kicior99 14.05.04, 10:09 Błajet, Kandefer, Dipont, Boisse, Hebda. Czy wszystkie pochodza z francuskiego? Pierwsze na pewno, wlasciciel nazwiska jest pra(...)wnukiem pewnego francuskiego inzyniera budujacego kolej w Wielkopolsce. A reszta? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: kilka nazwisk 14.05.04, 10:53 stawiam na diponta (uheuehue- słodkiee) i boisse.. kandefer tez moze byc (Can de Fer ?;>). a hebda jest bardzo popularne (przynajmniej w moich okolicach- czyli w krakowie), wiec jestem z nim osluchana... a we francuskim z niczym podobnym sie nie spotkalam Odpowiedz Link
emka_1 no 14.05.04, 13:26 krew może zalać((( znowu posty do aniołków trafiają hebda mało francuskie i do tego dosyć popularne : www.herby.com.pl/herby/indexslo.html to są dane z 1991 r. (chyba) pochodzenie trzeba sprawdzić też u rymuta, ale tego słownika w wersji on-line nie ma Odpowiedz Link
klymenystra Re: no 14.05.04, 13:56 myslalam nad tym hebdomadaire ale nie jestem przekonana... to praedzej juz hebdo albo cus... nb- kolo krakowa jest miejscowosc hebdów. Odpowiedz Link
kicior99 Re: no 14.05.04, 18:59 Hebda kojarzy mi sie z Radomiem i afera przed samym stanem wojennym. Ale to polityka a nie jezyk =) Odpowiedz Link
luzer Re: no 14.05.04, 20:02 Mnie się kojarzy słowiańsko. O ile pamiętam, takie imię (wprawdzie pisane przez ce-ha: "Chebda") nosił jeden z pachołków polskich rycerzy w powieści Kossak-Szczuckiej "Krzyżowcy". -- Dobrze wiedzieć, że gdzieś tam jest Koleś, wyluzowany za wszystkich nas, grzeszników. Odpowiedz Link
jottka chebd 14.05.04, 21:26 chebda, chebdzie, chebdzina, chebziwie, również pisane przez h: hebd, prasłowiańskie, oznacza 'chwast' w ogóle tako rzecze brueckner szczegółowych wywodów nie streszczałam Odpowiedz Link
viki2lav Re: chebd 17.05.04, 13:19 a moj wujek ma na nazwisko Kamyszer, tez jakies francuskie?? Odpowiedz Link
kicior99 Re: chebd 17.05.04, 13:36 no to faktycznie zaplatalem sie we wlasne mysli =))) Odpowiedz Link
aka10 Re: nazwiska 21.05.04, 20:35 Pochodzenie nazwiska Kandefer tez mnie interesuje,jako,ze znam rodzine o tym nazwisku.Pozdrawiam Odpowiedz Link
luzer Re: nazwiska 22.05.04, 09:06 aka10 napisała: > Pochodzenie nazwiska Kandefer tez mnie interesuje,jako,ze znam rodzine o tym > nazwisku.Pozdrawiam Wygląda na zdecydowanie francuskie: <canne de fer> (<żelazna laska>). Od kogoś, kto posługiwał się jakimś rodzajem stalowego pręta w jakikolwiek sposób? Luzer -- Dobrze wiedzieć, że gdzieś tam jest Koleś, wyluzowany za wszystkich nas, grzeszników. Odpowiedz Link