IP: *.telan.pl 15.05.03, 21:08
Mi podoba sie nazwa "pantofel sportowy" jest O.k. smile
Obserwuj wątek
    • Gość: beza Re: Adasie IP: 213.17.149.* 23.05.03, 10:50
      a ja bym powiedziala ' kupilam adidasy Adidasa'.
      • Gość: gregori Re: Adasie IP: *.us / 10.2.0.* 05.07.03, 19:56
        Brzmi jak maslo maslane. Do bani sad
    • Gość: mycha Re: Adasie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.03, 19:18
      dresiki noszą adasie, ja wkladam buty sportowe. ale ta nazwa troche obrasza
      naszego skoczka wiec wole mowic adidachy albo normalnie adidasy.
    • Gość: Figo Re: Adasie IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.06.03, 14:12
      To niewątpliwy sukces marketingowy firmy "adidas" w Polsce.
      Niejeden z producentów chciałby, żeby nazwa jego marka
      powszechnie oznaczała pewną grupę produktów.
      • Gość: Jurek Re: Adasie IP: *.biaman.pl 09.07.03, 15:46
        Czy słowo "sneakers" nie nadaje się do j. polskiego? - /tantum pluralis/ =
        snikersy. Ale ang. "sneakers" zarezerwowane z kolei dla jakichś batoników.
        Adidasy niech więc pozostaną z powodu niemieckiej firmy, tak jak
        cepeliny /takie pyzy ziemniaczane/ na czesc barona Zeppelina, który
        skonstruował sterowiec kształtem przypominający powyższe pyzy. Albo gilotyna -
        wspomnienie geniuszu pewnego francuskiego inżyniera.
    • Gość: Berni Re: Adasie IP: *.gda.pl / 192.168.11.* 02.12.03, 21:18
      A jest jeszcz słówko adki=adasie
    • Gość: aga Re: Adasie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.12.03, 00:17
      Adasie

Patrząc na tytuł nigdy bym nie pomyślała, że mowa tu o adidasach.Prędzej o
      jakiś sławnych Adamach lub naszym wspaniałym skoczku. A jeśli o butach mowa to
      w dwa miesiące zepsułam dwie pary adidasów. Co prawda mam jeszcze jedne, ale
      te z kolei czekają na balkonie aż ktoś wyczyści niespodziankę z podeszwy.
      Pozostały mi już tylko zimowe buty. Nie są to adidasy tyko porządne trepy ze
      skóry. Chodzę w nich już trzy lata i jestem bardzo zadowolona z komfortu tych
      butów. A adidasy niech na razie wietrzą się na balkonie albo skaczą daleko na
      nartach jak nasz Małysz.
      • Gość: nzlk! Re: Adasie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.12.03, 19:13
        Moj kolega mówi maciejesmile
        • Gość: ~i_seek_you Re: Sufixy, sneakers IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 17:26
          Były takie polskie buciki; wydaje mi się, że ci, którzy pamiętają, używali kiedyś i tej nazwy. Co do tytułowych "adasiów" - rzeczywiście, ja również nie skojarzyłam z adidasami.
          PS. Jurku - w ramach ciekawostki, słowo "sneakers" zostało przyjęte na określenie fetyszystów butów sportowych. Poważnie, Google potwierdzi. Pozdrawiam
          • Gość: wiolka Re: Adasie IP: *.pl / *.smsnet.pl 07.05.04, 16:48
            nazwa adidasy jest na "cześć" pewnego pana o tymze nazwisku (Adidas), który
            zaprojektował pierwsze buty sportowe tego typu....ostatnio gdześ czytałam na
            ten temat...i na pewno nazwa ta nie wzięła się od nazwy firmy, którą wszyscy
            dobrze znamy...big_grin pozdro all
        • platypus2 Re: Adasie 11.05.04, 14:54
          a moi znajomi mówią abibasy, bo kiedyś natknęliśmy się na śliczne czteropaskowe podróby adidasa o tej właśnie nazwie. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka