roku

(28 wyników)
  • Ciekawe co o tym myslicie? Spotkalam sie z opinia ze to w Szwecji wiecej sie zmienilo, chociaz w Polsce upadek systemu wydawalby sie wiekszym historycznym odwroceniem.
  • Ukazala sie informacja, ze w tym roku samoloty Norwegian zaczely latac na Wyspy Kanaryjskie, a od przyszlego lata beda obslugiwac lotniska w krajach srodziemnomorskich. Nie chodzi o [i]tanie latanie [/i], tylko o to ze samoloty te beda obslugiwac szwedzkie [b]Fritidsresor [/b]. Przeleciec z Oslo do Warszawy mozna nawet na stojaco (oczywiscie zartuje!), ale na Wyspy Kanaryjsie leci sie 5,5 godzin wiec konieczne sa duzo lepsze warunki. Pod artykulem na ten temat wpisalo sie kilka osob, z k...
  • Dniem swiatecznym jest dopiero od kilku lat, pewnie gdzies od poczatku roku dwutysiecznego ... Wtedy skasowano drugi, poniedzialkowy dzien Zielonych Swiatek, a dniem wolnym od pracy zrobiono 6 czerwca. Przedtem byl to zwykly dzien roboczy, a uroczystosci odbywaly sie po poludniu. www.sydsvenskan.se/malmo/article893789/Har-firar-du-nationaldagen.html
  • Dunka o szwedzkich korzeniach typowana jest na drugie miejsce. Robin Stjernberg na 10-te Dzis dowiemy sie jak będzie ... www.expressen.se/tv/noje/emmelie-de-forest-hyllar-sin-pappa/
  • Byłem w tym roku w Norwegii! Rewelacyjny kraj, za rok jadę znowu!
  • Witam, powolutenku zaczynam zastanawiac sie nad wyjazdem samochodem do Szwecji i Norwegii w przyszlym roku. Bedziemy jechac z synkiem, ktory bedzie mial ok. rok. W Norwegii chcemy jechac na zachod, zobaczyc fiordy. W ktorym miesiacu lepiej jechac? W maju czy w czerwcu? Widzialam w tabelach, ze teoretycznie mniej deszczu jest w maju, ale zimniej.... Jak najekonomiczniej spac? Z powodu wyjazdu z takim maluchem namiot odpada.... sa tam jakies sensowne cenowo kwatery prywatne? Czy...
  • Juz 27 wrzesnia (niedziela) trzeba bedzie placic wiecej za przejazd z Malmö do Kopenhagi. Jest to 7 % podwyzki spowodowanej niskim kursem szwedzkiej korony wobec euro. Wg informacji w prasie ceny sa regulowane co roku, i zawsze podstawa jest waluta euro. Ostatnio kurs SEK nieco sie podniosl, co zostalo wliczone w nowa cene. Gdyby wartosc korony podniosla sie jeszcze bardziej, to cena biletu bedzie obizona.
  • Jak już zauważyłem upoważnia ona do zniżek na campingach. Mam pytanie, czy każdy z podróżnych ma mieć taką kartę, czy wystarczy, że będzie miał ją jeden z podróżnych (z 4 osób)-płatnik.?
  • Wybieramy się na wakacje do Szwecji,trochę na południe od Sztokholmu.Problem w tym,że upatrzony domek jest wolny dopiero od 11.08.Czy ktoś może wie,czy nie jest tam już wtedy za zimno,czy da sie np.jeszcze wykąpać w jeziorze? (jedziemy z dziećmi). eleanorrigby
  • Na początku listopada planujemy urlop i chcemy spędzić go zwiedzając Norwegię samochodem (południe i wybrzeżem do Alesund). Będę wtedy w 7 miesiącu ciąży. Mam w związku z tym kilka pytań: Jakiej pogody możemy oczekiwać powiedzmy w I połowie listopada? Czy w ogóle warto o tej porze roku tam jechać? Czy będą mgły, czy cokolwiek będzie widać? Czy tam jest już wtedy zima? Czy samochód ubrać w zimowe opony? Czy wcześniej bukować noclegi czy raczej nie będzie turystycznego tłoku? Którędy jest...
