potrawy

(32 wyniki)
  • Mam taki plan: chciałabym podszykować jedzenie na święta tak, żeby zrobić je np. 2 tyg. wcześniej, zamrozić i zawieźć do rodziców na święta gotowe, żeby tam nie startować z gotowaniem od zera. Jakie potrawy można tak zrobić? Wymyśliłam, że tak się da z: rybą po grecku, uszkami, krokietami. Co jeszcze można zrobić tak, żeby to zamrozić i zawieźć? Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • W tym roku wigilia u mnie. Dziko się uparłam zrobić wszystkie 24 potrawy tylko co to jest? Ja znam kilkanaście. Do 24 daleko……….. Na razie nie pytam o przepisy, tylko o dania. Może to jakieś regionalne z całej Polski? Chciałbym się popisać, a nie ośmieszyć.
  • Mam do was prosbe zwiazana z Wigilia, chodzi o wasze popisowe dania. Wiem, ze jest wujek google i wszystkiego mozna dowiedziec sie z netu, ale jestem pewna, ze kazda z was ma swoje wyprobowane salatki/sledzie, kapuste czy pierogi, ktore przygotowuje i ktorymi zachwyca sie rodzina. Podzielcie sie prosze przepisami. W tym roku mam zrobic Wigilie na 18 osob i mimo, ze w kuchni radze sobie (poza ciastami, ktore nie bardzo mi wychodza), to bedzie to pierwsza Wigilia w moim domu. Do tej pory ...
  • Było już parę wątków, ale powtarza się w nich to samo: ryby, drób, warzywa, czasem owoce. A ja poszukuję nietypowych potraw, niebanalnych (nieoczywistych dla parowaru). Dziś robiłam buchty/pampuchy (o, takie: ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kluski_na_parze__buchty_,,5683980,9495.html ), wyszły pyszne. Czytałam np. przepis na żeberka - ale jakoś sobie nie wyobrażam, wydaje mi się, że będą jak z wody - nienajlepsze, ale może sie mylę, może ktoś robił? Mam parowar Tefal z tzw. "kubeczka...
  • kupiłam blender. jakie potrawy mozna przy pomocy tego urzadzenia zrobic? zupy krem-ale z czego? ostatnio jadłam pyszny krem selerowo-jabłkowy. co wy robicie i polecacie?
  • Macie jakieś fajne przepisy na dania, w których można wykorzystać parówki? Ja znam tylko jedną potrawę: kawałki parówek maczane w cieście naleśnikowym (troszkę gęstszym) i smażone w głębokim tłuszczu. Pyszne, niezdrowe i obrzydliwie kaloryczne :) Szukam przepisów na lżejsze dania.
  • Witajcie, 30 maja syn ma Komunię. Przyjęcie ze względów finansowych (i nie tylko) robimy w domu. Osób będzie około 20 plus 6 dzieci. Potrzebuję przepisów na sprawdzone potrawy "odświętne" ale tez takie, żebym nie musiała w garach stać już tydzień wcześniej. Co polecacie na takie przyjęcie komunijne. Dodam, ze częśc osób będzie z daleka - więc obiad w stylu grillowania czy też szwedzki stół w grę nie wchodzą. Musze dobrze nakarmic gości. Grillowanie może zostać na kolację - dla ty...
  • Nie mogę jeść pomidorów. Do czego jeszcze WDPD używa świeżej bazylii. Wyrosła mi taka dorodna i piękna,a nie mam na nią pomysłu.
  • Witam Kochane, dawno nie zaglądałam na forum...a tu proszę już pomysły na święta ! Super !UWIELBIAMY TEN CZAS ! Ja bardzo proszę o sprawdzone przepisy dań , które można zrobić wcześniej na Wieczerzę i święta. W tym roku wyprawiam Wigilie i I święto - dlatego b. proszę - podzielcie się z nami przepisami . Tak dużo pracy wymaga przygotowanie tych świąt a chciałabym przygotować coś nowego no i ....ułatwić sobie życie . U mnie na Wigilę przygotowuje się zupę rybną z karpia , karpia...
