Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      seriale

seriale

(24 wyniki)
    • Na Jedynce o 22 pierwszy odcinek z pięciu, jeżeli ktoś nie wie :) Jestem naprawde ciekawa jak to wypadnie, bo książki Druona nie wydają mi sie być szczególnie dobrym materiałem na scenariusz, są takie dosyć "kronikarskie". No zobaczymy, zwłaszcza czekam na odcinki z Robertem.
    • Nie bedziemy puszczac komunistycznych serialow! Bedzie Janek Pospieszalski i wieczny problem budowy pomnika dla Papy i inne wazne problemy a nie komunistyczne seriale! :)
    • Hej! Ktoś z was czytał? ja się strasznie wciągnęłam. Czekam na ostatnią 10 część.
    • Dowiedziałem się, że popularny Przebłysk jutra jest ekranizacją. Podstawa okazała się ksiazka Roberta J Sawyera - Futurospekcja, ktora niedlugo ukaze sie w Polsce. Czytał ktoś? Podobno nie jest silnie związana z fabułą serialu,
    • Thorgal (ale to komiks), Mikolajki, Kajko i Kokosz (równiez komiks), Anioly i Demony + Kod Leonarda da Vinci.
    • Czy to pomysł sfrustrowanego umysłu, moda niedouczonych redaktorów, czy sposób na dodatkowe pieniądze? W ostatnim okresie pojawiło się na rynku kilka książek, które powstały przy okazji kręcenia seriali TV. Do tej pory były jakieś "Kaktusy", "Dudki", "Szkła kontaktowe" i nie widzę w tym problemu, skoro ktoś liczy że fan sięgnie po książkę, to jego problem. W końcu trudno wymagać, aby oglądacz "Mody na sukces", "Na wspólnej" i innych hitów, sięgnął po Myśliwskiego, Miłosza lub kolejnego ...
    • Swego czasu upominaliśmy się na tym forum o książki Elizabeth Gaskell. Sama namawiałam pewne wydawnictwo do zaangażowania się w ich publikację po polsku - niestety bezskutecznie. Teraz w Świecie Książki/Weltbildzie ukazuje się pierwsza z nich - "Północ - Południe", niestety jak zwykle nie wiadomo, w czyim przekładzie. Może ktoś wie? Bo nie chce mi się tylko po tę informację zasuwać do księgarni. Kilka lat temu można było kupić serial BBC wg tej powieści. Serial świetny, polskie dialogi - kosz...
    • Bohaterowie seriali - ktorzy przeciez nie istnieja albo ja zwariowalam - pisza ksiazki, po czym zostaja one wydane jako ksiązki tychze bohaterow. One zaleja rynek, zobaczycie. To jakas schizofrenia czytac ksiazke ktora napisala nieistniejaca postac! Mniszkowna w grobie sie chyba przewraca! www.pisarka.pl
    • Chciałem się zapytać Was o opinie na temat tej książki ? Czy jest w stylu serialu ? Znaczy wiem, ze tematyka jest zupełnie inna, ale bardziej chodzi mi o klimat ?
    • Czy pamietacie może jak nazywała się miejscowość letniskowa pod Petersburgiem, do której jezdził Myszkin odwiedzając Nastazję Filipowną?
    • Witajcie! Mam dość nietypowe pytanie! Chodzi mi o książkę, którą we wczorajszym odcinku serialu "m jak miłość" Kamil podarował Magdzie na przeprosiny-to historia o autystycznej dziewczynce. Proszę o pomoc bo nie usłyszałam tytułu.
    • chętnie bym oglądnął ten film - serial ponownie po wielu latach,
    • Mam pytanie. Odpowiedzi (lub książki) szukam od kilku lat i niestety bez powodzenia. Może ktoś coś skojarzy. Szukam książki. Nie pamiętam szczegółów, ale głównym bohaterem był niejaki Banaczek, który wymyślał powiedzenia typu: Gdzie kucharek sześć, tam wióry lecą. Kiedyś te książkę miałam, ale przy okazji którejś z przeprowadzek pozbyłam się jej, niestety. Teraz bardzo chciałabym ją mieć ponownie, ale nie pamiętam jak się nazywała. Podobno był też z tego film. Jeśli ktoś ma jak...
    • Ostatnio przez przypadek wpadlo mi to w rece po ang. - czytalam to kiedys po polsku i potraktowalam jako romans, ale fakt - teraz mysle, ze to cos wiecej - Lizzy w kazdym razie podoba mi sie duzo b. niz wzorowana na niej Bridget, no i jest zabawnie. Swoja droga, jak pomysle, ile sie od tamtej pory zmienilo w sprawach damsko-meskich. Czy ktos z Was czytal?
    • Mam do was pytanie: czy są to książki które wystarczy przeczytać czy są to takie które po przeczytaniu chce się mieć w domu i czasami do nich wracać. Chcę poznać waszą opinię bo zastanawiam się - kupić czy nie kupić?
    • czy ktos jest w stanie wytlumaczyc mi fenomen popularnosci tej ksiazki a przede wszystkim cel powstania tej ksiazki??? bo wedlug mnie jest o niczym i generalnie to mnie zirytowala :-///
    • Reagujecie na migające wszędzie reklamy tego pajaca Wiśniewskiego? Interesuje Was jego porąbane życie na pokaz? Kupujecie jego pseudohity? Coraz trudniej jest omijac je wzrokiem! To ohydne że aż tak nam je wciskają! A "Taniec z gwiazdami"? A "hity" książkowe typu "I ty możesz mieć superdziecko" albo "Śniadanie w łózku i inne rozkosze kulinarne" pani, która rozochocona "sukcesami" wydawniczo-scenicznymi teraz chce wystąpić w "Tańcu z gwiazdami"? He, he... Przyznajcie się że idziecie...
    • konfrontacja wyobraźni własnej z wyobraźnią twórców ekranizacji najczesciej kończy się rozczarowaniem. rzadko kiedy bywa, by po zobaczeniu w filmie postaci o których czytalismy, z którymi się zapoznalismy wczesniej w swiecie ksiazki - powiedziec: tak to jest to, on/ona tak wlasnie musial/a wygladac, tylko tak, nie inaczej! zbieżnośc wyobrażen nie jest zjawiskiem częstym mimo to, nie niemożliwym zatem które z ekranizacji są dla Was najwierniejsze (nie w sensie akcji, fabuły, ...
    • W pliku, gdzie trzymam różne cytaty, które rzuciły mi się w oczy, natknęłam się ostatnio na takie cóś: "Gdzieś w ciemnościach slychać dzwonek telefonu. Nikt się nie rusza. I słusznie! Kto dzwoni podczas Forsyte'ów, ten już sam wyłączył się z kręgu ludzi cywilizowanych. Przed trzema tygodniami, zaraz na początku odcinka - dzwonek do drzwi: telegram. Dziesięć minut musiał się listonosz dobijać. Tyle trwała rozmowa między Soamesem a Ireną. Chodziło tam o zaręczyny Joan, jeśli się ...
    • Film 'Ja,Klaudiusz' zdaje sie byl nadawany w polskiej wersjii dubbingowej zdaje sie w latach osiemdziesiatych z genialna interpretacja Jana Sztaudyngera w roli dubbingowej Klaudiusza Kilka lat temu dowiedzialem sie ze kopie tej 'polskiej wersji' zaginely gdzies bezpowrotnie (spalily sie czy cos takiego) moze ktos cos o tym wie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się