potrawy

(33 wyniki)
  • Nie znosilam papryki pod zadna postacia.Od samego zapachu mdlosci dostawalam. Watrobka przechodzila bez problemu:-) "Płacz, jęk, stękanie, dłubanie widelcem w talerzu. Koszmar przedszkolaków, zmora stołówkowiczów - sam jej zapach przyprawiał nas o mdłości. Spośród wszystkich podrobów wątróbka wymieniana jest najczęściej jako znienawidzone danie. Dziś eksperci odradzają karmienie dzieci potrawami, których nie znoszą. Kiedyś maluchy obowiązkowo jadły zupy mleczne, ryby i podroby. Oto ...
  • Unoszący się po całym domu zapach i smak, jakiego już nie ma. Każdy z nas ma jakieś ukochane dania, z którymi kojarzy mu się dzieciństwo. Potrawy proste, niewyrafinowane, przygotowane ze zwykłych składników, ale naturalnych, pysznych i bez konserwantów. www.edziecko.pl/rodzice/56,79361,11071264,Najbardziej_ukochane_potrawy_naszego_dziecinstwa.html
  • Czasem prosząc w restauracji o lokalny przysmak, można się mocno zdziwić. Zapłodnione jaja, hamburger z mózgiem, ser pełen larw. Oto najbardziej obrzydliwe i ekstremalne potrawy i przysmaki świata. Uwaga! Tylko dla osób o mocnych żołądkach. podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10427428,Top_10__Najbardziej_ekstremalne_i_obrzydliwe_potrawy.html
  • Czołem:) Ile potraw wigilijnych pojawi sie na Waszych stołach? Przestrzegacie tradycyjnej liczby - dwunastu potraw? Jak juz wszystko będzie gotowe, policze i po wigilii napisze, czy u nas trafiliśmy w dwunastke...Tylko, hm..... czy na przkład papryczke marynowaną i grzybki, podawne oddzielnie, liczy sie za potrawę czy nie?:) I zobaczcie - dwansascie, liczba tajemnicza i .... popularna. Dwunastu Apostołów, dwanaście miesiecy czy chociazby z historii filmu - "Dwunastu gn...
  • Czołem:) Zastanawialiście sie kiedyś, skąd sie biora nazwy potraw? Dlaczego jak boeuf, to stroganoff? Albo kanapka - sandwich ? "Boeuf - Stroganoff Niezwykle popularne danie w lepszych restauracjach w czasach PRL. To potrawka z polędwicy wołowej z cebulą‚ białym winem i śmietaną. Powstało wiele jej wersji‚ a do tej najbardziej znanej u nas dodaje się pieczarki‚ musztardę i sok z cytryny. Ma nieprawidłowo pisaną nazwę Strogonow. Stroganoff to nazwisko star...
  • Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem Jak się robi fjuta? Trzeba ugotować cukrowe buraki pokrojone w kostkę, następnie włożyć je do szmacianego worka i dobrze odcisnąć w prasie. Wyciśnięty sok gotuje się aż do momentu, kiedy zmieni się w gęsty syrop Na wiele podobnych potraw i produktów w różnych częściach kraju mówi się inaczej. Na przykład ciasto drożdżowe nazywamy u nas kuch, a drożdżówki szneki. Na udka kurczaka mówi się czasami pałki. Mianem jarmużu określan...
  • Może coś razem wymyślimy?
  • Podróżując po świecie, czasem trzeba zjeść coś, czego się nie zna. Różne kultury mają swoje unikalne, niezwykłe potrawy. Czasami mogą się one wydawać bardzo dziwne, niektóre - wręcz obrzydliwe. Ale ciekawość (a może po prostu głód) jest silniejsza - czy to się naprawdę da zjeść? No to spróbujmy! pejzaze.onet.pl/67564,gr,1,27,0,najdziwniejsze_potrawy_swiata,galeria.html
  • Czołem:) Podniebne potrawy, czyli co można zjeść w powietrzu: "Pasy zapięte, personel pokładowy sprawdził drzwi. A ja już czekam niecierpliwie na samolotowe jedzenie. Nie dlatego, że jestem głodna. Po prostu bardzo je lubię. Nie ma znaczenia, że czasami jest to pasza dziwnej treści. W tym względzie nikt nie dorówna rosyjskiemu Aerofłotowi i dotychczas jeszcze podawanej „aeropticzce”, ćwiartce kurczaka niezmiennie surowego pod pachami. Ale linie oszczędzają dz...
  • Jakie spotkaliście i gdzie?
  • Jest niewątpliwie jedyną z nielicznych naszych narodowych potraw, które zyskały światową sławę. Żadna inna potrawa, nie oddaje naszego charakteru, tak jak bigos. Adam Mickiewicz oddał należytą cześć potrawie w „Panu Tadeuszu”, pisząc takie oto słowa: „…w kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno/ Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną…” www.nawidelcu.pl/vademecum-smakosza/rozne-przysmaki/bigos-%E2%80%93-potrawa-dla-ludzi-z-fantazja,1...
  • Czy poza rosołem, bigosem i schabowym jest coś jeszcze?
  • Dzisiaj poczas luźnej rozmowy stwierdziliśmy ze znajomymi, że tak naprawdę nie znamy staropolskich potraw, no jest bigos, kapusta z grochem i.... No właśnie - co jeszcze?
  • Frittata z cukinią i serem pleśniowym 2 jajka pół średniej cukinii sól czosnkowa, pieprz, tymianek 30 g sera lazur 50 mleka Cukinię umyć, osuszyć i pokroić plasterki. Wrzucić na teflonową patelnię, posypać solą czosnkową i pieprzem. Smażyć kilka min i zalać rozbełtanymi z mlekiem jajkami. Posypać tymiankiem i przykryć. Gdy masa jajeczna będzie prawie zcięta z wierzchu, poyspać pokruszonym serem i zakryć. Smażyć do rozpuszczenia sera.
  • Co będzie najmodniejsze w tym roku? - Konsumenci często zwracają uwagę nie tylko na smak potraw z grilla, ale również na ich kaloryczność. Pojawia się coraz więcej przepisów zarówno na proste, jak i na bardziej wykwintne dania, na przykład na bazie mięsa indyczego - twierdzi Piotr Kłopotowski, dyrektor marketingu produktów w Indykpolu. Według niego skończył się czas tłustych produktów. Potrawy muszą być łatwe w przyrządzeniu. finanse.wp.pl/kat,104124,title,Koszyk-grillmajstra-czyli-il...
  • jaka jest? u mnie barszcz czerwony z uszkami. Uszka robie tylko raz w roku i juz widze,ze rodzina nie moze sie doczekac:-) a ja moge jesc sledzia przez cale swieta:P
  • opowiedzcie cos o takich tradycjonalnych potrawach , ktore gotujecie sobie tam w polsce , fajnie powspominac bigos , albo rosol z kluskami robionymi w domu .
  • Wiekszosc angielskich potraw to oryginaly, jednak lazania z lososiem przebija chyba wszystko. Kto nie jadl nie ma czego zalowac - ogolnie mowiac - niezapomniany smak :P
  • Jak to ktoś kiedyś zauważył, wszystkie nasze rozmowy sprowadzają się do dwóch tematów, to teraz porozmawiajmy dla odprężenia o ulubionych potrawach wigilijnych i nie tylko. Czy macie taką potrawę, na którą czekacie cały rok?
  • Właśnie pałaszuję kisiel jabłkowy "gorący kubek". Lubię tego typu desery, zupy "z listka" też :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się