Forum Turystyka Europa Rumunia
ZMIEŃ
      roku

roku

(36 wyników)
    • Wszystkim sympatykom Rumunii zyczenia spokojnych, nastrojowych świat, a w Nowym Roku pieknych wypraw do krainy Karpat. a dla wprowadzenia w nastroj: Kolęda jelenia: Colindul Cerbului - piekna zimowa piesn www.youtube.com/watch?v=8km4BaoE0QY
    • -Ruse(potem Bułgaria) i z powrotem przez Pitesti Był to mój drugi pobyt w Rumunii, na gorąco kilka spostrzeżeń: - wjazd przez Oradeę, można się zrazić pierwszymi kilometrami za granicą węgierską, brudno, pył, kurz, w mieście agresywnie żebrzą na skrzyżowaniach (na 4 przejazdy przez to miasto spotkało mnie to w 3 przypadkach, gdzie indziej tego nie widziałem), - droga Oradea-Deva ok. 200 km w większości przez góry, średnia prędkość 50 km/h, pierwszy postój na łące, okazała się pas...
    • Witam, Jeżdżę po fiestach w Europie i nie tylko. Nie byłem jeszcze nigdy w Rumunii. W 2010r chcę wybrac się w sierpniu. Znacie jakieś ciekawe fiety w Rumunii? Folklorystyczne, gastronomiczne, okazjonalne , miejskie , wiejskie i czasami tematyczne?
    • Czy ktoś wie coś o tradycjach kolędowania na Bukowinie i Maramuresz? Podobno kolędnicy chodzą w misternie przyszykowanych maskach i psocą po domach. Będę wdzięczny za informacje.
    • Ponieważ jeszcze nie podróżowałem po Rumunii samochodem a w tym roku chyba będe mam parę pytań o długośc orientacyjną podrózy: 1 ile mniej więcej czasu powinno zając dojechanie z Warszawy (ew. Krakowa) do Sybina? Czy da się w jeden dzien? 2 Jak długo trwa jazda szosą transagaraską z Sybina do Poinari i do Curtea de Arges? Czy tą szosą można jechac normalnym samochodem osobowym czy trzeba jakąś terenówą lub czołgiem ewentualnie? 3Ile się orientacyjnie jedzie z Sybina do Hunedoary i...
    • Witam, Mam pytanko, jaka jest obecnie najlepsza (pokrycie) mapa Rumuni do nawigacji?
    • Fie ca Sfintele Sărbători de Crăciun si Anul Nou 2008!:)
    • Czesc, 1. macie jakies doswiadczenia z przejsc granicznych pomiedzy Moldawia i Rumunia? 2. czy istnieje jakis rozasadny system znizek na pociagi i / lub autobusy wewnatrz kraju. Planujemy podroz grupa 8-9 osobowa, czesc ma ponad 26 lat, i chcemy przemieszac sie co 2-3 dni pomiedzy kolejnymi punktami. probowalismy pytac sie emailem rumunskich linii kolejowych, ale nie odpowiedzi na zaden list. z gory dzieki.
    • Czy ktoś był
    • W maju zeszłego roku sporo pisaliście o konkursie recytatorskim dla dzieci w Suczawie. (zwłaszcza lektura o dogrywce w Kaczycy była fasycnująca...) A tak poważnie: czy w tym roku nie było następnej edycji konkursu? A może kroi się na 2008? Będę wdzięczny za informacje...
    • Planuję w tym roku wybrać się ze znajomymi /razem 4 osoby/ do Rumunii. Planujemy pobyt w trzech lub czterech miejscach, w każdym 3 lub 4 dni; mam na myśli miejsca, miasta, które byłyby dobrymi bazami wypadowymi do wycieczek w okolice. Pierwszym będzie z pewnością Suceava /tak chcemy jechać autokarem z Przemyśla/ A co dalej? Interesuje mnie cała Rumunia. Może macie jakieś propozycje ? Byłym w Rumunii już rok temu, lecz wtedy z wycieczką zorganizowaną. Nie przeszkadza mi to, że by...
    • czystosc(27)

