Forum Na emigracji Polki w Stanach
ZMIEŃ
      potrawy

potrawy

(14 wyniki)
    • Swiata swieta i po swietach a ja mam do Was pytanie zwiazne ze swietami. Ile powinno byc potraw na stole? U mnie w domu mowilo sie, ze albo 12 albo nieparzysta liczba, ale ostatnio spotkalsm sie z opinia ze 13 albo inna nieparzysta liczba. Jak to jest z ta polska tradycja?
    • Wiem ze jest wsrod nas pelno super kobiet ktore pieka chleb, ciasta, smaza konfitury..itp...no i wiec sobie tez tak pomyslalam ze moze zrobie jakies domowe ciasto bo moja domena co roku jest ryba po grecku i salatka jarzynowa (wiem..troche nudnawo) maz zajmuje sie bigosem i pieczeniami..co mu raczej dobrze wychodzi a tesciowa i mama wszystko inne.. Kupilam wczoraj pismo "Moje gotowanie" jest tam multum przepisow na rozne ciasta..wiec dzisiaj wieczorem bede glowkowac co jest naj...
    • La lubie ryby-halibut, turbot i szczupak. Ciasto- marchewkowe Rozne salaty. A co Wy lubicie?
    • Wiadomo jaka jest tradycyjna Wigilia Polska. A co sie wlasciwie je w pierwszy i drugi dzien Christmas polskiego? Czy Amerykanie jedza to samo na Christmas co na Thanksgiving? Jajka, wedliny i barszcz je sie na sniadanie w Wielkanosc, a co na obiad polski? Czy Amerykanie maja specjalnie dania na Wielkanoc, czy znowu powtarzaja to samo co na Christmas i Thanksgiving?
    • 1. Szczaw jedzony "prosto z łąki" 2. Nan jedzony w Kerali 3. Pierogi z osobiście nazbieranych jagód jedzone u babci 4.? . . . . . wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2033428.html
    • Witam serdecznie, czy mozesz mi napisac dokladnie( krok po kroku) przepis na pierogi? W Polsce duzo latwiej isc do sklepu i kupic, dlatego nigdy nie gotowalam, a moja rodzinka bardzo lubi maczne potrawy. Jak masz sprawdzone produkty to tez prosze napisz, i jeszcze moze przepis na kopyteczka? przeczytalam, ze robisz tez golabki, co kapustka zostaje w garnku i podsmazasz z cebulka..., jak mam zrobic te golabki? Napisz prosze w wolnej chwili, jak chcesz mozesz pisac na poczte. Z go...
    • Ciekawe jestem. Podobno niektorym Polakom tylko takie smakuje. Ja lubie potrawy roznych kuchni, a nie jedna kuchnie i nie wyobrazam sobie ograniczac sie tylko do jednej.
    • Chodzi mi o jakies polskie potrawy co by sie nadaly bo tych typowo amerykanskich to my nie mozemy jesc. Beda kurczaki (indyka nie lubimy), fasolka, ziemniaki ale co jeszcze? barszcz? jakas surowke? a na przystawke? klasyczna salatka? aha! przepis musi byc BARDZO prosty :o))) Dzieki
    • www.cbsnews.com/stories/2007/02/26/national/main2518849.shtml Dobrze by bylo gdyby w restauracjach podawali kalorycznosc dan...
    • Dziewczyny, potrzeba mi porady kulinarnej, jako ze kucharka ze mnie kiepska i w kuchni to sie najczesciej o garnki potykam :) Ale do rzeczy. Probuje przemycic do diety mojego meza troche wiecej warzyw w miejsce miesa. Ciezko idzie, bo w kuchni mojej tesciowej to im wiecej tluszczyku na miesku tym lepiej :) do tego fura ziemniakow i pare listkow samotnej salaty lub ogorki utopione w smietanie (czyli dla niewtajemniczonych - mizeria). Wiec mam pod gorke i do tego dwie lewe rece. P...
    • Czy robicie tradycyjne dania w nowoczesnej wersji? Czy macie 12 potraw? Czy macie jakies oryginalne dekoracje i jak wyglada Wasz stol w odswietnej szacie?
    • Dostepne w polskich sklepach w USA. Dla mnie rewelacyjne sa polskie marynowane grzybki. Tansze i w wiekszym wyborze, niz w amerykanskim sklepie. Zreszta, czy w ogole dostanie sie inne grzybki marynowane poza pieczarkami gdzie indziej, niz w polskim sklepie? Drugi kandydat to dzemy niskoslodzone firmy Lowicz. Kosztuja ponizej ok.$1.70 i maja wylacznie naturalne skladniki. Smakuja rewelacyjne (zwlaszcza dzem z aronii). Nie znalazlam zadnego zupelnie naturalnego niskoskodzonego dzemu ...
    • Jestem ciekawa Waszych opinii..czy jestescie za tym aby restauracje podawaly ile kalorii jest w potrawach czy wolicie po prostu sie zrelaksowac i zamawiac to na co akurat macie ochote..? Przyznaje ze to na mnie dziala..w weekend bylam w Borders - bralam kawe i chcialam juz wziasc ciastko - oatmeal raisin- co zawsze mi sie wydawalo ze ma mniej kalorii niz ciasto z czekolada a tu widze ze jedno ciastko ma 580 kalorii! Wiec ciastka nie wzielam i zaoszczedzilam sobie dodatkowego potu...
    • Swietne urzadzenie. Rano wklada sie do niego jedzenie i wieczorem jest obiad. Nigdy sie nie przypala. Jest tyle ksiazek z przepisami. Od jakiegos czasu sa mrozone posilki do slow cookera (firm Banquet i Marie Callender). Uzywacie slow cookera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się