Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      seriale

seriale

(20 wyników)
    • Myślę że w polskich serialach w dużo większym stopniu wciska się widzom stereoytypy płci w najbardziej tradycyjnej ich formie.konserwatyzm obyczajowy w nich propagowany przekracza znacznie to co mozemy obejrzeć w serialach zagranicznych,szczególnie amerykańskich.Tam twórcy takich produkcji nie boja się podejmować nawet kontrowersyjnych tematów,jest także w nich miejsce na osoby żyjace inaczej niż twz.mainstream.A w polskich serialach daleko posunięta uniformizacja postaci,ich szablonowość tow...
    • Może ja już jestem przewrażliwiona, ale wydaje mi się, że w serialach pokazuje się celowo bohaterki, które mimo przeciwności rodzą. Oczywiście potem następuje nagroda, jakiś happy end, żeby wyszło na to, jak to wspaniale, że nie usunęły ciąży. Nie oglądam masowo seriali, ale kątem oka widzę np. "Majkę" na TVN, "M jak miłość" i inne. W "Majce" bohaterka została omyłkowo zapłodniona nasieniem nie znanego jej faceta i oczywiście ani przez chwilę nie rozważa aborcji (to tak jakby była zgwał...
    • na czym polega??Bo mam wrazenie ze otaczaja nas sami pasjonaci ww.Ciagle ktos mnie pyta a ogladałas ostatni odcinek m jak miłosc,a plebanie,a Magde jakas tam???
    • Wczoraj obejrzałam (przypadkiem!!!) fragment serialu Plebania i się zszokowałam. Jakaś zmarnowana kobieta przychodzi do księdza z pośbą o interwencję - mąż pije, bije ją i dzieci itp. itd. Nie zacytuję dokładnie ale rozmowa była mniej więcej taka: Ksiądz nieśmiało - Była pani na policji? Ona, wznosząc oczu ku niebu - Jakże to? Przecież to ojciec moich dzieci! Ksiądz, ze zrozumieniem - No tak... Ale co ja mogę zrobić? Niech się przyjdzie wyspowiadać, wtedy będę mógł jakoś na niego ...
    • www.edziecko.pl/rodzice/1,79354,14129301,Ojciec_w_kreskowkach_i_serialach___ofiara_stereotypow_.html?order=najnowsze&pId=22729193&send-a=1&v=1&obxx=14129301#opinions CO z tymi ludźmi? <pyta z autentyczną troską i przestrachem>
    • Był tu kiedyś wątek o dressowaniu dziewczynek, okazalo się, że dziewczynki bywają czasem dressowane, ale nie zawsze, za to chłopcy są stale zmuszani do noszenia tradycyjnie damskiego stroju, jakim są spodnie, "bo tak się przyjęło i nikt nie protestuje" z poważną szkodą dla naszego zdrowia i wygody. Później pojawił się wątek o klockach dla chłopców i zwierzaczkach dla dziewczynek. I znowu koazało się, ze właściwie dziewczynka bawiąca się klockami, to nic złego, bo zgodnie z obowiązującym st...
    • Blondynka(24)

TVP szykuje nam kolejne arcydzielo. Tym razem : [i]13-odcinkowa "Blondynka" jest wiejska, a raczej małomiasteczkowa, choć motyw "przebudzenia" na prowincji przysłaniać ma inny - feministyczny. Nowy serial TVP1 jest bowiem dziełem o kobietach i dla kobiet (emitowany będzie w niedziele o godzinie 20.20, czyli w paśmie "Domu nad rozlewiskiem), i próbuje chyba walczyć ze stereotypem głupiej blondynki. Niestety. Serial, który ma być profeministyczny tylko wzmacnia stereotypy płci!...
    • Na początku - bardzo lubię ten serial. Jest odstresowujący, prosty, można popatrzeć jak na kolorowe kartki komiksu. Zastanawiam się tylko kto wpadł na pomysł takiego scenariusza. Kobieta porzucona przez męża układa sobie po kilku latach życie i nagle jaśnie pan wraca i chce znowu z nią mieszkać. W miare rozwijania akcji widz dowiaduje się, że ten niby mąż przez czas rozstania nie interesował się w ogóle żoną [niby norma], ale co ważniejsze - nie interesował się w ogóle synem. Sce...
    • Serialowa Frania po porzuceniu przez narzeczonego nie wie ci ze sobą zrobić i przypadkiem znajduje prace jako niania w domu bogatego producenta telewizyjnego. Jest sympatyczna , ekspresywna i ciągle strzela jakieś gafy - jest zabawnie. Misja życiowa niani Frani to wyjścia za mąż i kilka sezonów pręży się wokół swego pracodawcy w nadziei , że ten uraczy ja życzliwym spojrzeniem. W końcu udaje jej się zostać żona, co traktuje jak gwiazdkę z nieba, ale ciągle sie niepokoi, ze mąż się z nią...
    • Taka obserwacja... Oglądałem ostatnio trochę amerykańskich sitcomów na Comedy Central. M.in. trzy o perypetiach w życiu rodzinno-małżeńskim: "King of Queens" (pol. "Diabli nadali"), "According to Jim" (pol. "Świat wg Jima", bodajże...) i "Everybody Loves Raymond" (pol. "Wszyscy kochają Raymonda" - nota bene, jeden z mniej śmiesznych sitcomów, jakie znam...). Co zwróciło moją uwagę, to to, że w każdym z tych seriali centralną postacią jest mąż, który... no, nie jest wzorem do naśladow...
    • Otwarte Forum Dyskusyjne Frondy | 94 osoby on-line, nastroje: BiancoRosso 18.12.2008 19:52 Niespodzianka na Polsacie "Oglądam ja sobie czasami dla rozrywki polsatowski serial komediowy "Pierwsza Miłość". I jest to jedna z niewielu rzeczy jaką lubię w telewizorze. Ale od dzisiaj jestem już prawdziwym fanem. I to ze względów których bym się w nim nie spodziewał. Otóż jest tam teraz watek małżeństwa około 50, które spodziewa się dziecka. Badania serca matki nie wy...
    • Kilka postaci bym dodał, kilka poprzestawiał, ale w sumie niezłe zestawienie. Uhura grana przez Nichelle Nichols stanowczo za nisko
    • W dzisiejszym odcinku pokazywali kopulującą parę. Niestety nie wiem kto to był, bo nie oglądam tego regularnie i się pogubiłam w tym kto jest to. ;P Ale nie o to chodzi. Para po kopulacji zaczęła rozmawiać i stwierdzili, że jeżeli wykopulują chłopca to kupią mu ścianę wspinaczkową a jak dziewczynkę to różowy domek i lalki. No niby nic takiego, ale zważywszy na oglądalność serialu i to jaki tego typu produkcje mają wpływ na ludzi, to jest to utrwalanie w społeczeństwie pewnych stereotypó...
    • kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3203265.html Szkoda tylko, ze jako socjolog p. Łaciak bedzie raczej opisywac, mniej przy tym interpretując:) Dlategą wolę, jak o takich rzeczach piszą etnolofzy:)
    • czemu z serialu "Dom" wycięto wątek o aborcji Basi?
    • ....pilki noznej jak to jest? jestescie za bo chcecie byc meskie i niezalezne; czy jestescie przeciw bo t meskie?? czy femnistka moze od tak sobie ogladac seriale jak zwykla kura domowa? do refleksji zmusila mnie ta oto skromna tabela: (pozycja-druzyna-pkt) 1. Jagiellonia Białystok 17; 2. Śląsk Wrocław 17; 3. Zagłębie Sosnowiec 15; 4. Świt 14; 5. Kujawiak Włocławek 12; 6. Heko Czermno 11; 7. Górnik Polkowice 10; 8. ŁKS Łódź 10; 9. KSZO 10; 10. Ruch Chorzów 9; 11. Lechia...
    • Uwaga! Wątek jest lekki!Jednak tak bardzo mnie to dręczy, ze napisać muszę. Po powrocie z wakacji zobaczyłam zwiastuny polskiej wersji amerykańskiego sitcomu, który ogladałam jakieś sto lat temu, czyli w czasach słodkiego poszkolnego nicnierobienia. Otóż o ile pamiętam (jeśli ktoś pamieta inaczej, to niech da znać!)przebojowa Grace z gromadką swoich rozwrzeszczanych dzieci nie miała męża!!!!Była samotnie wychowującą dzieci matką, która chodziła na randki. W wersji tvnowej Grace mę...
    • Chyba powinnismy ustalic podstawowy fakt. Czy w Polsce istnieje rownouprawnienie kobiet czy nie? Bo z tego co widze to glowni oponenci ruchu feministycznego tutaj nie widza zadnego problemu i uwazaja, ze kobiety w Polsce maja jak w raju, a nawet lepiej. Czy naprawde uwazacie, ze powinno byc dokladnie tak jak jest a bezczelne feministki smia sie czegos dopominac???? Z gory dziekuje za oswiecenie mnie w tej materii :-)
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3160653.html
    • SOS!(37)

niezwykle popularną aktorką w mojej ankiecie do pr. mgr okazała się Małgosia Foremniak - Zosia w serialu na dobre i na złe (o tą postać chodziło badanym). niestety nie wiedziałam ani jednego odcinka tego serialu - napiszcie coś o niej, jeśli wiecie, b. proszę! pzdrw z.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się