zuq1 19.05.08, 11:15 Kto wie skąd mamy pary słów znaczących to samo a brzmiących podobnie i będących równouprawnionymu w polszczyźnie i poda kolejne przykłady. Chodzi mi o takie jak: dziś = dzisiaj dość = dosyć jeśli = jeżeli Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet słowa sparowane 19.05.08, 18:03 Skąd mamy takie pary? A z przyczyny chęci upraszczania [spoko - bedzie krótko!] oraz z potrzeby komplikowania przekazu na drodze: ale/ bowiem/ albowiem, prawda... mocium panie wystaw Pan sobie... * Dziś [dzieńś] dzień si, dzień "ów" [--> tam i siam, do siego roku]. Dzisiaj [dzisia] - forma przysłówkowa, wzorowana na podobnych: wczoraj, onegdaj. * Dość = do syti, do syci [do nasycenia]; przyimkowy skrót od "dosyć". Dosyć - forma przymiotnikowa j.w. * Jeżeli = je że li = jest li [XV i XVI wiek] = a czy jest [ze wzmocnieniem "że"]. Jest to rutenizm, wyparł "jeźli"; z języka kazań i j. urzędowego zaboru rosyjskiego dopiero w XIX wieku słowo to trafiło to polszczyzny z poparciem warsiawskich i lwowskich sił sprawczych ponoć... Jeśli - mazowizm, zamiast krytykowanego w warsiawskim gronie staropolskiego "jeźli". Do listy dołączam : mnie - mi; moją - mą; zamiast - miast; aczkolwiek - acz; aniżeli - niż [niźli]; albowiem - bo. Oraz, dyscyplina dodatkowa: li tylko - tylko. Odpowiedz Link
deerzet Re: słowa sparowane 20.05.08, 18:52 {Plazzek'a} słowa: [... Nie jest li (")jeśli(") skrótem od "jest li"?..] Jest. Aczkolwiek bądź, panie ja kogo, nie skrótem jest - a li tylko udźwięcznionym zrostem, żtp. Odpowiedz Link
zuq1 Re: słowa sparowane 27.05.08, 10:42 Przypomniały mi się jeszcze dwie: tu - tutaj choć - chociaż Odpowiedz Link
lajkonix Re: pary słów znaczących to samo 29.05.08, 21:53 zuq1 napisał: > Kto wie skąd mamy pary słów znaczących to samo a brzmiących podobnie > i będących równouprawnionymu w polszczyźnie i poda kolejne > przykłady. Chodzi mi o takie jak: > dziś = dzisiaj > dość = dosyć > jeśli = jeżeli stara = baracuda = kaszalot Odpowiedz Link
al.1 Re: pary słów znaczących to samo 02.06.08, 11:17 warzywa = jarzywa jarzyny = warzyny Odpowiedz Link