roku

(34 wyniki)
  • witam jak co roku jedziemy samochodem z Londynu jest ktos jeszcze kto jedzie 3 lipca ?
  • czy ktos sie orientuje dokladnie jak to faktycznie jest? czy musi uplynac rok od zawarcia zwiazku malzenskiego aby moj malzonek staral sie o wize do uk??? z gory dziekuje za odpowiedzi...
  • Grudzień - czas planów i zamiarów:) Jakie są Wasze postanowienia na Rok 2009? Co chciałybyście zrobić i czego dokonać? A Wasze marzenia na odleglejszą przyszłość? O czym marzą Wasi faceci? :)
  • Wiele dziewczyn będących w związkach z Albańczykami jest skazanych na długą rozłąkę. Najlepszy jest przykład Nertili, ale co raz pojawiaja się posty: "On tam, ja tutaj". W przypadku Albańczyków problem jest tym większy, że nie mogą oni w większości swobodnie podróżować, osiedlać się gdzie chcą. Przebywaja za granicą często nielegalnie, wszędzie potrzebują wizy, również na przyjazd do PL. Albania jest też, mimo wszystko, krajem, w którym mało cudzoziemek decyduje się osiedlić na ...
  • dla tych co nie ogladali wklejam link www.youtube.com/watch?v=hjwCRi6kkP4 osobiscie uwazam ze piosenka i choreografia bardzo interesujaca. A Wam jak sie podobalo ??? Ps. moim ulubiencem jest Norway: Alexander Rybak - Fairytale.
  • Zainspirowana tym, co Nertila napisała o tragedii w Cieśninie Otranto, i smutną konkluzją, że przytłoczeni codziennością, nie mamy czasu na zgłębianie niedawnej historii kraju,że umyka nam coś bardzo ważnego,bo ludzie, ktorzy w niej uczestniczyli, powoli odchodzą, postanowiłam opowiedzieć o jeszcze jednym albańskim losie - do refleksji i zadumy WYSOKIE Obcasy Saga rodziny Lubonjów, albańskich intelektualistów Dorota Horodyska 2002-03-22, Lubonjowie są rodziną albańskich intel...
  • Zwracam sie do dziewczyn,ktore sa za granica a ich kochani Albanczycy przebywaja poza krajem nielegalnie.Bo ja wlasnie mam taki problem.Mam chlopaka Albanczyka jestem z nim juz ponad rok,ale dosc niedawno powiedzial mi ze nie ma papierow na pobyt w Angli.Wybaczylam juz mu to klamstwo,ale teraz jestem w rozterce,bo jezeli juz wezniemy slub to nie chce mieczkac w Polsce, ani nie chce zostac w Albani.Jedyne takie neutralne miejsce dle mnie i dla niego to jest Anglia,ale z tego co s...
  • witam wszystkich serdecznie. [b]SWIETA[/b] coraz blizej a ja nie wiem jak przygotowac [b]NASZA WSPOLNA KOLACJE WIGILIJNA[/b].. (poraz pierwszy we trojke :-) ) moze napiszecie jak to jest u Was w domach. przygotowujecie wszytsko w tradycji polskiej, czy sa jakies akcenty albanskie? jak Wasi partnerzy 'przezywaja' ten okres? czekam na propozycje :-)
  • czesc moi drodzy.w momentach takich jak ten-wigilja,zaluje,ze zwiazalam sie z albanczykiem.siedzi na dole z kolegami i pija,graja a ja sama na gorze,placze sobie.moj maz NIE ROZUMIE co to dla mnie oznacza i mysli,ze jestem nienormalna i ze zawsze cos mi odpierd.. nie moge zadzwonic do rodziny,bo juz dzwonilam i jak to zrobie jeszczev raz to beda sie martwic(mieszkam w londynie) moje dziecko biega z gory na dol,nie wie co to swieta(na razie za male ale wiem ze nie bedzie mialo ws...
  • mój mąż ma kartę pobytu czasowego w Polsce, czy orientujecie sie jak jest szansa otrzymania wizy do UK ?
  • Witam:) Wybieramy się w tym roku z mężem i dziećmi (9lat i 1,5roku) na wakajce do Albanii. Czy był może ktoś w tym kraju z małym dzieckiem? Będe wdzieczna za wszystkie rady:)
  • Może taki torszke inny wątek dla odmiany. Czy wiecie jak u nich jest z inicjacja seksualna?? Jak jak od mojego kolegi usłyszałam,że on pierwszy raz zaczął współżyc z dziewczna w wieku 13lat(on), wiec nie wiem ile ona mogła miec, pewno też cos koło tego to zdziwko było że ho Ja w tym wieku to jeszcze w gumę skakałam hehe. Wiem, że teraz szybciej dorastaja te dzieciaki, no ale be przesady. Potem te biedne albańskie kobitki wychodza za mąż w wieku 18lat a od 15 roku życia mają juz ...
