zbyfauch 01.12.19, 16:58 Ja bym powiedział "Mikołaje wsiadły", a szacowni forumowicze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: O Mikołajach 01.12.19, 22:17 apersona: > I co na to Trójmieszczanie? Trójmieszczanie czytali w gazetach o tym, co nawyprawiały Trójmieszczany... - Stefan P.S. Na pewno dużą literą? A ,,Warszawiak'' czy ,,warszawiak''? Może ,,Warszawiacy'' ale ,,warszawiaki''? Odpowiedz Link
stefan4 Re: O Mikołajach 01.12.19, 22:13 zbyfauch: > Ja bym powiedział "Mikołaje wsiadły", a szacowni forumowicze? Ale ,,Mikołajowie wsiedli'', prawda? Wiele rzeczowników męskich ma formy męskoosobowe i niemęskoosobowe. ,,Chłopcy poszli'', ale ,,chłopaki poszły''. Często forma męskoosobowa jest ,,dostojniejsza'', a niemęskoosobowa pogardliwsza; np. ,,wybitni profesorowie odkryli'' Odpowiedz Link
stefan4 Re: O Mikołajach 01.12.19, 22:25 A jak to bywało drzewiej? Car dziwi się — ze strachu drżą Petersburczany, Car gniewa się — ze strachu mrą jego dworzany; Drzewiej chyba można było powiedzieć, że Petersburczany drżeli a dworzany marli. Dzisiaj zaś mnie to razi, jako i Ciebie... - Stefan Odpowiedz Link
zbyfauch Re: O Mikołajach 04.12.19, 10:49 Z carportem mi się skojarzyło, odpowiednikiem nie вокзалa a дворцa. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: O Mikołajach 04.12.19, 10:52 Jakby ktoś nie wiedział, co pod pojęciem carportu rozumiem. Odpowiedz Link
apersona Re: O Mikołajach 04.12.19, 10:56 stefan4 napisał: > A jak to bywało drzewiej? > Car dziwi się — ze strachu drżą Petersburczany, > Car gniewa się — ze strachu mrą jego dworzany; > Drzewiej chyba można było powiedzieć, że Petersburczany drżeli a dworzany marli dworzanki marły frejliny mdlały Odpowiedz Link
stefan4 Re: O Mikołajach 04.12.19, 18:21 apersona: > dworzanki marły frejliny mdlały ... a na zgliszczach dawnych miast wilcy wyli - Stefan Odpowiedz Link
apersona Re: O Mikołajach 02.12.19, 11:55 "Często forma męskoosobowa jest ,,dostojniejsza'', a niemęskoosobowa pogardliwsza" niestety <wzdycha niemęskoosobowo> Odpowiedz Link
stefan4 Re: O Mikołajach 02.12.19, 12:02 apersona: > niestety Niestety się zmartwiły, ale niesteci się zmartwili... - Stefan Odpowiedz Link
randybvain Re: O Mikołajach 11.12.19, 03:00 Ale złodzieje, czarodzieje, pisarze, malarze, kowale, drwale wsiedli Odpowiedz Link
apersona Re: O Mikołajach 16.12.19, 19:49 randybvain napisał: > Ale złodzieje, czarodzieje, pisarze, malarze, kowale, drwale wsiedli > a jakże, wsiedli wesołkowie na jednego konia Odpowiedz Link
nennane Forma deprecjacyjna liczby mn. rodz. m1 31.12.19, 15:30 zbyfauch napisał: > Ja bym powiedział "Mikołaje wsiadły", a szacowni forumowicze? Mikołaje wsiedli lub wsiadły, tak jak lekarze czy kibice, zależy czy chcemy się o nich wypowiedzieć deprecjacyjnie czy niedeprecjacyjnie. Nie każdy rzeczownik m1 ma te formy osobne. Gdyby istniała forma Mikołajowie, lekarzowi czy kibicowie to musiałoby być wsiedli. Np. lekarz: sgjp.pl/leksemy/#5246/lekarz i profesor: sgjp.pl/leksemy/#4559/profesor Można np powiedzieć pogardliwie lub pobłażliwie "Te stare profesory się zupełnie pogubiły". Odpowiedz Link