Forum Nauka i edukacja Gimnazjum
ZMIEŃ
      zadanie

zadanie

(85 wyników)
    • odpowiedź wymagana przez CKE to bzdura 1. po pierwsze dlaczego autor wymienia MAX odległość łopaty od domu a nie MIN , wszystkie przepisy budowlane określają właśnie tą drugą 2. wyobraźmy sobie teraz że łopata ma 25 metrów DŁUGOŚCI, gdzie wtedy stoi słup? Ano zgodnie z wymaganym rachunkiem i rysunkim - WEWNĄTRZ DOMU!!!!!!!!
    • Bardzo prosze o pomoc, mam jakieś zaćmienie i nie mogę ruszyć z tym zadankiem. Wysokość podatku VAT na pewien towar zmieniono z 7% na 22%. Wówczas cena tego towaru wzrosła o 30 zł. Oblicz cenę netto tego towaru. Uwaga: podatek VAT jest określany jako procent ceny netto, czyli ceny przed obliczeniem podatku.
    • Pole powierzchni przedzamcza na mapie jest równe 75 cm2. Pole powierzchni przedzamcza wynosi ok. 3ha. Mapę tę wykonano w skali A. 1:4 000 000 C. 1:4000 B. 1:2 000 000 D. 1:2000 odp.d . Problem z tym,że wychodzi mi inny wynik. Czy mógłby ktoś napisać pełne rozwiązanie do tego zadania? Z góry bardzo dziękuję :)
    • rozwiązanie zadania 32 podane przez gazetę jest błędne powinno wyjść 15840 m3
    • Moja córka przerabia aktualnie zagadnienia z elektrostatyki i przyszła do mnie abym wytłumaczył jej zadanie - bo ona nie rozumie... (zbiór zadań - autorzy: Ornat i inni)Wiec zagłębiłem sie w tamat - konkretnie chodziło o zadania z elektroskopem - czy wskazówka wychyli sie bardziej czy mniej jeżeli zbliżymy do kulki elektroskopu przedmiot naładowany zgodnie lub przeciwnie jak on. Przemyślałem. Wybrałem odpowiedź. Sprawdziłem w odpowiedziach. I ....zgłupiałem. Są tam 2 takie zadani...
    • Głosujcie za najgłupszym zadaniem z egzaminu gimnazjalnego 2007r.
    • No wię cnie wiem co z tym zadaniem. Ja zrobiłam inaczej i moja kuzynka po której dostałam w spadku wypełnione ćwiczenia :P też zrobiła inaczej. Jej sprawdzała nauczycielka, oceny brak, ale mi coś w tym nie pasuje. No wię zadanie: -metal 1 daje z 2 stop zwany brązem -metal 2 daje z 3 stop zwany mosiądzem -metale 1 i 4 tworzą stop używany do lutowania -z metali 4 i 5 z małym dodatkiem 1 wykonywany jest stop używany do odlewu czcionek drukaskich No wię jej sprawdzone przez nauczyciela odp...
    • Pomiędzy dziesięcioro dzieci rozdano 95 cukierków. Każde z dzieci dostało inną liczbę cukierków, ale zawsze większą od 1. Jaka jest maxymalna ilość cukierków dla jednego dziecka???? Bardzo proszę o pomoc i życzę miłych efektów pracy.
    • Uczę w gimnazjum matematyki i fizyki. Zadania w tym roku mnie zszokowały, zwłasza zadanie dotyczące satelity geostacjonarnego. Satelita geostacjonarny nie okrąża Ziemi, stoi w miajscu - jak bym zadał pytanie ile trwa pełne okrążenie laterni, która stoi - zadanie nie nadające się na egzamin!!! Z roku na rok testy są "głupsze" , ciekawe kto układa je , może "niedoszły mgr fizyki", nie wiem. Mam za sobą 26 lat pracy dydaktycznej, testy gimnazjalne, wogle gimnazjum to głupota. Powinni zano...
    • prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań... 1. baba jaga rozpaliła ognisko pod kotłem z wodą. do kotła wlała wcześniej 100 litrów wody ze studni. nalana woda miała temperature 10 C. ciepło właściwe wody wynosi 4,2J(kg*C). ciepło parowania wody wynosi 2260 kJ/Kg a) aby ogrzać 100 kg wody o 1 C trzeba jej dostarczyć........... ciepła. do ogrzania wody do temp. wrzenia czyli 90 C, potrzeba zatem ........... ciepła. b) aby całą wrzącą już wodę w kotle zamieić w parę potrzeba............. ...
    • Coś łatwiutkie te zadania.
    • Gryzę się z tymi zadaniami przez tydzień , proszę o pomoc w rozwiązaniu Zad1 Wyrażenie 2*4^11 + 3*4^12+8*4^10 zapisz w postaci jednej potęgi Zad2 Podaj cyfrę jedności liczby 1 + 1999^1999 Zad3 W zespole tanecznym liczba chłopców stanowi 80 % liczby dziewcząt. Podaj jaki procent liczby chłopców stanowi liczba dziewcząt. Zad4 Liczby x,y są dodatnie. Wskaż które z wymienionych wyrażeń ma największą wartość: xy x^2 + y^2 (x+y)^2 x^2+y (x + y) A może nie można t...
    • Szanowni forumowicze , pomimo zapewnień dzieci że test był bardzo łatwy , proszę abyście sprawdzili rozwiązanie zadania nr 7. Według mnie w instrukcji obsługi telewizora nie ma informacji o tym że nie wolno stawiać na niej doniczek. Słormułowanie o unikanie zawilgocenia i ochronę przed wodą nie jest tożsama z ustawieniem doniczek. W życiu nie widziałem tak błędnie pod względem logiki napisanego zadania. Proszę abyście swoim znajomym dali to zadanie do rozwiązania i zobaczycie jaki...
    • Ile gramów chlorku sodowego należy wsypać do 300 g jego 20% roztworu, aby otrzymać roztwór 28%. Ile gramów otrzymamy tego roztworu??
    • W sali kinowej bylo 320 miejsc.Po dodaniu w kazdym rzedzie 4 krzesel i dostawieniu jeszcze jednego krzesla sala ma 420 miejsc Ile rzedow krzesel bylo w sali na poczatku??? bardzo prosze kogos jesli potrafi je zrobic o pomoc!!! z gory bardzo dziekuje marta
    • Mamy 2 okręgi o różnych promieniach styczne wewnętrznie w punkcie A. Srednica większego to AB. Cięciwa BC większego okręgu jest styczna w punkcie D do mniejszego. Wykazać że półprosta AD jest dwusieczną kąta BAC. jest to zadanie z drugiego etapu olimpiady matematycznej gimnazjalnej. Niestety nadal nie umiem go rozwiązać...Jeśli ktoś mógłby mi podać chociaż pomysł. zgóry dziękuje
    • Uważam, że matura pisemna z geografii była trudna. Przede wszystkim zadania były na więszym poziomie niż na maturze próbnej, która nie wypadła przecież najlepiej. Ja dostalem 4, a teraz nie wiem czy nawet dostanę 3... Ludzie nie wybierajcie geografii na maturze!!!!!!!!!!
    • niewiem czy to dobry dzial ale mam problem jest to zwiazane ze szkola otoz mam taka nauczycielke ze jka bym go zniezrobil skaczyl bym z kapa u dyra... a wiec: zadanie z grawitacji (fizyka) Oblicz siłę oddziaływania grawitacyjnego człowieka o masie 75kg z Ziemią wie ktos jak to zrobic?? bardzo mi zalezy...
    • Przytoczę treść zadania: "Uczestniczy wycieczki odpoczywający w punkcie W mają pewną energię potencjalą grawitacji. Jak zmieni się ich energia potencjalna grawitacji po wejściu na szczyt G?" i odpowiedzi: A. Zmniejszy się. B. Zwiększy się. C. Pozostanie taka sama. D. Zamieni się na kinetyczną W odpowiedziach jako poprawna wskazana jest odpowiedź B. I to mnie nurtuje. Sama wybrałam na teście C. Czy jeśli ktoś stoi na ziemi to ma energię potencjalną grawitacji? Przecież jego nogi...
    • Hej w Odp jest podane że 3 i 4 lub 3 i 6.. A wiecie może czy 6,7 może byc dobre?? Z góry dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się