Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      uwielbiany

uwielbiany

(31 wyników)
    • Gdy zielenieje ogród, gdy na biało kwitną jabłonie i czereśnie a w powietrzu szaleją dziwne fluidy - inaczej smakuje czytanie. CZy to będzie kocyk na zielonej trawce w zacisznym kątku ogrodu, czy też leżak na balkonie w bloku - czytanie kwietniową czy majową porą na świeżym powietrzu uwielbiam. Nie mówię, ze zimą(jesienią) jest gorzej. Jest inaczej. Żeby tylko maj nie był "wyjątkowo zimny"... Poczytuję sobie sagę skandynawską ("Powieśc o Olofie"), a na pólce czekają "Filary ziemi". I ...
    • Nie znalazłam takiego wątku na forum, a przecież te książki zasługują na wielką, wielką uwagę. Taka inteligencja i poczucie humoru nie trafia się codziennie (ani nawet raz na pięćdziesiąt czy sto lat :)))) ), a stworzenie w swojej głowie całego, konsystentnego świata jest dla mnie wyczynem nie lada. Książki Pratchetta czytam po polsku, choć tylko w tłumaczeniu pana Cholewy - coż za człowiek nieoceniony!!!!!!, a ostatnio sięgam też po oryginały, które są tak piekielnie trudne, że ...
    • 11 minut i Weronika postanawia umrzec...wspaniale.a wy jaki lubicie?
    • ...i dziwicie się, że nie jest o nich głośno Jeśli chodzi o mnie - wszystkie książki Connie Willis, z moim ukochanym "Przewodnikiem stada" na czele, szkoda, że kiepsko przetłumaczonym.
    • Czytam Diamentową karocę 2. I jak zwykle się delektuję. Fantastycznie pisze skubany i z reguły tłumaczony jest świetnie. Czy ktos wie kiedy w Polsce "Przygody magistra" i kto to może wyda?
    • kto lubi twórczość Stefana Zweig,a.Ja uwielbiam jego opowiadania,szczególnie 24 godziny z życia kobiety lub Amok.Również nie gardzę powieściami:Maria Stuart czy Niecierpliwość serca.Wspaniały pisarz i znawca duszy kobiecej.
    • Cześć. Ciekawa jestem, czy tylko ja uwielbiam tę książkę?!
    • Dr Seussa odkrylam z 10 lat temu gdy do mojego domu przyjechala Steve, Amerykanka pracujaca w Korpusie Pokoju. Uczyla angielskiego w liceum. To ona pokazala mi magie wierszyka "green eggs and ham" ;) Teraz sama mam dzieci a strony z wierszami Seussa mam w Ulubionych ;) Ksiazki kupie na pewno bo tlumacza uwielbiam, jego siostre takze ;)
    • Strasznie sie ucieszylam, bo jest w ksiegarniach!!!! Oczywiscie kupilam natychmiast, choc kiedys wylicytowalam na Allegro za koszmarna kwote (podarowalam sobie odrobine luksusu). Teraz mam dwie.
    • Czy to jest typowe SF, czy raczej ksiązka o książkach? Pytam, bo nie cierpię 1, a uwielbiam 2-gie. Dla kogo jest ta ksiązka - dla dzieci (12 letnia córka) czy raczej dla dorosłych? Przeczytałam parę entuzjastycznych recenzji(a one z reguły sa entuzjastyczne, no bo skiązka musi sie psrzedawać) i sie napaliłam. A że rpare razy wydarzyły mi sie wpadki, to juz recenzjom nie chcę wierzyć. Potrzebuję infomacji z pierwszej ręki - czyli od czytelników. Napiszcie, czy warto 4 dychy za nią ...
    • i teraz przelatuje wszystkich.
    • Uwielbiam biografie, jestem zachwycona "W ogrodzie pamięci". Zastanawiam sie nad kupnem "Nie wszystko na sprzedaż", w zasadzie mam sobie wybrać prezent urodzinowy. Napiszcie, czy warto kupic i przeczytać, bo - z tego co wiem - ksiązka jest dosyć droga.
    • Uwielbiam jego poprzednie książki i czekam niecierpliwie na nową, "Autopsję". Czy ktoś ja już czytał? Czy to prawda, ze ma wątki antysemickie?
    • Czy ktoś czytał? Jakie macie opinie? Dostałam właśnie w prezencie.
    • Uwielbiam jego książki. Przeczytałam: baranka, brudną robotę, najgłubszy anioł, blus kojota i mam niedosyt jego książek. Może ktoś wie czy co się pojawi po polsku, bo to co przeczytałam to chyba wszystko co można u nas dostać. A może ktoś mi poleci coś podobnego stylem?
    • Virginia Woolf-"Pani Dalloway"
    • Szukamy już od dawna i nie możemy nigdzie znaleźć. W księgarniach już nie ma, na allegro też nie widziałam, może macie jeszcze jakiś pomysł gdzie szukać? ("Etymologiczny słownik języka polskiego" Andrzej Bańkowski, wyd. PWN, tom I)
    • to jest przesmieszna ksiazka. dostalem ja na imieniny jakies 30 lat temu i czytalem ja kilkanzcie razy. wciaz pamietam wiekszosc powiedzonek. na przyklad cos co mozna opowiedziec o Jerzym Dudku. mikolajek mowi: " bramkarz cudem uniknal lecacej wprost na niego pilki". jajacek
    • Jak w temacie. Usłyszałam kiedyś, dawno, kilka lat temu, Czyżykiewicza, wykonującego teksty Brodskiego. I to było olśnienie. Zaniemówiłam na długo. Nic innego do mnie nie docierało. Ogłuszenie minęło. Ale oczarowanie już mi tak zostało. Powiedzcie, że nie tylko mi. :) Pozdrawiam Vilya.
    • Ja uwielbiam okladki serii ksiazek Borgesa z wydawnicta Proszynski i spolka. Male, poreczne, dobre jakosciowo i takie minimalistyczne. Dodatkowy plus za zawsze doskonaly dobor ilustracji. Bardzo podobaja mi sie tez okladki wszystkich ksiazek z serii iberoamerykanskiej Wydawnictwa Literackiego. Jakosciowo nie sa najlepsze, ale tu znow urzeka mnie ich minimalistyka (z tego samego powodu cenie tez serie iberoamerykanska wyd. Muza). Zachwycaja mnie rowniez okladki serii ksiazek popula...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się