  • ...za dużej ilości pieprzu w potrawie? Ostatnio coś wyczucia nie mam i często muszę się rodzinie tłumaczyć :)
  • Witam, bardzo lubię ryby, ale staram się jeść je tylko poza domem, bo gotowanie, smażenie lub pieczenie w domu to przynajmniej dwa dni niemiłego(dla mnie ) zapachu. Czy da się temu zaradzić? Wiem np , że gotowanie kapusty z kawałkiem chleba razowego na wierzchu niweluje zapach.:)) Pozdrawiam
  • Kupiłam przyprawę kebab-gyros z Prymatu i chcę z nią zrobic kurczaka. Czy tej przyprawy sypie wię ciut-ciut, czy ile wlezie? lubimy aromatyczne dania ale nie chcę przedobrzyć. I druga zagadka- dałoby się zrobić taką mieszankę w domu? Bo ta torebkowa to różne tam glutaminiany, cukry itp. a ja bym wolała same zioła.
  • mięso?/oczywiście wszystko ugotowane i w lodowce/ nadają się do spożycia?, czy sprawdzacie to organoleptycznie?, czy przyjmujecie zasadę - co nie zostało zjedzone to do wyrzucenia? Ja mam z tym zawsze problem.
  • Macie? Polecacie? Dawno już widziałam je w katalogach, ale jakoś nigdy mnie nie zainteresowały. Kilka dni temu obejrzałam "panią gadżet" i zaczęłam się nad nim zastanawiać. Podobno zdrowe jedzenie z niego i smaczne ;)
  • Razem z meblami kupiłam całe agd, bo nie chciało mi się dopasowywać z innych firm. Ogólnie jestem zadowolona, z piekarnika również. Ale ma on jedną, dla mnie denerwującą, funkcję. Po skończeniu pieczenia samoistnie włącza się studzenie i nie można tego powstrzymać. Często chciałabym, aby jakaś potrawa po upieczeniu "doszła" jeszcze w cieple, a tu zonk - włącza się wentylator i studzi. Latem to mam wręcz wrażenie, że całą kuchnię studzi, bo nie może skończyć. W instrukcji obsługi nawet się ni...
  • Witajcie , jakie potrawy z ryżem przygotowujecie , mam na myśli sosy do ryżu . pozdrawiam
  • Muszę jeszcze raz ,bo zagapiłam się i wpisałam się na inny wątek.Proszę o kilka przepisów na proste i niebanalne potrawy wegetariańskie.Goszczę czasami u siebie wegetariankę i już wyczerpały mi się pomysły .Chodzi mi o coś bardziej "uroczystego".Z góry dziękuję bo ufam,że się nie zawiodę:)
  • Wybieramy się na urlop z rodzinką i postanowiłam, że w tym roku zamiast włóczyć sie po knajpach przygotuję obiady (chodzi o mięso) w słoiki. I teraz kwestia zagotowania np. weźmy takiego gulszu....Jak długo gotować słoiki (pasteryzować) ? Jaki termin do spożycia? Jedziemy do Włoch więc będzie gorrrąco... Oczywiście podróż autem:) Doradźcie cudowne kobiety:) Pozdrawiam.
  • Z jakich stron kulinarnych najczęściej korzystacie?
  • Witam wszystkie WDPD mam kłopot bo to moje tzn .nasze pierwsze święta na swojm i szczerze mówiąc mam treme do tej pory mieszkaliśmy z rodzicami i przygotowanie świąt spoczywało głównie na mamie my tylko pomagaliśmy, w tym roku udało nam się kupić mieszkanko i jesteśy sami. I niewiem za bardzo ile jedzonka i co kupić dla naszej cztero-osobowej rodzinki, model standardowy 2+2 czyli ja,mężuś i dwoje dzieci w wieku 5 i 7 lat, wszyscy mało wybredni wszystko jedzący. W wigilie idzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się