Forum Kultura Agatha Christie
ZMIEŃ
      zagadki

zagadki

(51 wyników)
    • Bejaa - też pomyślałem o "zamachu" w Tragedii w 3 aktach :) Zagadka: Co łączy powieści Kot wśród gołębi i Pani McGinty nie żyje? (Chodzi o wewnętrzny świat tych powieści (konkretnie o relacje międzyludzkie), a nie np. o rodzaj morderstwa czy inne zawiłości fabuły)
    • Czy Herkules Poirot grał w szachy lub brydża? Proszę wymienić co najmniej trzy powieści Agathy, w których jest o tym mowa :)
    • W powieściach Agathy często ważną rolę odgrywają jakieś przedmioty/gadżety/atrybuty. Spróbuję na podstawie wolnych skojarzeń porównać kilku bohaterów z książek Christie ze znanymi postaciami ze świata bajek. Zadanie: proszę zidentyfikować tytuły powieści, w których pojawia się taki motyw: - Dziewczynka z zapałkami - Kalosze szczęścia / Czarnoksiężnik ze Szmaragdowego Grodu (a.k.a. Czarnoksiężnik z Krainy Oz) / Kot w butach / Kopciuszek - tutaj można podać nawet 3 powieści, w których pojaw...
    • Gdzie Ariadna Oliver schowała okulary? I oczywiście nie mogła ich odnaleźć :)
    • Jak przebrał się pan Shaitana na bal kostiumowy?
    • Witam :) postanowilem skorzystac z okazji i rozpoczac nowy watek, bo juz sie troche nazbieralo postow w poprzedniej serii :) A oto zagadka: "Ktos chce sprzedac plaszcz futrzany... Ktos udaje sie samochodem w zagraniczna podroz i szuka pasazerow... Piekny stylowy dom do sprzedania... Renomowany pensjonat... Ktos chce sie zajac trudnymi dziecmi... Czekoladki domowej roboty... 'Julio! Nie zapomne nigdy. Zawsze twoj...' (...) Komplet mebli Ludwik XV... Poszukiwana zarzadzajaca hote...
    • Czyimi najcenniejszymi skarbami były m.in. kły hipopotama, noga słonia, rakieta tenisowa, zestaw do łowienia ryb oraz rakieta tenisowa, narty, wiosła i skóra tygrysa?
    • Witam wszystkich w ósmej już edycji zagadek! :-) Na początku powtórzę pytanie zadane przez seledynową w końcówce serii VII: W okolicznościach jakiej książki zdechła ryba uratowała komuś zycie? A teraz moje pytanie: W której książce i nad wejściem do jakiego budynku mogliśmy przeczytać napis: "NABIERZCIE NADZIEJI, KTÓRZY TU WCHODZICIE!" Odpowiadamy na dwa powyższe pytania. Oczywiście nie są ona w jakikolwiek sposób połączone. Jeśli znacie odpowiedź chociaż na jedno to odpowia...
    • nowa setka w nowym wątku zagadka w miarę łatwa: 1) co łączy te dwa nazwiska: Beatrice Taylor i Cyril Hamilton? 2) jakie trzecie nazwisko ewentualnie by tu pasowało. no właśnie, i dlaczego ewentualnie, a nie na 100% - proszę o jak najbardziej szczegółową odpowiedź. rozwiązanie zaliczam po udzieleniu odp. na obydwa pytanka
    • Tak jak w poprzednim wątku zaczynamy od roślin. W opowiadaniu "Co masz w swoim ogródeczku" dowód zbrodni został ukryty w ogrodzie. Gdzie jeszcze tak było? Pozdrawiam gorąco Ola
    • Jakoś wena twórcza minawala, więc zagadeczka będzie prościutka, ale mam nadzieję podchwytliwa: Kto i w jakiej powieści powiedział: „... czuję, że potrzebna mi odmiana. Chciałabym... chciałabym, by coś się wydarzyło. Nie mnie, nie o to mi chodzi. Ale chciałabym być w centrum wydarzeń... ekscytujących wydarzeń... nawet jeśli tylko jako obserwator. Widzi pani, w St. Mary Mead nic się nie dzieje.”
    • 1. Jak najłatwiej usunąć zastygły wosk z dywanu? 2. Z jakiej powieści i od kogo możemy dowiedzieć się o tym zabiegu? :) Pozdrawiam Damian
    • Coś prostego na dobry początek :-)) -- "Mały Tommy Bond miał podobny pomysł. To taki wrażliwy chłopczyk o silnie rozwinętym kompleksie niższości. Dręczyło go to, że nauczycielka się stale nad nim znęcała, jak twierdził. Schował więc żabę w zegarze. Kiedy nauczycielka chciała nakręcić zegar, żaba wyskoczyła prosto na nią. Pan postąpił tak samo. Tylko że to o wiele poważniejsza sprawa niż żaba." W kótrej powieści i w czyim zachowaniu Panna Marple znalazła analogię do histor...
    • Z duma zakladam nowy watek z zagadkami:) Z jakim utworem Agathy kojarza sie nastepujace elementy: 1) siekiera 2) woskowe kwiaty 3) ciasto weselne? Mysle, ze prosta zagadka:) -- PS. Owowo, w poprzedniej zagadce chodzilo o motyw z "Wigilii Wszystkich Swietych" :) "W mojej rodzinie szalenstwo przechodzi z pokolenia na pokolenie. Praktycznie galopuje"
    • UWAGA: Pytanie nieco podchwytliwe! ;) Ale chyba bardzo łatwe... Nad czyją głową pojawiła się aureola (i w jakiej powieści), którą zobaczyło na własne oczy "jak na dłoni" kilka osób? pozdrawiam, kindov :)
    • To by był setny post w starym wątku, więc zakładam nowy. W jakich utworach Agathy bawiono się w morderstwo?
    • No to nowa zagadka :) Malachit jak wiadomo ma kolor zielony. W jakim kolorze śnił się komuś malachitowy stół i dlaczego? Proszę podać też tytuł książki :)
    • Nowa zagadka już w nowym wątku, bo przekroczyliśmy 90 postów.Będzie o roślinkach, przecież wiosna w pełnym rozkwicie.Gdzie i dlaczego rosło polygonum baldschuanicum? I w jakim kolorze miało kwiatki? A tak poza zagadkami - jakie hodujecie kwiatki?
    • Więc na dobry początek nowej serii zagadek powiedzcie jaki był ulubiony napój licznych pielęgniarek występujących w książkach Agatki. (Wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od "więc", ale to takie przyjemne :))
    • A więc w ramach inauguracji 5 edycji zagadek nowe pytanie: Kogo tyczy się poniższy opis i z jakiej pochodzi książki? "Tak, to było uosobienie życia. Wszystko, co jest, co może być życiem, młodością oślepiająco witalną. Twarz promieniała życiem, a oczy... Ile w nich życia! Namiętna, żywiołowa młodość!" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się