Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      uwielbiany

uwielbiany

(19 wyników)
    • Mam problem ze swoim synem. Lubi się przytulać, bardzo tego potrzebuje, ale męczy mnie, że on przytula się do mojego brzucha. Problem zaczął się kiedy byłam w drugiej ciąży. Między dziećmi są dwa lata różnicy. Najgorzej jest kiedy on na poza domem podnosi mi bluzkę, żeby przytulić się do brzusia, bo brzusio oczywiście musi być odsłonięty. Chociaż już zdołałam mu wytłumaczyć, że do brzusia to tylko w domu, a on stara się tego trzymać. On nawet na dobranoc żegna się tylko z brzuchem. Może...
    • Planuję wybrac sie do kina z z dzieckiem na bajkę " Jak wytresować smoka" i mam pytanie czy to jest odpowiednie dla 5 letniego chłopca , czy raczej dla starszych dzieci, bardzo proszę o informacje , jeżeli ktoś z was toogladał. Dziękuje
    • Nasz Bartek (wrzesien 2004): - rozróżnia większość kolorów i nazywa je prawidłowo, - mowi wyraznie i pelnymi zdaniami, -sika i robi kupki na nocnik (na noc ciągle pampers), - od dwóch miesięcy sam śpi w swoim pokoju (wcześniej ze mną w malzenskim lozu, ale sie udalo zmienic przyzwyczajenia), klade synka ok 19.30 jest czytanie bajki pozniej buziak i czytam w Bartka pokoju jakas swoja ksiazke poki nie zasnie (srednio 20 min.) - z moja pomoca powie pare wierszyków, -uwielbia czytac ...
    • Mój synek ma 3.5 roku i wręcz nie znosi, kiedy mu czytać ksiązeczki albo opowiadać bajki. Toleruje tylko krótkie historyjki, a i tak z reguły w połowie chciałby, żeby przestać czytać, bo chce już robić coś innego. Lubi wierszyki, ale tylko ściśle określone (np. Tuwima, Brzechwy) i tylko do określonej zwrotki- jak zaczynam czytać coś więcej, to od razu jest awantura. To samo jest z bajkami- ma jedną ulubioną i tylko i wyłącznie tą mam mu opowiadać, zadnych nowości nie znosi. St...
    • oczywiście nie chodzi mi o fizyczne cechy płciowe, co różnice w zachowaniach. chciałam się wymienić spostrzeżeniami. na mojej małej próbce statystycznej (dwoje dzieci - dziewczyna i chłopak), udało mi się zaobserwować: 1/ Kalinka bardziej lubi się przytulać, 2/ Kalinka wozi lale i buja w wózku, 3/ ani Kalinka ani Kajcio nie bawią się w gotowanie i zmywanie, 4/ sprzątają równie chętnie oboje (niestety podczas sprzątania głównie brudzą), 5/ Kajtek gania z mieczami, nawet z pistoletami (...
    • Moją ulubioną zabawą po powrocie do domu jest zabawa w Lenina. Ja jestem Leninem, a mój syn strażnikiem.
    • Jest taki program na mini-mini- co o tym sądzicie? Gotujecie razem z dziećmi (szczególnie z chłopcami) potrawy stamtąd? Mój syn ma 4.5 roku- bardzo mu się program podoba i mam zamiar to wykorzystać, żeby go wdrożyć do gotowania, żeby to nie było tylko "babskie zajęcie". Czy ktoś z was próbował gotować z czterolatkiem? No i może ktoś z was ma przepis na sernik, który Luis kiedyś robił? Wyglądał mi na łatwy, ale nie zdążyłam go spisać...
    • jakie filmy, bajki pozwalacie im oglądać?
    • Chcemy sie wybrac do kina z nasza prawie trzylatka, maz chce ja zabrac na Miminki, ale mysle ze to troche zadlugie i ze zbyt wieloma efektami... Czy zaproponowalibyscie cos z biezacego repertuaru? Co myslicie o tym o swince... Czy sa seanse dla malych dzeci - krotsze i spokojniejsze?
    • hallo, wreszcie spedzilam troche czasu (bez dzieci!) w ksiegarni ogladajac bajki, ksiazki, wierszyki etc. Mnostwo pozycji, kolorow, wersji, tu Tuwim, tu Brzechwa i inna znana klasyka dziecieca tego typu... Ale znalezienie krotkich, latwych (3-4 lata)przygodowych historyjek (ze o krotkich sluchowiskach nie wspomne) okazalo sie niemozliwe. (taka wlasnie lekture preferuje moje dwujezycznie dorastajace (przynajmmniej w zalozeniu( dziecko i zal mi ze jakos po polsku brak mi takich pozycji. A mo...
    • Hej Mamy! chciałam Was zapytać co czytacie swoim dzieciom w wieku 5- 8 lat? czy nowości, czy swoje własne książeczki z dzieciństwa? napiszcie też, co dla Was znaczy kanon książkowy dla dzieci!