  • Norwegowie podobno (co dziwne w skandynawii nieuznającej firanek i zasłon)szczelnie zasłaniają okna i kładą się spać o ustalonej porze, ale jak przybywający z Południa Polacy znoszą polarny dzień, gdy słońce nie zachodzi? O której ścina z nóg sen? Czy narasta agresja? wybuch złości? Czy nalży liczyć się z nerwowością wszystkich wokół? Jaka jest w czerwcu, lipcu temperatura morza na brzegach morza Norweskiego.portal visitnorway nie podaje temperatur powyżej wybrzeza Skagerraku(21-22st.C)...
  • Chcialabym przywiesc z polski "grubsze" rzeczy z wyprawki dla dziecka (wozek, fotelik sam. itp.... kto zna ceny w tutejszych baby-butikk nie bedzie pytal dlaczego) przez firme kurierska no i mam pytanie : Czy oni mi to ocla na granicy??????? Z zaznaczeniem ze w srodku paczki/ek nie bedzie zadnych rachunkow i firmowych opakowan tych rzeczy. No i w razie oclenia teraz i czy cos by mi to dalo gdybym poczekala do maja az Polska wejdzie do uni (Norge w uni nie jest wiec pewnie to nic...
  • W lipcu wybieram się na krótką wycieczkę na północ Europy. Czy to prawda,że deszcz pada tam często? Zaplanowałem trasę przez Litwę, Finlandię i dalej na na północ a z powrotem przez Lofoty, Szwecję do domu. Jakie mam szanse na ładną pogodę? MRL
  • Znajomi namawiają mnie na wyjazd do Norwegii - chcą dotrzeć na Lofoty. Chcą maksymalnie obniżyć koszty i planują noclegi wyłącznie w namiotach na dziko. Mam dużę wątpliwości, czy II połowa września to dobry pomysł na taką eskapadę. Jak to widzicie? Czy pogoda w tym okresie przypomina nasz listopad czy może jest trochę lepiej?
  • www.sodralanken.nu/ Cos do poczytania i do poogladania (filmik po prawej stronie).Pozdrawiam.
  • Przyjmijmy ze student czy bezrobotny z Polski zatrudnia sie tu legalnie na 3 miesiace, w niepelnym wymiarze godzin. Zarobi 10 000 na miesiac brutto. Wiem jak jest z podatkiem zamieszkalego w Szwecji przez czesc roku: musi DEKLAROWAC zarobek powyzej 100 kr (to wzielam ze starej broszury "Dags att deklarera", teraz na pewno cos sie zmienilo). A jak z robotnikami sezonowymi, ktorzy nie mieszkaja w Szwecji? Na pewno moge o tym przeczytac na stronce Skatteverket, ale moz...
  • Zaliczyliscie juz jakies w tym roku? Jakie swiateczne dania Wam najbardziej pasuja, a jakich nie mozecie strawic ? ja tam nie lubie pinekjøtt .... pozdrowionka
  • Czy do Szwecji mogę pojechać na nowy dowód osobisty czy muszę mieć paszport?
  • witajcie.może Ktos odwiedzajacych forum zna Szweda o imieniu Pe (tak sie wymawia), ktory stuiduje na 3 roku akademii medycznej w Gdansku? charakterystyczna cecha - jest bardzo wysoki:) pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc w odnalezieniu:)
  • jestem ciekaw jaki bedzie obowiazywal podatek za dochod jesli bede procowal w dani przez kilka miesiecy jako student,bo akurat sie tutakj znajduje.czy ktos z obecnych zna szczegoly na ten temat lub posiada pomocne linki bylbym bardzo wdzieczny,mam nadzieje ze tax jest nizszy niz ich codzienne 45% lub przysluguje nam jakis zwrot podatku..? wg unikania podswojnego opodatkowania thx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się