Bylam pare tygodni w Bukareszcie (misja sluzbowa). Takiego brudu jak w Rumunii, w Bukareszcie nie widzialam nigdzie.. Smutne to, bo pelno jest pieknych zakatkow w tym kraju. Na srodku ulicy w Bukareszcie widzialam tabuny obdartych dzieci, kobiete zalatwiajaca swoje potrzeby fizjologiczne. To mna wstrzasnelo. To dzialo sie w roku 1999. Czy od tego czasu centrum Bukaresztu wolne juz jest od tego typu obrazkow? Pozdrawiam
    • Nasze forum odwiedza wiele osób, które bywały w Rumunii w latach 70' i 80'. Najczęściej Rumunia była krajem tranzytowym dla tych, którzy jechali się opalać na złotych piaskach w Złotych Piaskach, ale wielu wybierało właśnie Rumunię jako miejsce wczasowania się. Niektórzy uprawiali tam mały handelek, by podreperować domowy budżet. Albo łączyli przyjemne z pożytecznym, wszak wycieczka z Orbisem czy Juwenturem to doskonała okazja do sprzedania paru Biseptoli i kartonów Kentów ;) Na pewno ...
    • kolejny raz pojawia się wątek; czy Rumunia jest bezpieczna. A może trzeba spojrzeć na to z innej, blizszej wędrowcom strony - czy jest to kraj ludzi przyjaznych przybyszom. Ten post jest wynikiem obserwacji z wielu wyjazdów w ten świat: i tych dawnych, i tego ostatniego. Przez prawie cały sierpien włóczylismy się od Maramuresz, przez Bukowinę, góry Macin i Istrię (miejsce magiczne) po Siedmiogród. (Przy okazji podziekowania dla ludzi z forum za informacje o Meledit i błotnych wul...
    • ...oraz szampanskiej zabawy sylwestrowej, no i oczywiscie wielu podrozy do Rumunii i nie tylko! :-))
    • Witam. Wyjeżdżam na kilka dni na Węgry i chciałbym pojechać do Oradei . Co warto tam zobaczyć i ew. kupić ? Czy jest w ogóle sens pojechać na 1-2 dni? Pozdrawiam Bartek
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2985355.html To jak, bedzie opoznienie? Co sadzisz, Rudziel?
    • czesc,na poczatku pazdziernika wybieramy sie do zachodniej Rumunii.Czy macie jakies wiesci o skutkach powodzi w okolicach Oradea, Cluj? Wchodzi w rachube spanie w namiocie, wiec ... I druga sprawa. Pierwszy raz jedziemy swoim samochodem. Czy sa z tym zwiazane jakies formalnosci? np. winietki? DZIEKI mac
    • Jestem załamana, pomóżcie chociaż dobra rada..Poznałam swojego chłopaka Rumuna w Grecji, ja wtedy studiowałam w Polsce, on u siebie ..teraz w tym roku on skończył studia, ja rok wcześniej..i nagle trzeba coś postanowić..albo on do Polski, albo ja tam do niego..albo trzeci kraj..ale co Rumun może robić w Polsce??czy ot tak znajdzie prace??no a co ja mogę robić w Rumunii również bez znajomości jego języka?pozostaje kraj trzeci..jeździliśmy do Grecji, ale to była praca sezonowa i to dobr...
    • Proszę o podanie aktualnych informacji o stanie dróg w północnej Rumunii. Satu Mare-Baia Mare-Sacel-Bistrita-Vatra Dornei-bicaz-Targu neamt-Paltinoasa- Borsa- Viseu Sus- Sigiet M-Satu Mare, chcę poprostu dobrze zaplanować czasowo podróż. Interesuje mnie jeszcze odcinek Sovata-Reghin-Bistrita oraz Praid- Gheorgheni, rok temu czytałam ,że był tam remont i było fatalnie.Dziękuję za ewentualnie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się