Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      zadanie

zadanie

(9 wyników)
    • Jestem tu nowy i kiepski z ortografi a moje dziecko na j.polski ma wyjasnic.uzasadnić dlaczego piszemy tak następujące wyrazy:miękki,z uwagą,odcięli,krużganek,zerknęła.
    • ?(11)

[1] Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób (...). Czy: [2] Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób (...)?
    • Witam Mam problem z poniższym zdaniem ,,Jeśli będą Państwo zainteresowani ofertą lub chcą Państwo zadać pytanie dotyczące działki, to w ciągu 6 godzin odpowiem na Państwa e-mail." Tak jak widac 3 razy powtórzyłem się z słowem ,,państwo". Zdanie musi mieć formę grzecznościową jednak chciałbym czymś zastąpić chociaż jedno ,,państwo" na inne słowo. Pierwsze jak i ostatnie ,,państwo" bym zostawił natomiast co mogę zmienić zamiast drugiego ,,państwo" ? Z góry serdecznie dziękuję za...
    • " (...)nie spełniała by/ nie spełniałaby powierzonych jej zadań gdyby od początku swego istnienia nie przystąpiła do (...)". Która forma wg Was jest poprawna?
    • To ostatnia partia "zbiorcza".. poproszę jeszcze o pomoc. Będę jeszcze niekiedy pytał, ale teraz biorę się za studiowanie tych okrutnych przecinków:) --- Czy jeden przecinek, czy lepiej dwa?: "Ważne uwarunkowania, które należy uwzględnić, to:..." Tu na pewno nie ma? "Pierwsza kategoria to czas fizyczny." Czy lepiej tu dwa przecinki - zdanie wtrącone?: "Zadanie to jednak wciąż pozostaje w jego obszarze odpowiedzialności i, pomimo realizacji pewnych przedsięwzięć przez podwład...
    • Chodzi mi o wyrażenie z dwu/dwóch podróży? Wszystko wskazuje mi na to, że prawidłowa (choć dziwnie brzmiąca) jest forma "z dwu podróży", ale wszędzie natykam się na tę drugą wersję. Jaka jest brutalna prawda? :-)
    • Czy znak zapytania tzw. pytajnik zawsze konczy zdanie? Czy po tym znaku nalezy zawsze rozpoczynac z duzej litery? Czy mozna uzywac go w zdaniu jako przerywnika i pisac dalej z malej litery, jesli zdanie akurat w tym miejscu niekoniecznie (razem czy osobno :o)) musi sie zakonczyc? Nie moge akurat teraz wymyslic dobrze oddajacego ten problem przykladu ale czesto stawalem przed tym dylematem.
    • "System alarmujący o pożarze działał wadliwie, nie było żadnych tryskaczy i wyjść awaryjnych." Słowniki tryskacza nie odnotowują. Czym go zastąpić (jeśli w ogóle)?:)
    • Witam. Czy poprawne jest użycie wyrazu "który" w taki sposób: gazety, na przegląd których zapraszam... rząd, posiedzenie kórego obserwował... zadanie,celem którego...itp. Czy jakas zasada ustala miejsce zaimka "który" w zdaniu?Czy ww przykłady są błędami? Dziękuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się