobno pieczonego indyk...
  • dwoch lekarzy, kazdy ma inna teorie jestem w DE jak to jest w PL? jeden mowi, ze 350 ml, i troche nabialu, drugi ze 500 ml i do tego sery i twarozki i jogurty to mi sie wydaje, ze duzo tego bedzie... jak jest niekoniecznie "ksiazkowo", ale madrze?
  • Witam! Czytałam o nim dużo dobrego, ale czy siemię lniane można podawać dziecku 1,5 rocznemu? Jeśli tak to jak często. I czy można po prostu takie zmielone siemię dodać bezpośrednio do np. jogurtu, lub do papki owocowej bez wcześniejszego zalewania gorącą wodą?
  • Witam!Córka dwa lata,od około 2 mieś nie chce jeść obiadów i niektórych potraw,które lubiła.Waży 12 kg mierzy 89 cm.Miała robione badania i wynik moczu idealny,pasożytów nie wykryto.Ale już pisze w czym problem.Do niedawna córka jadła na obiad wszystkie potrawy ,może nie jakieś ogromne ilości,ale jak dla nie wystarczały.Teraz na śniadanie,zje tylko parówke+danonek duży,lub jajecznice na parze+duży danonek,nie tknie chleba,wcześniej jadła,kanapki,ani płatków ,kaszki z owocami,kakao tego...
  • Córka ma 7 m-cy.Do tej pory jadła tylko słoiczki. Chciałabym sama ugotować dla niej zupke.Ale ogólnie jestem troche zielona w temacie (nie gotuję,bo nie umiem i nie lubie,w domu gotuje mąz :) Pomóżcie mi prosze :) Wiadomo,że taki dzieciaczek mało zjada (córka teraz półtora słoiczka czyli ok.190g).Czy gotuje sie zupke codziennie czy mozna jeden większy garnek i pomrozic w mniejsze porcje? Co powinno byc w takiej zupie?Jak sie ja gotuje?Co z mięsem,bo teraz córka zjada codziennie zupke...
  • Od kiedy można dziecku podawać orzechy, migdały, nasiona (np. dynia, słonecznik) i inne twarde rzeczy? Zwykle są odradzane dla maluchów, ale nie wiem, czy ze względu na skład czy na konsystencję? Bo jeśli chodzi o konsystencję, to myślałam o mieleniu ich na papkę, do posmarowania bułki lub jako dodatek smakowy do kaszki. A co do owoców suszonych - niestety w sprzedaży są dostępne głównie konserwowane (śliwki - kwas sorbowy, morele - dwutlenek siarki). Czy ze względu na te dodatki absolutni...
  • Witam Moje pytanie dotyczy jajecznicy.Czy mogę 14miesiecznej córce ,podać smażoną jajecznicę??W jaki inny jeszcze sposób mogę podawać córce jajka,kanapki odpadaja pozniewaz córka nie chce zjesc,do obiadku dodaje żółtko,ale nie zjada go całego.Dziekuję.Pozdrawiam
  • pomozcie doswiadczone mamy i Pani ekspert... syn ma skonczone 6 m- cy, moje pytania: 1/ czy moge juz do zupek dodawac oliwe lub maslo, w jakiej ilosci? 2/ czy jesli zupka jest juz z miesem badz jajkiem, to tez dodawac ten tluszcz? Dzieki i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się