  • Czesc Kobitki! Wrocilam juz jakis czas temu ale kompletnie nie mialam czasu(problemy w pracy).Nawet nie wiedzialam, ze bede tak zajeta.Prawie codziennie mialam gosci odwiedzajacych i pytajacych co i jak...pokaz zdjecia itp.Ale moglabym o tym mowic godzinami :))!! W Albanii jest wspaniale(nie drogi).Pogoda byla super.Jak swiecilo slonce to bylo tak cieplo ze przed domem na kawce siedzialam w krotkim rekawku(w sloncu-cieplo tak jak u nas pod koniec marca).Uwielbiam ten rytulal chodzenia na ka...
  • Ponad 200 wystawców z całego świata. Cała masa atrakcji: konkursy, seminaria, najlepsze oferty wyjazdów polskich i zagranicznych. Dowiedz się jak zostać podróżnikiem od samego Wojciecha Cejrowskiego. Rozwiąż zagadkę śmierci wrocławskiego naukowca w kryminalnej grze terenowej. Udowodni, że masz Najbardziej Zrelaksowany Umysł Dolnego Śląska w Mistrzostwach MINDBALL i zobacz jak Bogusław Ogrodnik zdobywał Mount Everest i nurkował na Półwyspie Synaj. Do zobaczenia w sobotę 7lute...
  • Najpierw w orginale z portalu albańskiego: Presidenti Topi merr në Itali, çmimin “Kavalier i Paqes” Presidentit të Republikës, Bamir Topi iu dha sot në Milano titulli prestigjioz ndërkombëtar Kavalier i Paqes (Cavalliere della Pace) Romë-Presidentit të Republikës, Bamir Topi iu dha sot në Milano titulli prestigjioz ndërkombëtar Kavalier i Paqes (Cavalliere della Pace).Titull ky i akorduar nga Qendra Ndërkombëtare për Paqen mes Popujve e Assisit, një organizatë hu...
  • Zapraszam wszystkich, którzy będą mieli blisko i ochotę na nasze pokazy slajdów i relacje po tegorocznej wyprawie "TRANSALBANIA 4x4". 17go listopada w Krośnie o godz.18tej Piwnica PodCieniami, Rynek 5 - pokażemy plon naszych kilkuletnich wojaży po Albanii pt. "Transalbania-nie taki diabeł straszny". img217.imageshack.us/img217/5426/plakatinternetqn4.jpg 8go grudnia w Krakowie o godz.19tej w Klubie Podróżników, Szewska 9 odbędzie się wernisaż powyprawowej wystawy fotograficznej oraz mult...
  • Trochę mi to czasu zajęło ale odszukałam parę postaci, które warte są wspomnienia. To Albańczycy, z pochodzenia lub z miejsca urodzenia, także Kosowarzy. Postacie historyczne, ale i współcześni sportowcy, aktorzy, są nawet laureaci nagrody Nobla,artyści, pisarze i ..papież:) Kiedy zastanawiamy się nad słynnym Albańczykiem to pierwszym skojarzeniem jest najczęściej Matka Teresa, ale chcę tu pokazać że na tej postaci nie kończy się lista Albańczyków którzy zaistnieli w jakis spo...
  • Dziewczyny pilnie potrzebuje pomocy. Mam chlopaka z Kosowa niestety nie posiada on wizy ( po wygasnieciu waznosci nie wyjecha z UK ) Dokladnie rok temu zglosil sie o pomoc do prawika ktory naobiecywal mu gruszek na wierzbie. Z HO dosta tylko jeden list prawnik nie wyslal jego paszportu do Ho aczkolwiek moj chlopak ma pozwolenie na prace ( tzn ma NI konto w banku itd ) Prawnik caly czas wodzi go za nos wmawiajac iz HO jest bardzo zajete dlatego rozpatrywanie jego sprawy trwa juz rok zami...
  • Po powrocie winna jestem zdać tu relację z pobytu,Uwaga jadę: 1.Lotnisko w Tiranie: UWAGA! przy wyjściu po sprawdzeniu paszportu czeka jeszcze pani w kolejnej budce która pobiera opłatę 10euro od wszystkich turystów, ale Polacy i Czesi stanowią wyjątek i nic nie płacimy. Magiczny zwrot ułatwiający negocjacje w sprawie opłaty gdyby pani z okienka była jednak za opłatą i chciała od nas jakiekolwiek pieniążki to : Polonija-hyrje pa takse. UWAGA 2 ! Bagaż niekoniecznie pojawia się tam...
  • czasc dziewczyny mam takie małe zapytanie a właściwie to ogromny stres przy okazji. Mój mąż ma wize do 20 lutego chcemy załatwić karte tymczasowego pobytu byłam w urzedzie do spraw cudzoziemców i dali mi cała ogromną liste dokumentów które musimy dostarczyc i ...przeraziłam się poniewaz on jeszcze nie pracuje(dopier przyjechał) ja i owszem ale na beznadziejnej umowie na najniższa krajową bo tak taniej dla mojego pracodawcy moja mama jest na rencie i mieszkamy u niej a tam w tych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się