Dodaj do ulubionych

Chrząszcz nie brzmi

05.04.21, 19:30
w trzcinie (nawet w Szczebrzeszynie). Natomiast może on w trzcinie (jak i gdzie indziej) wydawać dźwięk, który nazywamy brzęczeniem. Tak się w tym zdaniu niefortunnie "wbrzechwiło", że dźwięk wydawany przez chrząszcza jakim jest owo brzęczenie, nie znalazł sobie miejsca w zdaniu testowym dla cudzoziemców, za pomocą którego ocenia się właśnie, nomen omen, brzmienie tego przez nich wymawianego zdania. Słusznie zatem byłoby je poprawić na: "Chrząszcz brzęczy w trzcinie", bo byłby to właściwy i zarazem odrobinę trudniejszy test. Możnaby też miejscowość zamienić ewentualnie na inną, trudną do wymowy.
Tak więc "brzmienie chrząszcza" jest nietrafnym określeniem. Nikt bowiem nie powie, że wąż brzmi w zaroślach, tylko syczy w nich. Podobnie gdzieś tam: kaczka kwacze, dzik chrząka, kot miauczy, itp., bo to właśnie te wydawane dźwięki brzmią charakterystycznie dla poszczególnych zwierząt.
Suma "sumatrum" (jak mawiała pewna pani), proponuję testować cudzoziemców zdaniem:
Chrząszcz brzęczy w trzcinie (w Szczebrzeszynie/Trzciance/Trzemesznie i tam, gdzie nazwy miejscowości rodzą wymowy trudności). smile

--
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Chrząszcz nie brzmi 05.04.21, 20:03

Nie szkoda ci wdzięku na robienie z własnych wrażeń waltorni?

• al.1 Re: Chrząszcz nie brzmi 06.04.21, 00:04
        kalllka napisała:

> Nie szkoda ci wdzięku na robienie z własnych wrażeń waltorni?

smile Nie dokonuję samooceny pod kątem ewentualnego wdzięku. Na waltorni to mógłbym zrobić przygrywkę do brzęczenia.
    • zbyfauch Re: Chrząszcz nie brzmi 06.04.21, 08:24
      Niechaj chrzęści chrzczoną chrząstką. Chrzęść Jego Pamięci.
    • randybvain Re: Chrząszcz nie brzmi 06.04.21, 19:26
      A może on brzmi w sensie nabrzmiewa?

Nie miażdż dżdżownic!
      • al.1 Re: Chrząszcz nie brzmi 07.04.21, 21:21
        randybvain napisał:

> A może on brzmi w sensie nabrzmiewa?

Do brzemienności?
        >
        > Nie miażdż dżdżownic!

Zwłaszcza gdy dżdży.
    • al.1 Re: Chrząszcz nie brzmi 08.04.21, 21:51
      Kiedyś kolega z pracy oznajmił, że ostrzygł się chrabąszczem. Domyśliłem się, że miał na myśli maszynkę do strzyżenia (nigdy wcześniej chrabąszczy ani ich występów nie widziałem i nie słyszałem). Tak więc dopiero po obejrzeniu filmu skojarzyłem ich podobieństwa. Niżej wzmiankowany chrabąszcz. smile
      https://img.joomcdn.net/37842b640041d9a94d71db8d79c4840fd9ae3253_original.jpeg
      • kalllka Re: Chrząszcz nie brzmi 09.04.21, 13:54
        Chrząszcz nazwa własna- dźwięk wydawany podczas ruchu, naśladuje. Onomatopeja czcinka zapisana.
        Ciekawe w jakim to teście i na co ( dla cudzoziemców?) takie zdanie testowe znalazłeś ?
        Bo mnie to co napisałeś choc z wdziękiem
        z testem na spostrzegawczość (inteligencję ?) kojarzy.
        • al.1 Re: Chrząszcz nie brzmi 09.04.21, 21:39
          kalllka napisała:

> Ciekawe w jakim to teście i na co ( dla cudzoziemców?) takie zdanie testowe znalazłeś ?
          Ano tu:

U Luki Lampariello - patrz 1'11'' (pod ośmiornicą)
          Luca jest poliglotą i mówi po polsku

> Bo mnie to co napisałeś choc z wdziękiem
          > z testem na spostrzegawczość (inteligencję ?) kojarzy.

Test na poprawność wymowy. On w wideo www.youtube.com/watch?v=jxnShDlNcYE/ daje przykłady takich trudnych zdań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka