zbyfauch 10.05.19, 20:16 Stefan, no nie mogę znaleźć etymologii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: Kolonoskopia 10.05.19, 21:44 Znalazłem, κόλον - elita, σκοπιά - strażnica (obserwująca). Niemniej, jak Cię znam, zatrudniłeś tych kilka neuronów. Dziękuję. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Kolonoskopia 10.05.19, 21:46 zbyfauch napisał: > Znalazłem, κόλον - elita, σκοπιά - strażnica (obserwująca). > Niemniej, jak Cię znam, zatrudniłeś tych kilka neuronów. Dziękuję. Znaczy podgląd elit. Nawiasem mówiąc polecam. Strzyżonego pambuk broni. Odpowiedz Link
efedra Re: Kolonoskopia 10.05.19, 21:45 Colonoscopy lets your doctor examine the lining of your large intestine (colon) for abnormalities by inserting a thin flexible tube, as thick as your finger, into your anus and slowly advancing it into the rectum and colon. (www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-colonoscopy) Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Kolonoskopia 10.05.19, 21:48 efedra wyfedrowała: (...) Dziękuję. Minęliśmy się sekundami. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Prywata 11.05.19, 11:24 Jakby co, "es hat sich erledigt". Już nie trzeba. Odpowiedz Link
al.1 Re: Kolonoskopia 11.05.19, 10:35 zbyfauch napisał: > Stefan, no nie mogę znaleźć etymologii. Moze tu coś się wyklaruje? www.quora.com/Why-does-the-word-colon-mean-both-an-intestine-and-a-punctuation-mark Odpowiedz Link
ezdord Re: Kolonoskopia 12.05.19, 19:02 Colon to z greki (κόλον), przejęte do łaciny jako colon. Etymologia tu: en.wiktionary.org/wiki/colon (jelito, jedzenie) Skopia to od greckiego σκοπεύω (skopeo) - widzę: en.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%89#Ancient_Greek Odpowiedz Link
stefan4 Re: Kolonoskopia 12.05.19, 21:44 ezdord: > Skopia to od greckiego σκοπεύω (skopeo) - widzę Mikroskop, peryskop, epidiaskop, defektoskop... Episkopat to chyba od patrzenia z góry, coś jak nadzorca. - Stefan Odpowiedz Link