16.01.07, 21:54
to się wydarzyło w dwutysięcznym roku? Czy tak jest dobrze?
Obserwuj wątek
    • uyu Re: rok 2000 16.01.07, 22:46
      Tak mnie w szole uczyli, wiec wedlug mnie dobrze. Problem w tym, ze od czasu
      gdy na polskie klepisko polityczne wtargneli patrioci nie umiejacy sklecic
      zdania z podmiotem i orzeczeniem, zaczeto rownac w dol i wprowadzono reformy
      usprawiedliwiajace nieuctwo.
      • flyap Re: rok 2000 17.01.07, 00:27
        2000r. - dwutysięczny rok, ale 2001r. - dwa tysiące pierwszy rok. 2100r. - dwa
        tysiące setny.Postać liczebnikow porządkowych maja tylko dwa ostatnie
        określenia, najczęściej dziesiątek i jednostek.Jeżeli na końcu są zera postać
        liczebnikowa ma ostatni niezerowy składnik.
        Chyba to nie jest usprawiedliwienie nieuctwa, o którym pisze uyu. Narzekać można
        przy każdej okazji.
        • uyu Re: rok 2000 17.01.07, 22:01
          Moze mam uraz, ale w szkole zarok dwa tysiace siodmy bili nas linijka po lapach.
          Pewnie mam traume smile.
          Byc moze, jesli ktos poda mi date zmiany odmiany liczebnikow to moze mi
          przejdzie?
          • pam75 Re: rok 2000 17.01.07, 23:18
            Zmiany językowa nie zaczynają się od konkretnej daty. Informacje o liczebnikach
            porządkowych sa podane w gramatyce i w Słowniku Poprawnej Polszczyzny. Kiedyś
            np rok 1931 czytano tysięczny dziewięćsetny trzydziesty pierwszy, i też było
            dobrze, tylko przydługo - teraz jest prościej.
    • zettrzy Re: rok 2000 17.01.07, 02:14
      mow "w roku dwatukiej" i bedzie oki, a nawet bardzo swiatowo i technologicznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka