Gość: arci IP: *.telan.pl 15.05.03, 21:08 Mi podoba sie nazwa "pantofel sportowy" jest O.k. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beza Re: Adasie IP: 213.17.149.* 23.05.03, 10:50 a ja bym powiedziala ' kupilam adidasy Adidasa'. Odpowiedz Link
Gość: gregori Re: Adasie IP: *.us / 10.2.0.* 05.07.03, 19:56 Brzmi jak maslo maslane. Do bani Odpowiedz Link
Gość: mycha Re: Adasie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.03, 19:18 dresiki noszą adasie, ja wkladam buty sportowe. ale ta nazwa troche obrasza naszego skoczka wiec wole mowic adidachy albo normalnie adidasy. Odpowiedz Link
Gość: Figo Re: Adasie IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.06.03, 14:12 To niewątpliwy sukces marketingowy firmy "adidas" w Polsce. Niejeden z producentów chciałby, żeby nazwa jego marka powszechnie oznaczała pewną grupę produktów. Odpowiedz Link
Gość: Jurek Re: Adasie IP: *.biaman.pl 09.07.03, 15:46 Czy słowo "sneakers" nie nadaje się do j. polskiego? - /tantum pluralis/ = snikersy. Ale ang. "sneakers" zarezerwowane z kolei dla jakichś batoników. Adidasy niech więc pozostaną z powodu niemieckiej firmy, tak jak cepeliny /takie pyzy ziemniaczane/ na czesc barona Zeppelina, który skonstruował sterowiec kształtem przypominający powyższe pyzy. Albo gilotyna - wspomnienie geniuszu pewnego francuskiego inżyniera. Odpowiedz Link
Gość: Berni Re: Adasie IP: *.gda.pl / 192.168.11.* 02.12.03, 21:18 A jest jeszcz słówko adki=adasie Odpowiedz Link
Gość: aga Re: Adasie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.12.03, 00:17 Adasie Patrząc na tytuł nigdy bym nie pomyślała, że mowa tu o adidasach.Prędzej o jakiś sławnych Adamach lub naszym wspaniałym skoczku. A jeśli o butach mowa to w dwa miesiące zepsułam dwie pary adidasów. Co prawda mam jeszcze jedne, ale te z kolei czekają na balkonie aż ktoś wyczyści niespodziankę z podeszwy. Pozostały mi już tylko zimowe buty. Nie są to adidasy tyko porządne trepy ze skóry. Chodzę w nich już trzy lata i jestem bardzo zadowolona z komfortu tych butów. A adidasy niech na razie wietrzą się na balkonie albo skaczą daleko na nartach jak nasz Małysz. Odpowiedz Link
Gość: nzlk! Re: Adasie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.12.03, 19:13 Moj kolega mówi macieje Odpowiedz Link
Gość: ~i_seek_you Re: Sufixy, sneakers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 17:26 Były takie polskie buciki; wydaje mi się, że ci, którzy pamiętają, używali kiedyś i tej nazwy. Co do tytułowych "adasiów" - rzeczywiście, ja również nie skojarzyłam z adidasami. PS. Jurku - w ramach ciekawostki, słowo "sneakers" zostało przyjęte na określenie fetyszystów butów sportowych. Poważnie, Google potwierdzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: wiolka Re: Adasie IP: *.pl / *.smsnet.pl 07.05.04, 16:48 nazwa adidasy jest na "cześć" pewnego pana o tymze nazwisku (Adidas), który zaprojektował pierwsze buty sportowe tego typu....ostatnio gdześ czytałam na ten temat...i na pewno nazwa ta nie wzięła się od nazwy firmy, którą wszyscy dobrze znamy... pozdro all Odpowiedz Link
platypus2 Re: Adasie 11.05.04, 14:54 a moi znajomi mówią abibasy, bo kiedyś natknęliśmy się na śliczne czteropaskowe podróby adidasa o tej właśnie nazwie. Odpowiedz Link