Forum Turystyka Europa Francja
ZMIEŃ
      roku

roku

(42 wyniki)
    • Czy to prawda że do Luwru i Wersalu osoby poniżej 26 lat wchodzą za darmo, a do Panteonu i katedry Notre Dame dla tych osób bilety są bezpłatne? Pytam bo we wrześniu jadę do Paryża, a mam 19 lat więc chciałabym załapać się na jakieś zniżki. Aha, mam tylko zwykłą licealną legitymację (nie jestem jeszcze na studiach), no i oczywiście dowód, ale czy to wystarczy? Nie trzeba mieć karty Euro26 albo ISIC? Do których jeszcze muzeów są zniżki poniżej 26 roku życia? Z góry dziękuję za od...
    • Jedźemy tak jak rokn temu do St. Aygulf koło Frejuas z Eurocampu. Odpowiem na pytania o ten camping i okolice. W zeszłym roku jechaliśmy przez Czechy-Austrię-Wlochy-Francję. W tym roku chcemy zmienić trasę Polska-Niemcy-Szwajcaria-Francja. Nocleg w Annecy. Proszę o informacje czy w Szwajcarii można płacić np za paliwo w Euro. We Francji drogi niepłatne od Grenoble wybrać 75 czy 85, która ciekawsza i mniej trudna. W tym roku chcemy odwiedzić Canion du Verden. Czy drogi wzdłuż kan...
    • Witam, Czy ktoś może mi polecić dobrego okulistę w Lille bądź w najbliższej okolicy? Czy można umówić się na wizytę w slaonie z okularami, czy jest nie jest to raczej możliwe...? Jaka jest orientacyjna cena wizyty u okulisty we Francji?
    • Witam, Czy ktoś z Państwa orientuje się czy pracującemu legalnie we Francji studentowi przysługuje zwrot podatku? Zarobiłem netto 540 euro (wg umowy "odciągnięto" mi 140 euro), stawka brutto wynosiła 8,98 euro/h. Czy jest w Polsce jakaś firma zajmująca się pomocą w zwrocie podatku (o ile on jest w ogóle możliwy)? Z góry pięknie dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam,
    • Hej, Mam pytanie. Mieszkalem pół roku we Francji w "Recidence" i dalem im kaucje, ktora powinna byc zwrocona w 2 miesiace. Od pol roku jednak nie moge jej odzyskac mimo ciaglych telefonow (ogolnie oni zawsze maja jakis problem a to zly moj numer konta, a to meil inny, a to nowy menadzer) Mozecie mi poradzic co zrobic? dzieki
    • Planuje wypad w przyszłym roku z rodziną do Francji i Wielkiej Brytani. Przeglądając internet znalazłem taką oferte jak INTERRAIL. Czy na tym bilecie można jechac szybkimi pociągami TGV? albo czy bilet jest ważny z miejsca zamieszkania - bo widziałem takie pogłoski że nie obejmuje np. kraju zamieszkania np. polska. Czy jest to opłacalne w stosunku do zwykłych biletów. W sumie kożystać będziemy z kolei : opcja 1 : DOM - PARYŻ- ANGLIA lub opcja 2: Paryż - ANGLIA. Aha i czy można na...
    • Witam, Wyczytałam na innych stronach, że navigo decouverte 1-5 obejmuję dojazd z/do CDG, natomiast na tym forum czytałam, że nie. Proszę o potwierdzenie :) pozdrawiam :)
    • otóż mam kilka pytań odnośnie tej sieci - wątek się przewalał wielokrotnie, ale mam jeszcze kilka pytań - czy jest tam parking dla aut i czy jest płatny, w środku jest jakaś łazienka gdzie można wziąść prysznic - i jak to z rezerwacją - jadąc z Polski ciężko będzie wykalkulować o której się godzinie będzie - czy będzie z tym problem - ktoś coś pisał o jakiś kodach - skąd mam je brać - czy trzeba coś znać francuski aby się tam przespać - i jak jest liczone - za dobę za jeden pokój czy za...
