orange_tail 30.12.09, 00:09 pytanie - czy istnieje słowo chwać? koleżanka twierdzi, że tak, ja że nie. w SJP go nie znalazłam. jedyne, z czym chwać mi się kojarzy, to chwaść od chwaścić. nie wiem, może to jakieś staropolskie słowo? pytanie jest ważne - słowo kosztuje 23 punkty Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: słowo do scrabble 30.12.09, 01:41 Z tego, co wiem, w scrabble nie liczy się, czy słowo da się gdzieś znaleźć, tylko czy znajduje się w OSPS. A jeśli chodzi o "chwać", to może to być tryb rozkazujący od "chwacić", które to słowo odnotował "Słownik języka polskiego" pod red. Witolda Doroszewskiego, i które znaczy tyle co "powodować ochwat u konia". Odpowiedz Link
migni Re: słowo do scrabble 30.12.09, 11:19 To zależy, jakie sobie ustaliliście reguły dopuszczalności wyrazów. Jeżeli więc turniejowe - czyli de facto występowanie wyrazu w OSPS - to punktów nie ma: www.pfs.org.pl/zds.php www.pfs.org.pl/anagramator.php Natomiast jeżeli dopuszczacie również formy wyrazów występujące w SJP Doroszewskiego - punkty oczywiście są. Odpowiedz Link
orange_tail Re: słowo do scrabble 30.12.09, 14:56 dopuszczone jest po prostu istnienie słowa w języku żadnych poważnych reguł turniejowych. zwykłe kanapowe reguły. wielkie dzięki za to ochwacenie u konia punkty uznam. Odpowiedz Link
worldofwords Re: słowo do scrabble 12.02.10, 10:51 chwać nie ma w osps, czyli jest niedopuszczalne Odpowiedz Link