    • Odkąd pojawiła się w domu płyta z filmem Gdzie jest Nemo (jakiś miesiąc temu) - mamy szaleństwo. Mała ma 2 lata i 3 miesiące i jest niesamowicie zafascynowana filmem. Początkowo wydawało się to nawet zabawne, tym bardziej, że rzadko (raz, dwa w tygodniu) włączamy TV przy dziecku, zresztą nie zauważyliśmy specjalnego uwielbienia dla telewizora, bajek raczej nie lubiła oglądać, ale teraz: pierwsze słowa po przebudzeniu - mamusiu, choć pooglądamy Nemo. Przed zaśnięciem - A co robi te...
    • Witam serdecznie. Tak mi przykro o tym pisać, ale potrzebuję wsparcia. Może ktoś słyszał o podobnej sytuacji, albo potrafi wytłumaczyć mi to co się dzieje z moją prawie roczną córeczką. Mała woli wszystkich oprócz mnie. Chętnie bywa na rękach u znajomych do mnie wracać nie chce. Wyrywa się i okazuje niechęć. Robi mi się tak przykro, ze aż! Nie wspomnę o tym co sobie myślą o mnie owi znajomi. Tak ostatnio myślałam, może to przez to, że ciągle, ale to ciągle jesteśmy razem, nie wiem...
    • Słyszę to kilkanaście razy w ciągu dnia i od razu po tych słowach jestem zasypana stertą lalek, misiów itd itp. Oczywiście bawię się, ale wyznam szczerze, że niecierpię bawić się lalkami z córeczką (2,8). Z chęcią jej czytam, razem z nią rysuję, maluję, lepię z plasteliny, ale te lalki... Co dziwne - jako dziewczynka uwielbiałam zabawę w dom, szkołę, lalki i akcesoria do nich. A Wy lubicie się bawić ze swoimi dziećmi?
    • no własnie... jak tylko zdejmę mojemu dwulatkowi pieluche to zaraz palec trafia do pupy..nie wiem skąd takie zainteresowanie tą dziurką, czy to wynika z prób nauki załatwiania się na nocnik?? bo pytam go w kólko czy chce mu sie kupkę a jak siedzi na sedesie to czy juz zrobil kupke.... a moze to chće zwrócenia na siebie uwagi?? mam młodszego synka (3Miesiące) i może Kacper (starszy) tak reaguje na obecnośc brata?? dodam ze ja specjalnie nie zwracam uwagi na tem palec, mówię raz że nie ws...
    • Hej! Moja Córeczka - do pewnego czasu w ogóle niezainteresowana telewizją - stała się fanką pożyczonego od znajomych DVD "Dawno temu w trawie". To akurat film, na który jej pozwalamy bez skrupułów (oczywiście nie na okrągło). Ale ostatnio mój mąż kupił jej "Potwory i spółka". Oni (mąż i mała) są zachwyceni, ja nie bardzo... Tłuką się w tym filmie nieźle... Mała dziewczynka, zwana "Buuu", rozpocza, dobremu potworowi miażdżą paluszki etc. Czy możecie nam polecić filmy NAPRAWDĘ dla m...
    • Mój 16 mieś synek nie chce żeby mu czytać. Uwielbia książeczki, codziennie wieczór daje mi żeby mu opowiadać. Pokazuje wszystko o co go spytam ale jak tylko zacznę czytać to ją zamyka i kiwa głową że "nie". Może on nie rozumie kiedy mu czytam, ale dziwi mnie to bo jak mu opowiadam to wszystko rozumie. Kiedy polubi czytanie? Czy jeszcze jest za mały?
    • Już 3 razy przyłapałam mojego 8 letniego synka jak pomalował się moimi kosmetykami, "wystroił" w stanik i buty na obcasach i paradował jak baba. Co prawda zdarzylo się to tylko kilka razy i miało to miano raczej przebierania i zabawy ( tylko z jego strony oczywiście bo my z mężem wpadliśmy w osłupienie gdy go zobaczyliśmy!!)ale zastanawiam się czy nie ma powodu do obaw... Czy 8 lat to nie za poważny wiek na takie wygłupy?
    • Moj niespelna 2 letni synek od jakiegos czasu bardzo chetnie oglada bajki tego typu-Teletubisie Go nudza. Dopomina sie kilka razy dziennie zeby "puscic" Mu "Dodana ,Puto, czy Miki"-kiedy oglada te bajki to tak jakby Go nie bylo.Nie wiem, czy to dobre dla tak malego dziecka bajki, bo przeciez widac tam przemoc w nieco inny sposob-wszyscy dobrze wiemy jakie to bajki.Mozna tam zobaczyc jek jeden bohater uderza lub wrecz bije drugiego, kopniaki i te sprawy nie sa rzadkoscia.Poradzcie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się