    • czy maj to dobra pora na kilkudniowy wyjazd do Paryza dla kogos, kto jedzie tam pierwszy raz? Chcialbym zrobic mamie prezent i zabrac ja na wycieczke, ale chcialbym sie upewnic, czy to nie jest np. najbardziej deszczowy miesiac w roku?
    • Bonjour, prosze nie krzyczcie na mnie ze jestem leniwcem i ze nie wyszukalam odpowiedzi w archiwiach. Owszem, szukalam, szukalam, ale nie znalazlam, dlatego teraz zwracam sie do Was. Otoz zaplanowalismy na czerwiec przyszlago roku tygodniowy pobyt na Korsyce. Bardzo nam zalezy na hotelu sredniej wielkosci z widokiem na morze, z ogrodem i mozliwoscoa zywienia sie na zasadzie demi-pension.Po dlugich poszukiwaniach wybor padl na hotal La Caravelle w Calvi. I teraz pytania: czy Calvi to lad...
    • Czy ktoś orientuje się w powyższych..? Zakładam korzystanie jak najpełniejsze z karty 'Paris Visite', ale podbramkowe sytuacje czasem się zdarzają ;) Szczególnie interesują mnie stawki nocne (metro ma przerwę od 1 do 5, prawda?)
    • domyślam sie ze miłe ciepełko, ale czy deszcz nie pada? konkretnie druga połowa czerwca?
    • Jakie macie plany na 2005 r. ? Co zamierzacie zwiedzic ?
    • Kochani, jestem w Paryżu od niecałego miesiąca i zastanawiam się ile mniej więcej będzie mnie kosztował rachunek za prąd. Mieszkam sama w studio w Courbevoie. Chodzi mi o orientacyjne ceny bo wiadomo, że każdy zużywa różne ilości prądu. Chcę mieć ogólne rozeznanie, napiszcie proszę czy mieszkacie sami, jak duże macie mieszkanie itp. Będę bardzo wdzięczna.
    • czy ktos ma sprawdzone jakies campingi nad atlantykiem? Slyszalam ze latem tam czesto pada czy to prawda? Wybieram sie w okolice St.Jean de-Monts z dziecmi czy to dobry pomysl?Ktos tam byl? Dzieki za kazda informacje o tym regionie
    • Świąt białych, pachnących choinką, skrzypiących śniegiem pod butami, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Świąt beztroskich i radosnych, pełnych niespodziewanych prezentów. Świąt dajacych radość i odpoczynek oraz nadzieję na nadchodzacy Nowy 2006 Rok, żeby był jeszcze lepsze niż ten, który mija i obfitował w piękne podróże.
    • Witam, czy ktoś był na kempingu Le Serignan Plage z Eurocampu, interesują mnie wszystkie szczegóły, pierwszy raz jedziemy do Francji, będę wdzięczna za info, pozdrawiam.
    • Hej, czy ktoś ze znawców tego kraju chciałby się podzielić wiedzą jak mieszkańcy Francji radzą sobie z upałami? Chyba skoro mają je na co dzień dorobili się skutecznych sposobów walki z gorącem? Wrzucajcie Wasze obserwacje, jakie tam mają zwyczaje, ożywcze napoje, wszelkie sposoby na ochłodę. Najciekawsze przykłady z rozmaitych krajów chcemy opublikować na stronie Z góry dzięki za pomoc Piotr
    • Witam! Wybieramy się w połowie czerwca w 3 osoby (w tym 3 letnie dziecko) na Lazurowe Wybrzeże. Jedziemy samochodem i nie mamy zarezerwowanego noclegu. Co polecacie? Gdzie najlepiej z dzieckiem zamieszkać?
    • Zastanawiam się nad tą formą pomieszkania w Paryżu kilka dni. Ktoś ma jakieś (dobre lub złe) doświadczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się